Η μείωση των επαφών του κόσμου, σύμφωνα με όλους τους επιστήμονες, μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για την εξέλιξη της επιδημίας. Το σύνθημα «μένουμε σπίτι» αποκτά μέρα με τη μέρα όλο και μεγαλύτερη αξία…
Ο καθηγητής της Επιστήμης της Υγείας και πρώην υπουργός, Ηλίας Μοσιαλος, έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες σημαντικές παρεμβάσεις, μία από τις οποίες ήταν ασφαλώς το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας.
Ο Ηλίας Μοσιαλος, με ένα απλό γράφημα που ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, προσπαθεί να εξηγήσει με απλό τρόπο πώς γίνεται η διασπορά του κορονοϊού στον πληθυσμό.
Τι ανήρτησε ο Ηλίας Μοσιαλος
Το συγκεκριμένο γράφημα που δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο facebook έχει τίτλο “Η δύναμη της κοινωνικής αποστασιοποίησης και η σημασία των αποστάσεων ασφαλείας”.
Ένας ασθενής ή φορέας μπορεί να μολύνει σε 5 ημέρες περίπου 2,5 άτομα, ενώ σε 30 ημέρες η διασπορά μπορεί να φτάσει τους 406 συμπολίτες μας.
Ένας ασθενής, με μείωση επαφών σε ποσοστό 50%, η μόλυνση μπορεί να φτάσει σε 1,5 άτομο σε 5 μέρες, και σε συνολικά 30 ημέρες μπορεί να νοσήσουν μόλις 15 συμπολίτες μας.
Ένας ασθενής, με μείωση επαφών κατά 75%, μπορεί να “μολύνει” μόλις 0,6 άτομα σε 5 μέρες, και η διασπορά σε ένα μήνα μπορεί να είναι μόνο σε 2.5 συμπολίτες μας.
Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι Καθηγητής της πολιτικής της υγείας και Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics. Η έρευνά του εστιάζεται σε πολιτικές υγείας που σχετίζονται με εθνικά συστήματα υγείας. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα Γιαπωνέζικα, Κινέζικα, Ρώσικα και Ισπανικά.
Το 1998 υπήρξε συνιδρυτής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας, ένα σημαντικό ερευνητικό κέντρο ανάλυσης μεταρρυθμίσεων συστημάτων υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και των κυβερνήσεων του Βελγίου, της Φιλανδίας, της Νορβηγίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, και της Σουηδίας. Σήμερα συνδιευθύνει το Παρατηρητήριο.
Είναι επίτιμος διευθυντής στη Δημόσια Υγεία στην Αρχή Στρατηγικής Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας Νοτιοδυτικού Λονδίνου.
Είναι Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, και στη Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στη Γαλλία.
Επιμελείται των εκδόσεων του Cambridge University Press για τα Οικονομικά, τις Πολιτικές και τη Διοίκηση της Υγείας. Είναι αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Health Economics, Policy and Law των εκδόσεων Cambridge University Press.
Έχει συμμετάσχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο ως σύμβουλος στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Παγκόσμια Τράπεζα, τα Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Κύπρου, της Φιλανδίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ρωσίας, της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Κορέας, της Ισπανίας και της Σουηδίας.
Έχει διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (2000-2003). Το 2000 και 2007 βραβεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διοίκησης Υγείας για την καλύτερη δημοσίευση για τις πολιτικές και τη διοίκηση υγείας στην Ευρώπη.
Εδώ το λινκ για το βιογραφικό του στα αγγλικά από το LSE
Δυστυχώς βέβαια την ίδια στιγμή αυξάνεται, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο αριθμός των συλληφθέντων για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.
Ειδικότερα, οι συλλήψεις ανέρχονται πλέον σε 233, ενώ οι παραβάσεις σε 222. Σημειώνεται, ότι χθες, Σάββατο 21/3, βεβαιώθηκαν 13 παραβάσεις και συνελήφθησαν 12 άτομα σε όλη την Ελλάδα.
Αναλυτικά, οι συλλήψεις και οι παραβάσεις ανά ημέρα έχουν ως εξής:
Την Πέμπτη 12/3 4 παραβάσεις και 5 συλλήψεις.
Την Παρασκευή 13/3 1 και 1, αντίστοιχα.
Το Σάββατο 14/3 86 και 90.
Την Κυριακή 15/3 31 και 31.
Την Δευτέρα 16/3 16 και 16 συλλήψεις.
Την Τρίτη 17/3 7 και 7.
Την Τετάρτη 18/3 22 και 24.
Την Πέμπτη 19/3 17 και 20
Την Παρασκευή 20/3 25 και 27.
Οι συλλήψεις ανά περιοχή
Ανά περιοχή έχουν γίνει οι εξής συλλήψεις: 94 στην Αττική, 36 στη Δυτική Ελλάδα, 13 στην Κεντρική Μακεδονία, 11 στη Θεσσαλία, 11 στα Ιόνια Νησιά, 10 στην Κρήτη, 10 στη Θεσσαλονίκη, 10 στο Νότιο Αιγαίο, 10 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 9 στην Πελοπόννησο, 6 στη Δυτική Μακεδονία, 6 στη Στερεά Ελλάδα, 4 στο Βόρειο Αιγαίο και 3 στην Ήπειρο.