Γραμμή 4 του Μετρό | Ποιοι είναι οι 15 νέοι σταθμοί

Γραμμή 4 του Μετρό | Ποιοι είναι οι 15 νέοι σταθμοί

Στην τελική ευθεία για την υλοποίηση της γραμμής 4 μπαίνει η Αττικό Μετρό, καθώς ο δήμος Αθηναίων, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ» και η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ» θα συνυπογράψουν το Μνημόνιο Συνεργασίας. Μάλιστα, σήμερα, Δευτέρα (31.1.2022), το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αναμένεται να εγκρίνει στη συνεδρίασή του το Μνημόνιο Συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι εργασίες κατασκευής για τη γραμμή 4 του Μετρό θα επηρεάσουν άμεσα τη λειτουργία της πόλης ενώ με την ολοκλήρωσή τους, θα συμβάλλουν σημαντικά στη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και της ζωής των πολιτών, με τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του κυκλοφοριακού κ.ά.

Το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 της Αττικό Μετρό εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί τουλάχιστον 341.000 επιβάτες ημερησίως για το έτος 2030.

Οι 15 σταθμοί της Γραμμής 4

 1. Ο 1ος σταθμός «Άλσος Βεΐκου» χωροθετείται επί της λεωφόρου Βεΐκου – Ομορφοκκλησιάς πλησίον της διασταύρωσης με την οδό Τράλλεων.
 2. Ο 2ος σταθμός «Γαλάτσι» στη διασταύρωση των λεωφόρων Βεΐκου και Γαλατσίου.
 3. Ο 3ος σταθμός «Ελικώνος» στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος, παρά το λόφο Ελικώνος.
 4. Ο 4ος σταθμός χωροθετείται στην πλατεία Κυψέλης (Δήμος Αθηναίων).
 5. Ο 5ος σταθμός «Δικαστήρια» σε ελεύθερο χώρο στα δυτικά του συγκροτήματος των κτιρίων των δικαστηρίων (Δήμος Αθηναίων).
 6. Ο 6ος σταθμός «Αλεξάνδρας» σε ελεύθερο χώρο στην διασταύρωση Λεωφ. Αλεξάνδρας και οδού Μουστοξύδη (Δήμος Αθηναίων).
 7. Ο 7ος σταθμός «Εξάρχεια» στην πλατεία Εξαρχείων (Δήμος Αθηναίων).
 8. Ο 8ος σταθμός «Ακαδημία» είναι σημαντικός σταθμός ανταπόκρισης με άμεση υπόγεια σύνδεση με τον σταθμό «Πανεπιστήμιο» στην Γραμμή 2 και χωροθετείται κάτω από την οδό Ακαδημίας, στην περιοχή των κτιρίων της «Τριλογίας», μεταξύ του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Δήμος Αθηναίων).
 9. Η γραμμή συνεχίζει με τον 9ο σταθμό «Κολωνάκι» στην ομώνυμη πλατεία (Δήμος Αθηναίων).
 10. Ο 10ος σταθμός «Ευαγγελισμός» χωροθετείται πλησίον του υφιστάμενου σταθμού, με άμεση σύνδεση για τους επιβάτες των γραμμών 3 & 4 (Δήμος Αθηναίων).
 11. O 11ος σταθμός «Καισαριανή» στην περιοχή διασταύρωσης των οδ. Υμηττού και λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως.
 12. O 12ος σταθμός «Πανεπιστημιούπολη» στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας στον Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας.
 13. O 13ος σταθμός «Ιλίσια» στην περιοχή της πλατείας Κύπρου και της πλατείας Αόρνου στα ‘Ανω Ιλίσια.
 14. O 14ος σταθμός «Ζωγράφου στην περιοχή της πλατείας Γαρδένιας στο δήμο Ζωγράφου και τέλος,
 15. ο 15ος σταθμός «Γουδή» χωροθετείται στην περιοχή της πλατείας Ελευθερίας και οδού Λοχ. Σπηλιόπουλου, επίσης στο δήμο Ζωγράφου.

