LC Waikiki | Ποια είναι η τουρκική “Zara” που έρχεται στην Αθήνα

Last updated on 18 Ιανουαρίου, 2023 at 07:02 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
LC Waikiki | Ποια είναι η τουρκική "Zara" που έρχεται στην Αθήνα

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά το άνοιγμα του νέου καταστήματός της στο εμπορικό κέντρο Kosmopolis στην Κομοτηνή, η τουρκική αλυσίδα LC Waikiki εγκαινιάζει το πλάνο ανάπτυξης του 2023 με τρία ακόμη καταστήματα, βάσει υπογεγραμμένων συμβάσεων, ενώ προ των πυλών είναι και άλλες συμφωνίες.

Η «τουρκική Ζara», όπως συνηθίζεται να την αποκαλούν, απολαμβάνει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης πωλήσεων, με σχεδόν διπλάσιο τζίρο από έτος σε έτος. Υλοποιεί με συνέπεια το επενδυτικό της πλάνο στην Ελλάδα, με στόχο τα 40 καταστήματα σε πρώτη φάση, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα στο Euro2day.gr ο Burç Korkmazlar, Deputy General Manager της LC Waikiki. Μάλιστα ικανοποιήθηκε και ο στόχος που έθεσε για 10 καταστήματα το 2022.

Η LC Waikiki συνεχίζει απρόσκοπτα την επεκτατική στρατηγική της χωρίς να πτοείται από τον ανταγωνισμό ξένων σημάτων που δραστηριοποιούνται στην αγορά και νέων που αναμένεται να τοποθετηθούν. Το επιτελείο της εταιρείας θεωρεί ότι το brand διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα ως προς την ποιότητα των προϊόντων και το επιχειρηματικό μοντέλο. Επιπλέον φαίνεται να ευνοείται από τη συγκυρία της κρίσης, που οι καταναλωτές στρέφονται σε προϊόντα προσιτής τιμής αναζητώντας την καλύτερη σχέση ποιότητας/αξίας.

Η εταιρεία το 2022 επεκτάθηκε στην Αττική. Χτίζει ωστόσο ισχυρή θέση στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, όπου άλλωστε εγκαινίασε την παρουσία της το 2018 με το πρώτο κατάστημα στην Ξάνθη, στο εμπορικό κέντρο Flamingo. Από εκεί η μάρκα έγινε γνωστή στο ελληνικό κοινό, αν και πολλοί ντόπιοι τη γνώριζαν από τις επισκέψεις τους σε κοντινές τουρκικές πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Αδριανούπολη.

3+ νέα καταστήματα τους πρώτους μήνες του 2023

Σήμερα έχει καταστήματα και σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή ενώ σύντομα θα αποκτήσει παρουσία και στην Καβάλα, όπου έχει εξασφαλίσει ακίνητο-φιλέτο στο κέντρο της πόλης, με το οποίο «φλέρταραν» και άλλες πολυεθνικές. Πρόκειται για τριώροφο κτίριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, που αυτή την περίοδο ανακατασκευάζεται για να παραδοθεί μέχρι μέσα Μαΐου, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Η αλυσίδα επεκτείνεται ωστόσο και στη νότια Ελλάδα, καθώς ετοιμάζει κατάστημα στο εμπορικό κέντρο Talos Plaza στο Ηράκλειο της Κρήτης, που αναμένεται να ανοίξει περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Ένα ακόμη LC Waikiki αναπτύσσεται στα Γιάννενα, στο εμπορικό πάρκο του ομίλου Fοurlis, στο πλαίσιο της επανατοποθέτησης της ΙΚΕΑ με μικρότερη διάταξη. Τα εγκαίνια του καταστήματος LC Waikiki αναμένονται γύρω στην άνοιξη.

Η ώθηση στα οικονομικά μεγέθη

Με τα νέα καταστήματα η αλυσίδα θα φτάσει τα 13 σημεία πώλησης ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τελούν υπό διαπραγμάτευση και νέα συμβόλαια, εκ των οποίων ορισμένα που αφορούν στην Αθήνα εκτιμάται ότι θα κλείσουν πολύ σύντομα και πιθανόν τα εγκαίνια να δρομολογηθούν άμεσα. Έτσι η LC Waikiki πριμοδοτεί τον τζίρο της που οδεύει σε διπλασιασμό, σκορ που εκτιμάται ότι πέτυχε και το 2022.

Με βάση τα δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία το 2021, με 6 καταστήματα, εμφάνισε κύκλο εργασιών 12,7 εκατ. ευρώ, έναντι 7,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ήτοι αύξηση 76,3%, με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 887,6 χιλ. ευρώ αντίστοιχα.

H Aθήνα θα είναι η επόμενη ελληνική πόλη στην οποία θα εγκατασταθεί η τουρκική αλυσίδα ένδυσης, LC Waikiki, καθώς η εταιρεία έχει συμφωνήσει με την Ten Brinke, η οποία κατασκευάζει το retail park στην οδό Πειραιώς – που πρόσφατα συμφώνησε να αγοράσει η θυγατρική του ομίλου Φουρλή, Trade Estate ΑΕΕΑΠ -, για τη μίσθωση χώρου που θα φιλοξενήσει το νέο της κατάστημα γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης.

