Το Μαξίμου «σεντράρει» στη Βουλή τον Καραμανλή | Ξεκινά η διερεύνηση της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη

Το Μαξίμου διαχέει ευθύνες και «σεντράρει» στη Βουλή τον Καραμανλή
καραμαν

Η προσπάθεια από το Μέγαρο Μαξίμου στην επικοινωνιακή διαχείριση της καθημερινότητας δείχνει να παίρνει και πάλι μπροστά.

Πρώτο βήμα η ενημέρωση της Βουλής από τον Γιώργο Γεραπετρίτη την ημέρα που απεργούν οι δημοσιογράφοι. Δεύτερο βήμα η παρουσία, εντέλει, του Κώστα Αχ. Καραμανλή στην Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα μετά από το ασφυκτικό και δημόσιο πρέσινγκ που του άσκησε το Μαξίμου και τις ευθείες βολές που εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα βρεθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μαζί με άλλους τρεις υπουργούς Μεταφορών σε διαφορετικές χρονικές περιόδους (Χρυσοχοϊδης, Σπίρτζης, Γεραπετρίτης), ενώ την ίδια στιγμή έχει προγραμματιστεί να συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο-μαμούθ Σκρέκα που καταγράφει ποικίλες και σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και «γαλάζιων» στελεχών.

Γεραπετρίτης μόνος…

Η διερεύνηση της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη περνά, πλέον, τις κοινοβουλευτικές πύλες. Αφετηρία η συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, συνεδρίαση την οποία προγραμμάτισε η κυβέρνηση την ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης των Μέσων Ενημέρωσης.

Σύμπτωση; Λογικά όχι αλλά φυσικά κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει. Την Επιτροπή θα ενημερώσει ο εκτελών χρέη υπουργού Μεταφορών, με μοναδική αρμοδιότητα το σιδηροδρομικό δυστύχημα, Γιώργος Γεραπετρίτης.

… και Καραμανλής στη διάθεση της Βουλής

Το δεύτερο βήμα της εξέτασης του σιδηροδρομικού δυστυχήματος είναι η παρουσία του Κώστα Αχ. Καραμανλή στην Βουλή. Ειδικότερα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών δήλωσε πως είναι… στη διάθεση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την τραγωδία στα Τέμπη. Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως είχε φροντίσει με εμφατικό τρόπο, με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, να βγάλει στην σέντρα τον πρώην υπουργό Μεταφορών, τονίζοντας την ανάγκη να καταθέσει δημοσίως τα όσα γνωρίζει ο Κώστας Αχ. Καραμανλής σχετικά με την πολύνεκρη σύγκρουση των δύο τρένων.

«Προφανώς σε επίπεδο πρωθυπουργού η εικόνα αυτή δεν είχε φτάσει. Εγώ αυτό που θα σας πω, χωρίς να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου είναι ότι οι αρμόδιοι όφειλαν να ξέρουν. Δεν είχε μεταφερθεί τέτοια εικόνα στον πρωθυπουργό, δεν είχε μεταφερθεί το χάος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Οικονόμου.

«Γαλάζια» διάχυση ευθυνών

Ωστόσο, η πληροφορία για την τηλεφωνική επικοινωνία Τασούλα-Καραμανλή συνοδεύτηκε από ακόμα μια εξέλιξη – ενδεικτική για τις προθέσεις της «γαλάζιας» πλειοψηφίας. Η ΝΔ έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη της Επιτροπής για την πορεία και την εξέλιξη της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση-σηματοδότηση, οι πρώην υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστης Σπίρτζης, Κώστας Καραμανλής και ο νύν Γιώργος Γεραπετρίτης. Η επιτροπή θα συνεδριάσει τη ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί.

34ad0d2e12eb99a8ee8b4fef7d718977 XL

Κατρούγκαλος: Προσπάθεια συγκάλυψης, διάχυσης και συσκότισης των ευθυνών

Τις «γαλάζιες» κινήσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στηλίτευσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας πως «ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε εμείς θα ανεχθούμε οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης, διάχυσης και συσκότισης των ευθυνών».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε δήλωση του, επεσήμανε πως η ΝΔ «στην Διάσκεψη των Προέδρων, είχε υπαναχωρήσει από την ομόφωνη θέση όλων των κομμάτων να καλέσει η Επιτροπή Θεσμών όλους τους εμπλεκόμενους στην τραγωδία, παραπέμποντας στις καλένδες τη σύγκληση της λόγω, τάχα, αδυναμίας συμφωνίας ως προς το ποιος θα κληθεί. Σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία, όχι με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής, αλλά κάνοντας χρήση της διάταξης του Κανονισμού που επιτρέπει στους βουλευτές να τη συγκαλούν, με αίτημα των δύο πέμπτων, ζητά να κληθούν σε ακρόαση οι υπουργοί που είχαν εμπλοκή με τη σύμβαση 717/2004 για την τηλεδιοίκηση».

mitsotakis tempi 1068x600 1

«Γι’ αυτό πρέπει, όπως ήδη έχουμε ζητήσει, να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών, δηλαδή και οι υφυπουργοί, που είχαν στις αρμοδιότητες τους τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, όπως και ο Γενικός Γραμματέας» σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να κληθεί ο κ. Χατζηδάκης, ο πρώτος που υπέγραψε σύμβαση για την τηλεδιοίκηση, την 10005/2007. Πρέπει να κληθεί η προηγούμενη και νέα διοίκηση των εταιριών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train και φυσικά, οι Πρόεδροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των οποίων οι έγκυρες προειδοποιήσεις είχαν τόσο ανεύθυνα αγνοηθεί».