Σημειώνεται πως το εν λόγω τμήμα έχει σχεδιασθεί με σκοπό:

-Την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών της πόλης (Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, Καισαριανή, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή)

– Τη συμπληρωματική εξυπηρέτηση του κέντρου της Αθήνας με 3 νέους σταθμούς (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι)

– Την εξυπηρέτηση πολλών σημαντικών κτιρίων και εγκαταστάσεων, όπως Νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, Παίδων, Λαϊκό, κλπ.), Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστημιούπολη, Πολυτεχνειούπολη, Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο στο κέντρο της Αθήνας, και πολλά σχολεία), Δικαστήρια – πρώην σχολή Ευελπίδων και Οργανισμούς ή Υπουργεία

– Την αύξηση της δικτύωσης των γραμμών του Μετρό με δυο σταθμούς ανταπόκρισης (Πανεπιστήμιο/Ακαδημία, Ευαγγελισμός) και την αποσυμφόρηση υφιστάμενων κεντρικών σταθμών Μετρό από την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού (Σύνταγμα, Ομόνοια, κ.λπ.).

Τι προβλέπεται στο Μνημόνιο

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που θα συνυπογράψουν ο δήμος Αθηναίων, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ» και η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ», καθορίζει επακριβώς τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κάθε πλευρά, κυρίως για την όσο το δυνατόν μικρότερη όχληση των εργασιών στην καθημερινή λειτουργία της πόλης, το πράσινο, τις αναπλάσεις και τελικές διαμορφώσεις των κοινοχρήστων χώρων και της ευρύτερης περιοχής αυτών στους οποίους θα εγκατασταθούν οι νέοι σταθμοί του Μετρό, σε συσχετισμό με ενδεχόμενες διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, πεζοδρομήσεις οδών, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ήπιας κυκλοφορίας στην ζώνη επιρροής του σταθμού και άλλα.

%CE%93%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AE 4 1

Γραμμή 4 του Μετρό | Ποιοι είναι οι 15 νέοι σταθμοί

Για όλα αυτά ο δήμος Αθηναίων είχε ένα «μαραθώνιο» προκαταρκτικών συνομιλιών με τους συναρμόδιους φορείς και το αποτέλεσμα τους είναι το συγκεκριμένο Μνημόνιο Συνεργασίας.

Το μνημόνιο συνεργασίας, αφορά στο τμήμα Α’ της Γραμμής 4 (Άλσος Βεΐκου-Γουδή), μήκους περίπου 13 χλμ, και με δεκαπέντε υπόγειους σταθμούς (Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή).

720 165084 069126481d a2ce82c9edb9f28e

Γραμμή 4 του Μετρό | Ποιοι είναι οι 15 νέοι σταθμοί

Υποχρεώσεις -Τι αναφέρει το Μνημόνιο συνεργασίας

Με το Μνημόνιο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αναλαμβάνει την υποχρέωση να «μεριμνήσει για τη χρηματοδότηση της εταιρείας Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», μετά την υποβολή σχετικής πρότασής της, για: Τη διενέργεια Αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τις αναπλάσεις και τελικές διαμορφώσεις των κοινοχρήστων χώρων και της ευρύτερης περιοχής αυτών στους οποίους θα εγκατασταθούν οι νέοι σταθμοί του Μετρό, σε συσχετισμό με ενδεχόμενες διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, πεζοδρομήσεις οδών και άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ήπιας κυκλοφορίας στην ζώνη επιρροής του σταθμού.

Η διενέργεια των εν λόγω αρχιτεκτονικών διαγωνισμών αφορούν τους σταθμούς της πλατείας Κυψέλης, της πλατείας Κολωνακίου, της πλατείας Εξαρχείων, του σταθμού Δικαστήρια, του σταθμού Αλεξάνδρα του σταθμού Ακαδημία και Ευαγγελισμού.

Την προμήθεια, μεταφορά, φύτευση και συντήρηση για εύλογο χρόνο 2000 νέων δέντρων κατηγορίας τουλάχιστον Δ9 σε χώρους που θα υποδείξει ο δήμος. Τυχόν εργασίες που είναι επιπλέον των συμβατικών υποχρεώσεων της κατασκευής του έργου της γραμμής 4. Οι εργασίες αυτές θα αφορούν:

α) στη μεταφύτευση των δέντρων από τους χώρους του Δήμου που θα έχουν ήδη μεταφερθεί, σε νέους χώρους που θα υποδείξει ο Δήμος, καθώς και στην συντήρηση των μεταφυτευμένων δέντρων για εύλογο χρόνο,

β) στη μεταφορά, τοποθέτηση ή αποθήκευση και φύλαξη, των γλυπτών και έργων τέχνης από τους χώρους που θα έχουν ήδη μεταφερθεί καθ’ υπόδειξη του δήμου, σε νέες θέσεις που θα υποδείξει ο Δήμος Αθηναίων,

γ) στη μεταφορά και τοποθέτηση του αστικού εξοπλισμού από τους χώρους που θα έχουν ήδη μεταφερθεί καθ’ υπόδειξη του δήμου, σε νέες θέσεις που θα υποδείξει ο δήμος,

δ) στη μεταφορά, επισκευή και τοποθέτηση των ιστών ηλεκτροφωτισμού και των φωτιστικών από τους χώρους που θα έχουν ήδη μεταφερθεί καθ’ υπόδειξη του δήμου, σε νέες θέσεις που θα υποδείξει ο δήμος.

Ο Δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο του Μνημονίου αναλαμβάνει «τον γενικό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την υλοποίηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων του παρόντος Μνημονίου. Να συνδράμει ενεργώς στη διαβούλευση με τους πολίτες και τοπικούς φορείς των επηρεαζόμενων περιοχών της πόλης, για την αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων που τυχόν προκύψουν κατά την εκτέλεση του έργου.

Να συνδράμει ενεργώς και κατά προτεραιότητα σε ό,τι αφορά σε όλες τις σχετικές αδειοδοτήσεις, γνωμοδοτήσεις, εγκρίσεις κλπ απαιτηθούν για την ομαλή και απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου. Να συνδράμει στην υποστήριξη και ενίσχυση συγκεκριμένων από κοινού δράσεων με τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη για την εκτέλεση του έργου της γραμμής 4 στην Αθήνα.

Να συνεργαστεί με τους συμβαλλόμενους φορείς για την προστασία των δέντρων και φυτών και τη μεταφύτευση τους κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών του Μετρό. Να συνεργαστεί με τους συμβαλλόμενους φορείς για την ασφαλή μεταφορά και φύλαξη του αστικού εξοπλισμού από τους χώρους των εργοταξίων. Να συνεργαστεί με τους συμβαλλόμενους φορείς για την ασφαλή μεταφορά, τοποθέτηση ή φύλαξη των γλυπτών κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών του Μετρό. Να συνεργαστεί με τους φορείς για τη δημιουργία ενός άρτιου συγκοινωνιακού συστήματος για να εξυπηρετεί τους πολίτες και να βελτιώσει την κυκλοφορία τους στην πόλη».

Από την πλευρά της η «Αττικό Μετρό» αναλαμβάνει στο πλαίσιο του συμβασιοποιημένου έργου της Γραμμής 4, σε συνεργασία με τα συμβαλλόμενα μέρη να προσπαθεί για την εφαρμογή κατάλληλων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και την ενημέρωση των πολιτών για τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης, ώστε ν’ αποτρέπεται κατά το δυνατόν η οιαδήποτε ταλαιπωρία, να εξασφαλίζεται η ομαλή ροή των οχημάτων και στη συνέχεια να βελτιώνεται η κινητικότητα των πολιτών.

Να προσπαθήσει για τον χωρικό και χρονικό περιορισμό των καταλαμβανόμενων χώρων των εργοταξίων, ενώ όσο αυτές διαρκούν να συνεργάζεται με τα συμβαλλόμενα μέρη για την αισθητική αναβάθμιση των εργοταξιακών χώρων. Η έγκαιρη ολοκλήρωση των εργασιών και η άμεση αποκατάσταση των χώρων όπου κατασκευάζεται το έργο δίνουν πιο γρήγορα οικονομική ανάσα στις περιοχές οι οποίες επηρεάζονται περισσότερο.

Η εταιρία ρητά δεσμεύεται, να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ελαχιστοποιείται η κατάληψη επιφανειών από τα εργοτάξιά της και να εξασφαλίζεται η κατά το δυνατόν μικρότερη όχληση στην περιοχή. Να καταγράψει το σύνολο των δέντρων, γλυπτών και έργων τέχνης, αστικού εξοπλισμού, ιστών ηλεκτροφωτισμού και περιπτέρων που βρίσκονται στους χώρους παρέμβασης και των εργοταξίων των αναδόχων ή υπεργολάβων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ.