Η αποπεράτωση των κατασκευαστικών εργασιών στο εμπορικό πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Κηφισού είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2022. Στη συνέχεια απαιτούνται περίπου δύο μήνες για να μπορέσουν οι νέοι ένοικοι να διαμορφώσουν τα καταστήματα και τις υποδομές που θα χρειαστούν στους χώρους που μισθώνουν, ώστε να εγκατασταθούν ολοκληρωτικά στον νέο εμπορικό χώρο. Στο ίδιο εμπορικό πάρκο η LC Waikiki θα συνυπάρξει με εταιρείες όπως είναι η AB Βασιλόπουλος, η Premier Capital (McDonald’s) αλλά και το κατάστημα παιχνιδιών Μουστάκας.

Επέκταση με 10 καταστήματα στην Ελλάδα και για την τουρκική αλυσίδα Penti έως το 2023

Η συγκεκριμένη επέκταση τουρκικής επιχείρησης δεν αποτελεί τη μοναδική στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ μία ακόμα επιχείρηση τουρκικών συμφερόντων, η Penti, που ειδικεύεται στην πώληση εσωρούχων, είχε προγραμματίσει εντός του περασμένου Οκτωβρίου την άφιξή της στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη και στον ευρύτερο προγραμματισμό της είναι να έχει δημιουργήσει συνολικά δέκα φυσικά καταστήματα στη χώρα μας έως και το 2023.

Σε ό,τι αφορά την LC Waikiki, θυμίζουμε ότι το 2018 δημιούργησε το πρώτο της κατάστημα στο εμπορικό κέντρο Flamingo στην Ξάνθη και ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε το πρώτο της κατάστημα στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο εμπορικό κέντρο Μακεδονία που βρίσκεται στην Πυλαία. Επίσης η αλυσίδα διατηρεί παρουσία στο εκπτωτικό εμπορικό κέντρο των Sonae Sierra – Bluehouse στη Λάρισα, Fashion City Outlet, αλλά και στην Κόρινθο στο εμπορικό κέντρο Mare West αλλά και στο Patra Mall της Πάτρας. Επιπλέον, έχει δημιουργήσει και ένα concept store με την ονομασία LCW Dream που βρίσκεται και αυτό στο εμπορικό κέντρο Flamingo της Ξάνθης και αποτέλεσε το πρώτο κατάστημα με αυτήν την ονομασία στην Ευρώπη που δημιούργησε η LC Waikiki.

db8466c2043f481ca9c274bba32f0d2a

Περισσότερα από 1.000 καταστήματα παγκοσμίως

H εταιρεία διατηρεί αυτή τη στιγμή περισσότερα από 1.000 καταστήματα παγκοσμίως. Δημιουργήθηκε το 1988 στη Γαλλία από τον Γάλλο σχεδιαστή, George Amouyal και τον συνεργάτη του, με την ονομασία να προέρχεται από την διάσημη παραλία της Χαβάης (Waikiki Beach), ενώ τα δύο πρώτα γράμματα της μάρκας, “LC”, προέρχονται από τις γαλλικές λέξεις Les Copains (οι φίλοι). Η Tema Tekstil, η οποία είναι συνδεδεμένη με τον όμιλο Taha και είναι παραγωγός καθώς και δικαιοπάροχος της LC Waikiki στην Τουρκία, αγόρασε τα παγκόσμια δικαιώματα της μάρκας LC Waikiki το 1997. Σημειώνεται ότι η LC Waikiki εκτός από σημεία πώλησης ειδών ένδυσης διατηρεί και καταστήματα πώλησης ειδών σπιτιού με την ονομασία LCW Home, τα οποία ξεκίνησε να αναπτύσσει στην αγορά από το 2016.

ermou lockdown

Στο 1,45 δισ. ευρώ ο τζίρος του 2020 διεθνώς – Οι επιδόσεις στην Ελλάδα

Σήμερα εκτός από την Ευρώπη διατηρεί παρουσία στη Νοτιοανατολική Ασία, στην Υποσαχάρια Αφρική, σε χώρες όπως είναι η Κένυα αλλά και η Ινδονησία, στη Ρωσία και αλλού. To 2020 η τουρκικών συμφερόντων αλυσίδα κατέγραψε πωλήσεις ύψους 22,6 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (1,45 δισεκατομμύρια ευρώ), απασχολώντας περίπου 50.000 υπαλλήλους.

Σε ό,τι αφορά την δραστηριότητα της εταιρείας στην ελληνική αγορά, ο κύκλος εργασιών ανήλθε το 2020 στα 7,18 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 2,91% από τα 6,98 εκατ. ευρώ του 2019. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα προ φόρων κατέστησαν ζημιογόνα σε 950,25 χιλ. ευρώ από 14,9 χιλ. ευρώ που ήταν το 2019.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *