Eγρήγορση σε Ελλάδα και Κύπρο.Ο Ερντογάν κινείται για τη δημιουργία τετελεσμένων παρά τον COVID-19

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:11 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Κύπρο

Εγρήγορση έχουμε σε Ελλάδα και Κύπρο.Ο Ερντογάν κινείται για τη δημιουργία τετελεσμένων από Έβρο μέχρι Λευκωσία

Ελλάδα και Κύπρος, όπως όλος ο κόσμος, αντιμετωπίζουν τη μάχη κατά του κοροναιού που πλήττει τον πλανήτη. Πλήττει και την Τουρκία, ωστόσο αυτό δεν μειώνει την προσπάθεια του Ερντογάν να δημιουργήσει τετελεσμένα από τον Έβρο μέχρι τη Λευκωσία.

Δεν έχει περάσει, προφανώς, αυτό απαρατήρητο από τους αρμόδιους σε Αθήνα και Λευκωσία με την επιφυλακή σε υψηλό βαθμό.

Κινήσεις στην Κύπρο και τα ενεργειακά της

Για το τι κάνει ή μπορεί να κάνει η Τουρκία, ας ξεκινήσουμε από την Κύπρο και την ΑΟΖ της. Το τουρκικό γεωτρύπανο “Γιαβούζ”, παραμένει στο τεμάχιο 8 και σύμφωνα με το πρόγραμμά του, θα συνεχίσει τις εργασίες του μέχρι και το τέλος Απριλίου. Μόλις αποχωρήσει  η Άγκυρα ενδεχομένως να ζητήσει μορατόριουμ στις γεωτρήσεις τόσο για την ίδια όσο και για την Κυπριακή Δημοκρατία. Πάγωμα γεωτρήσεων και των νόμιμων, που διενεργεί η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και των παράνομων της κατοχικής Τουρκίας.  Εξίσωση δηλαδή της νόμιμης με την παράνομη έρευνα και γεώτρηση. Εξισώνει την Κύπρο με το παράνομα κατεχόμενο κομμάτι της.

Αφενός μεν η Άγκυρα κερδίζει χρόνο με αυτόν τον τρόπο και παράλληλα δείχνει ένα ‘καλό πρόσωπο’ στους Ευρωπαίους κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το μεταναστευτικό. Βέβαια μορατόριουμ σημαίνει πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της Ευρώπης!

Στο τέλος Απριλίου αναμένεται να γίνει η γεώτρηση από την κοινοπραξία ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Εάν δεν αλλάξει κάτι (λογικά βέβαια θα υπάρξει καθυστέρηση), από τον κορονοϊό, τότε η κοινοπραξία θα ξεκινήσει εργασίες γεώτρησης όταν το “Γιαβούζ” θα αποχωρεί. Όχι μόνο αυτό αλλά στο πλαίσιο της υλοποίησης του ενεργειακού προγράμματος, η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil θα προβεί σε επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις τον ερχόμενο Ιούνιο. 

Δεν παραλείπουμε πως εκτός από το “Γιαβούζ”, νοτίως της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παραμένει το ερευνητικό σκάφος, “Μπαρμπαρός”. Τι γίνεται με τα άλλα ερευνητικά σκάφη;  Αυτά είναι το “Ορούτς Ρέις”, το “Φατίχ” και o “Νομοθέτης”, ο οποίος αποκτήθηκε πρόσφατα και έφθασε στο λιμάνι της Μερσίνας για αναβάθμιση και προετοιμασία. Ο “Νομοθέτης” και το “Φατίχ”, όπως και το ερευνητικό σκάφος “Ορούτς Ρέις”, αναμένεται να αναλάβουν δράση, είτε στην κυπριακή ΑΟΖ είτε στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος, επικαλούμενη η Άγκυρα την υλοποίηση του παράνομου μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης.

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί στον Έβρο

Το ότι οι ειδήσεις από τον Έβρο, λόγω κοροναιού, δεν είναι συνεχείς δε σημαίνει πως δεν υπάρχει θέμα στην περιοχή.

Η πίεση με το πλήθος των μεταναστών που επιθυμεί να εισέλθει στην Ελλάδα, η συστηματική πίεση, άλλοτε είναι πιο ισχυρή και άλλοτε λιγότερο, ωστόσο παραμένει η επιδίωξη για δημιουργία τετελεσμένων και νέων δεδομένων στην περιοχή.    

Βασική επιδίωξη της Άγκυρας είναι ο περιορισμός της κυριαρχίας της Ελλάδος σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων. Φυσικά, μέχρις στιγμής, δεν έχει καταφέρει η Τουρκία να πετύχει το σκοπό της, καθώς τα σύνορα παραμένουν κλειστά με τις δυνάμεις της Ελλάδας, σε εγρήγορση.

Η αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων είναι θετική, σαφώς, δείχνει πως τα σύνορα στον Έβρο είναι ευρωπαϊκά και πως το πρόβλημα διεθνοποιείται.

Εδώ υπάρχει ένα θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί. Η ‘μονιμοποίηση’ της παρουσίας ευρωπαικών δυνάμεων στην περιοχή, θα σημάνει (συν τω χρόνω) απόδειξη αδυναμίας διαχείρισης του θέματος από την Ελλάδα. Όσο περισσότερο παραμένουν οι τρίτες δυνάμεις στην Ελλάδα, τόσο θα ισχυροποιείται ο ρόλος και ο λόγος τους στο μέλλον. Θα γίνουν δηλαδή παράγοντας μεσολάβησης και εξομάλυνσης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα δρουν υπό τον ελληνικό έλεγχο. Πρέπει να προσεχθεί μην γίνει το ανάποδο μάλιστα. Η προστασία των συνόρων της Ελλάδος, η προστασία των μεταναστών θα μετατεθεί  στην ευθύνη των διεθνών δυνάμεων. Όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό.

Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;

Όσον αφορά το Αιγαίο θέλουμε να παραθέσουμε την άποψη της Γκιουλιστάν Γκιουρμπέη, ειδικής σε θέματα της Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών Otto Suhr του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου.

Σε μια πρώτη ανάγνωση το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων προς την Ελλάδα φαίνεται αντιφατική. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανοίγει τα χερσαία σύνορα στον Έβρο, αλλά όχι στα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας είναι σε θέση να ελέγξουν τα χερσαία σύνορα. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό στο Αιγαίο. Ποιος είναι ο υπολογισμός πίσω από αυτή την κίνηση; “

Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά”, επισημαίνει η Γκιουλιστάν Γκιουρμπέη, “πως με την εργαλειοποίηση των προσφύγων μπορεί να ασκήσει πίεση στην ΕΕ, πράγμα που το κάνει επιδέξια όταν το κρίνει αναγκαίο. Στόχος του ανοίγματος των χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα ήταν ακριβώς να δημιουργηθούν αυτές οι φοβερές εικόνες, οι οποίες στη συνέχεια έκαναν το γύρω του κόσμου. Ο Ερντογάν πέτυχε έτσι τον στόχο του να ασκήσει έντονη πίεση σε ολόκληρη την ΕΕ.”

Η κ. Γκιουρμπέη αμφιβάλει για τη βασιμότητα των ελληνικών φόβων ότι ο τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. “Δεν το θεωρώ ρεαλιστικό η Τουρκία να δράσει με στρατιωτικά μέσα ενάντια σε κράτος μέλος της ΕΕ. Δεν έχω καμία ένδειξη για αυτό.”

Αυτή είναι άποψη που δεν βρίσκει σύμφωνους άλλους αναλυτές που πιστεύουν πως αν ο Ερντογάν δεν μπορέσει να ελέγξει την εσωτερική δυσαρέσκεια λόγω της οικονομικής κατάρρευσης, του κοροναιού και φυσικά των  γεωπολιτικών  εξελίξεων, πιθανώς να επιλέξει ως διέξοδο ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *