Εξέλιξη με το LNG-FSRU. Η Κύπρος εγκαινιάζει την ενέργεια του 21ου αιώνα

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:58 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Εξέλιξη με το LNG-FSRU. Η Κύπρος εγκαινιάζει την ενέργεια του 21ου αιώνα
Εξέλιξη με το LNG-FSRU. Η Κύπρος εγκαινιάζει την ενέργεια του 21ου αιώνα

Κύπριοι αξιωματούχοι χαιρέτισαν την αρχή μιας νέας ενεργειακής εποχής για το νησί στις 9 Ιουλίου με μια πρωτοποριακή τελετή που σηματοδότησε την έναρξη της κατασκευής τερματικού σταθμού πλωτής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) στο Βασιλικό.

Αυτά παρέχονται από μια κινεζική κοινοπραξία και πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία έως το τέλος του 2022, επιτρέποντας στην Κύπρο να σταματήσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές πετρελαίου και να τροφοδοτήσει το κύριο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Βασιλικό.

Χρειάστηκαν χρόνια στην Κύπρο και πολλοί διαγωνισμοί, γύροι διαπραγματεύσεων και αντιπροτάσεις επί προτάσεων σχετικά με τους δικούς της υπεράκτιους πόρους φυσικού αερίου προτού συμφωνήσει πέρυσι με σύμβαση 289 εκατομμυρίων ευρώ (327 εκατομμύρια δολάρια) με την China Petroleum Pipeline Engineering και τους εταίρους Metron, Hudong-Zhongua Ναυπηγική βιομηχανία και διαχείριση πλοίων Wilhelmsen.

Η συμφωνία καλύπτει το  FSRU που θα εγκατασταθεί στη Σιγκαπούρη, καθώς και την κατασκευή προβλήτας, ελλιμενισμού, αγωγών και υποδομών για τη μεταφορά του ανανεωμένου ΥΦΑ στον σταθμό παραγωγής ενέργειας.

Είναι το πιο ακριβό έργο που ανέλαβε η κυπριακή κυβέρνηση, ωστόσο  η χρήση φυσικού αερίου αναμένεται να μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές, οι οποίοι επί του παρόντος πληρώνουν μερικές από τις υψηλότερες τιμές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Η κυβέρνηση θα είναι ιδιοκτήτης του τερματικού σταθμού ΥΦΑ μέσω της Εταιρείας Υποδομής Φυσικού Αερίου της Κύπρου, θυγατρικής της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου και θα προμηθεύει φυσικό αέριο στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου , η οποία θα διαθέτει έξι λειτουργούσαν μονάδες παραγωγής ενέργειας έως το 2023.

Επιπλέον, η διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στο νησί θεωρείται επίσης ότι δημιουργεί ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν τρεις εταιρείες στην Κύπρο με άδειες για την κατασκευή σταθμών παραγωγής και την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαφορετικό ενεργειακό μείγμα με το LNG -FSRU

Μιλώντας στην πρωτοποριακή τελετή, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι ο τερματικός σταθμός  θα επιτρέψει στην Κύπρο να διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό, να διαφοροποιήσει το ενεργειακό μείγμα, να προωθήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, να επιτύχει περιβαλλοντικούς στόχους και να ενισχύσει την οικονομία του νησιού.

Πρόσθεσε ότι το τερματικό θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της χώρας, θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 30%, θα αυξήσει την ευελιξία της παραγωγής ενέργειας και θα μειώσει το κόστος των καταναλωτών έως και 25%.

Το έργο έλαβε την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

One thought on “Εξέλιξη με το LNG-FSRU. Η Κύπρος εγκαινιάζει την ενέργεια του 21ου αιώνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *