Last updated on Απρίλιος 14th, 2021 at 08:51 μμ
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Οι τελευταίοι μήνες δεν είναι καλοί για την Τουρκία και τον Πρόεδρο της Ταγίπ Ερντογάν. Φαίνεται πως από μία περίοδο ‘ρέντας’ πήγαμε σε μία περίοδο ‘γκίνιας’. Χρησιμοποιούμε όρους τζόγου, μιας και οι κινήσεις του Ερντογάν στην γεωπολιτική, ενείχαν υψηλό βαθμό ρίσκου.
Πρώτη μεγάλη αποτυχία, η Λιβύη, όπου φαίνεται η Τουρκία να βιώνει ένα φιάσκο. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και ο Τύπος (όσο μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα) πιστεύει πως κακώς υπάρχει στρατιωτική εμπλοκή στη βορειοαφρικανική χώρα. Αν μιλούσαμε για χώρα με ελευθεροτυπία, τότε σίγουρα ο Τύπος θα σφυροκοπούσε το Σουλτάνο.
Ο Χαφτάρ έχει στριμώξει τους αντιπάλους του, καθώς ακόμα κι αν δεν συνυπολογιστεί η ρωσική ενίσχυση, γνωρίζει τη γεωγραφία της περιοχής, βασικός παράγοντας σε κάθε πολεμική σύγκρουση. Παράλληλα κανένας δεν πιστεύει ότι η Τουρκία δεν έχει απώλειες σε έμψυχο δυναμικό. Ωστόσο επισήμως, δεν υπάρχει τέτοιο στοιχείο.
Πάμε στη Συρία όπου η Τουρκία έχει αποτύχει οικτρά. Αρχικά ο Ερντογάν θεωρούσε πως ο Πούτιν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπου που λειτουργούν οι δημοκρατικές κυβερνήσεις της Δύσης. Στη Δύση οι πολιτικοί οφείλουν να τηρούν ισορροπίες, να σκέφτονται την ψήφο, το γραφειοκρατικό σύστημα κλπ. Στη Ρωσία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Πούτιν κινείται όπως ο ίδιος επιθυμεί χωρίς να λογοδοτεί σε κάποιον.
Ο Ερντογάν υπερκτίμησε τις δυνάμεις του και έκανε την εξής κίνηση. Μπήκε στην Ιντλίπ, όπου βέβαια δεν έχει καμία δουλειά να μπει. Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες νεκροί, καταστροφή στρατιωτικού υλικού, υποχώρηση και μία ανακωχή, ατιμωτική για τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο Άσαντ κι ο ‘ξυπόλητος συριακός στρατός’ τον διέλυσαν τον τουρκικό, με την ενίσχυση των Ρώσων. Ο αμυνόμενος τη χώρα του στρατός έχει πάντα πλεονέκτημα. Όπως είπαμε γνωρίζει τη γεωγραφία κι έχει το ηθικό κίνητρο της προστασίας του πατρώου εδάφους.
Όταν βρήκε τα δύσκολα ο Ερντογάν τι έκανε; Πήγε να εκβιάσει τους Ρώσους με προσέγγιση στη Δύς. Ζήτησε από ΗΠΑ και Ευρώπη να στείλουν αντιαεροπορικά στην περιοχή, για να εφαρμοστεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσης γύρω από την εμπόλεμη περιοχή. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, επιτέλους κατάλαβαν τα ανατολίτικα παιγνίδια του Ερντογάν και πέρα από προφορική στήριξη, δεν κούνησαν το δακτυλάκι τους.
Ως απάντηση ο Ερντογάν προσπαθεί να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τους πρόσφυγες και μετανάστες στον Έβρο. Παραμονές Καθαράς Δευτέρας (υπολόγιζε μάλλον μία ραθυμία λόγω τριημέρου;) άνοιξε τα σύνορα σπρώχνοντας τους ανθρώπους αυτούς προς δυσμάς ελπίζοντας πως οι Ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του. Μόνο που εκεί συνάντησε αντίσταση από τις ελληνικές δυνάμεις και μέχρις στιγμής, ηττάται στα σύνορα του Έβρου.
Η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη και τότε ο Ερντογάν στράφηκε στα fake news (βλ διεθνή δημοσιεύματα) που κανέναν δεν πείθουν και συγκινούν.
Όλα αυτά δε με παρουσία Σύρων μισθοφόρων, πρακτόρων της ΜΙΤ, μονάδων καταστολής, των ειδικών δυνάμεων ακόμα και των απλών οπλιτών του τουρκικού στρατού.
Στο Αιγαίο σκλήρυνε η στάση της Ελλάδας με το λιμενικό να μην επιτρέπει εύκολα την είσοδο, παρά τις τουρκικές προσπάθειες. Τα θαλάσσια σύνορα είναι πιο κλειστά από ποτέ (πάντα κάποιοι θα περνούν αυτό είναι δεδομένο μαθηματικά).
Διπλωματικά η Ελλάδα κατάφερε να ενώσει την Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία στο θέμα του Έβρου. Άλλη μία ήττα, διπλωματική αυτή τη φορά.
Δεν μένουμε εδώ μόνο. Δεν παραβλέπουμε τον τεράστιο οικονομικό παράγοντα σε συνδυασμό με τον κορωνοιό. Κανένας στην Τουρκία δεν πίστευε πως όλες οι χώρες είχαν ασθενείς, εκτός από την Τουρκία. Τελικά ούτε το σύστημα του Ερντογάν έπεισε και τώρα μιλούν για νεκρούς στη γειτονική χώρα. Θα αντέξει το σύστημα υγείας της Τουρκίας; δυστυχώς (μιλάμε για ανθρώπους) δύσκολο. Οικονομικά δε…
Η λίρα είναι στα 6,35 και οδεύει για τα 6,50 λίρες ανά δολάριο. Μόνο το ρωσικό αέριο που είναι εξαιρετικά φτηνό και τα πετροδόλαρα του Κατάρ κρατούν την οικονομία της Τουρκίας όρθια. Ωστόσο ο κορωνοιός και ο πόλεμος Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας πιέζουν τις καταστάσεις. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας. Κανονική κατάρρευση.
Τι θα πράξει ο Ερντογάν;
Τώρα είναι το κρίσιμο σημείο. Τώρα πρέπει η Ελλάδα να προσέξει. Αν δούμε το παρελθόν έχουμε οδηγό για το μέλλον. Η Εργκένεκον και η επιχείρηση Βαριοπούλα είναι γεγονότα. Όταν πιέζεται η Τουρκία τι κάνει;
Kρίση με την Ελλάδα σε επίπεδο θερμού επεισοδίου, που θα φέρει μια δικτατορία (αν όχι πολεμική σύρραξη κάτι πιο ακραίο δηλαδή) κι αλλαγή ηγεσίας με ανάληψη εξουσίας από το στρατό, στο όνομα του λαού πάντα.
Συνυπολογίζοντας του εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών καταλαβαίνει κανείς πως είναι μεγάλος ο πειρασμός για τον Ερντογάν να τους χρησιμοποιήσει ως διέξοδο από τις δυσκολίες που έχει, στο πλαίσιο ενός θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα. Εκτός κι αν ο στρατός αναλάβει δράση κι έχουμε πραξικόπημα.
Να σταματήσουμε να δίνουμε χρήματα σε όλους τους λαθρομετανάστες και να τους απελάσουμε. χθες!!!!! Να ρίχνουμε στο ψαχνό σε όσους θέλουν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα και στο Αιγαίο να βουλιάζουμε τις βάρκες τους και να τους αφήνουμε να πνιγούν. Μόνο έτσι θα καταλάβουν ότι η Ελλάδα προστατεύεται.