Οι υπόψη καταγραφές παραδίδονται στον Δήμο Αθηναίων μέσω Πρωτοκόλλων Καταγραφής Υφιστάμενης Κατάστασης και συνυπογράφονται με το Δήμο Αθηναίων, στο πλαίσιο παράδοσης των χώρων από τον Δήμο Αθηναίων στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε για την κατασκευή του Έργου.

Επίσης υπογραμμίζεται στο Μνημόνιο «το σύνολο των εργασιών που αφορούν τη μεταφορά δέντρων, γλυπτών και έργων τέχνης, αστικού εξοπλισμού και ιστών ηλεκτροφωτισμού και περιπτέρων σε χώρους που θα υποδείξει ο Δήμος Αθηναίων, θα υλοποιηθεί με την δέουσα προσοχή και επιμέλεια όπως παρατέθηκε και σε κάθε περίπτωση σε πνεύμα συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων».

Τέλος η εταιρία ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ αναλαμβάνει: «Την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης για την υλοποίηση των παρεμβάσεων του παρόντος μνημονίου. Τη διενέργεια Αρχιτεκτονικών/ού διαγωνισμών/ου για τις αναπλάσεις και τελικές διαμορφώσεις των κοινοχρήστων χώρων και της ευρύτερης περιοχής αυτών στους οποίους θα εγκατασταθούν οι νέοι σταθμοί του Μετρό, σε συσχετισμό με ενδεχόμενες διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, πεζοδρομήσεις οδών και άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ήπιας κυκλοφορίας στην ζώνη επιρροής του σταθμού.

Η διενέργεια των εν λόγω αρχιτεκτονικών διαγωνισμών αφορούν τους σταθμούς της πλατείας Κυψέλης, της πλατείας Κολωνακίου, της πλατείας Εξαρχείων, του σταθμού Δικαστήρια, του σταθμού Αλεξάνδρα του σταθμού Ακαδημία και Ευαγγελισμού.

Την προμήθεια, μεταφορά, φύτευση και συντήρηση για εύλογο χρόνο 2.000 νέων δέντρων κατηγορίας τουλάχιστον Δ9 σε χώρους που θα υποδείξει ο δήμος. Τυχόν εργασίες που είναι επιπλέον των συμβατικών υποχρεώσεων της κατασκευής του έργου της γραμμής 4.

Οι εργασίες αυτές θα αφορούν:

α) στη μεταφύτευση των δέντρων από τους χώρους του Δήμου που θα έχουν ήδη μεταφερθεί, σε νέους χώρους που θα υποδείξει ο Δήμος, καθώς και στην συντήρηση των μεταφυτευμένων δέντρων για εύλογο χρόνο,

β) στη μεταφορά, τοποθέτηση ή αποθήκευση και φύλαξη, των γλυπτών και έργων τέχνης από τους χώρους που θα έχουν ήδη μεταφερθεί καθ’ υπόδειξη του δήμου, σε νέες θέσεις που θα υποδείξει ο Δήμος Αθηναίων,

γ) στη μεταφορά και τοποθέτηση του αστικού εξοπλισμού από τους χώρους που θα έχουν ήδη μεταφερθεί καθ’ υπόδειξη του Δήμου, σε νέες θέσεις που θα υποδείξει ο δήμος,

δ) στη μεταφορά, επισκευή και τοποθέτηση των ιστών ηλεκτροφωτισμού και των φωτιστικών από τους χώρους που θα έχουν ήδη μεταφερθεί καθ’ υπόδειξη του δήμου, σε νέες θέσεις που θα υποδείξει ο δήμος και να παρέχει την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη στις υπηρεσίες των λοιπών αντισυμβαλλομένων και να διαθέσει εξειδικευμένα στελέχη της με την απαιτούμενη εμπειρία σε έργα τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία θα συνεπικουρούν το προσωπικό των λοιπών αντισυμβαλλομένων και θα συμβάλλουν στην υλοποίηση των επιμέρους δράσεων που αναφέρονται στο αντικείμενο του παρόντος.

One thought on “Γραμμή 4 του Μετρό | Ποιοι είναι οι 15 νέοι σταθμοί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.