Κρήτη – MANASSA ROSE | Κομμένο στα 2 το πλοίο που προσάραξε στην Κίσσαμο

Κρήτη - MANASSA ROSE | Κομμένο στα 2 το πλοίο που προσάραξε στην Κίσσαμο

UPD 14.42

Ανοικτά της παραλίας Δραπανιά παρέμενε το πρωί της Τρίτης το ναυαγισμένο πλοίο MANASSA ROSE, με φόβους να εκφράζονται για διαρροή καυσίμων, καθώς το πλοίο έχει σπάσει στα δύο.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Κισσάμου, Σπύρο Μαυροδημητράκη, ο πλοίαρχος ανέφερε πως οι δεξαμενές καυσίμων σφραγίστηκαν από το πλήρωμα πριν εγκαταλείψει το πλοίο, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση, καθώς η κακοκαιρία συνεχίζεται και μπορεί να υπάρξει διαρροή.

Δύο μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χανίων, με βαριά συμπτώματα υποθερμίας. Οι υπόλοιποι οκτώ που ήταν σε καλύτερη κατάσταση, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου. Το Λιμενικό αναμένεται να λάβει καταθέσεις, για να αποσαφηνιστεί τί ακριβώς προκάλεσε το ναυάγιο.

Το πλοίο προσάραξε περίπου στις 03:00 και ακολούθησε επιχείρηση διάσωσης, με τη συμμετοχή ανδρών του Λιμενικού από Χανιά και Καστέλι, αλλά και των εθελοντών ναυαγοσωστών που ειδοποιήθηκαν από τον Δήμο Κισσάμου και βρέθηκαν επίσης στο σημείο, σώζωντας μάλιστα έναν ναυαγό που δεν είχε καταφέρει να επιβιβαστεί στη σωστική λέμβο.

Στο άνω κατάστρωμα φαίνονται να υπάρχουν εκσκαφείς, ενώ το πλοίο φέρεται να μετέφερε σιδηρομεταλλεύματα. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Αλεξανδρέττα της Τουρκίας και είχε προορισμό τη Μισουράτα της Λιβύης.

Ο Δήμος Κισσάμου εξέδωσε ανακοίνωση:

“Η προσάραξη πλοίου στο κόλπο Κισσάμου και συγκεκριμένα στη παραλία του Δραπανιά προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος νωρίς σήμερα το πρωί , το οποίο στη συνέχεια ενημέρωσε την Δημοτική Αρχή για το συμβάν.

Κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και με την πολύτιμη συνδρομή  ναυαγοσωστών, εθελοντών, προσωπικού από το Κέντρο Υγείας Κισσάμου και μελών της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, πραγματοποιήθηκε επιτυχής επιχείρηση διάσωσης δέκα ναυαγών, εννέα εκ των οποίων είχαν καταφέρει να επιβιβαστούν σε σωστική λέμβο, ενώ ένας ναυαγός που βρισκόταν στην θάλασσα σώθηκε χάρη στην αυτοθυσία των ναυαγοσωστών που βρέθηκαν στο σημείο. Μετά την περισυλλογή τους, οι ναυτικοί διακομίστηκαν στο ΚΥ Κισσάμου, το οποίο βρισκόταν σε επιφυλακή,  όπου και  τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Μετά την αίσια έκβαση της διάσωσης των ναυτικών, το επόμενο μέλημα των αρχών είναι να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο αντιμετώπισης πιθανού περιστατικού ρύπανσης.”

Κρήτη – MANASSA ROSE | Κομμένο στα 2 το πλοίο που προσάραξε στην Κίσσαμο
Κρήτη – MANASSA ROSE | Κομμένο στα 2 το πλοίο που προσάραξε στην Κίσσαμο
Κρήτη – MANASSA ROSE | Κομμένο στα 2 το πλοίο που προσάραξε στην Κίσσαμο


UPD 10.18

Οι επιβαίνοντες επιβιβάστηκαν σε σωσίβια σχεδία και με τη συνδρομή ομάδας διάσωσης «jet ski» οδηγήθηκαν στη ξηρά, όλοι καλά στην υγεία τους.

Σε εγκατάλειψη του φορτηγού πλοίου με σημαία Κομόρες, που προσάραξε το πρωί στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Κισσάμου στην Κρήτη, προχώρησε το 10 μελές πλήρωμά του. Οι επιβαίνοντες του πλοίου επιβιβάστηκαν σε σωσίβια σχεδία και με τη συνδρομή ομάδας διάσωσης “jet ski” οδηγήθηκαν στη ξηρά, όλοι καλά στην υγεία τους.

Σημειώνεται ότι ο πλοίαρχος του πλοίου έχει αιτηθεί νωρίτερα εγκατάλειψη. Το πλοίο είναι έμφορτο με σίδηρο και είχε αναχωρήσει από λιμάνι της Τουρκίας με προορισμό τη Λιβύη.

Από την προσάραξη του πλοίου δεν έχει προκληθεί θαλάσσια ρύπανση, ενώ στη θαλάσσια περιοχή πνέουν άνεμοι που φθάνουν τα 8 μποφόρ.

Τεράστια είναι η ζημιά στο φορτηγό πλοίο MANASSA ROSE υπό σημαία Νήσων Κομόρες προσάραξε στα αβαθή της παραλίας Δραπανιά στην Κίσσαμο στην Κρήτη, τη νύχτα της Τρίτης.

Ο πλοίαρχος ζήτησε εκκένωση του πλοίου και οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης από το Λιμενικό Σώμα, με συμμετοχή ανδρών από τα Χανιά και την Κίσσαμο, τα ξημερώματα της Τρίτης.

Όπως φαίνεται και στις εικόνες του zarpanews.gr, το πλοίο είναι κομμένο στα 2. Οι προσπάθειες για διάσωση ήταν επιτυχείς και οι άνδρες του λιμενικού απομάκρυναν από το πλοίο το πλήρωμα, που αποτελούνταν από 10 ναυτικούς.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Αλεξανδρέττα της Τουρκίας και είχε προορισμό τη Μισουράτα της Λιβύης. Για το φορτίο του, δεν υπάρχουν προς το παρόν ασφαλείς πληροφορίες, ωστόσο αναφέρεται ότι κουβαλά σίδηρο.

Κρήτη – MANASSA ROSE | Κομμένο στα 2 το πλοίο που προσάραξε στην Κίσσαμο
Κρήτη – MANASSA ROSE | Κομμένο στα 2 το πλοίο που προσάραξε στην Κίσσαμο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *