Ελλάδα – Ισραήλ | Συζητήσεις για κοινά φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα

Ελλάδα - Ισραήλ | Συζητήσεις για κοινά φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα

Τρόπους για τη μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην εγχώρια κατανάλωση ενέργειας αναζητά το Ισραήλ επιδιώκοντας την επιτάχυνση των σχεδίων του για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων.

Ένα από τα ζητήματα, όμως, που καλείται να αντιμετωπίσει η Ιερουσαλήμ είναι η έλλειψη χώρου ανάπτυξης έργων ΑΠΕ στην επικράτεια του αν και το ηλιακό δυναμικό της χώρας είναι πλούσιο. Οι πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας δυσχεραίνουν τον στόχο της κυβέρνησης Naftali Bennett για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 καθώς δεν είναι εύκολη η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στα εδάφη του Ισραήλ.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσίευμα του Bloomberg, ο γενικός διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Yair Pines έκανε γνωστό ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε συνομιλίες για πιθανά κοινά έργα στην Ιορδανία, την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες. Η πρόοδος των συγκεκριμένων projects εξαρτάται βέβαια από την ανάπτυξη των κατάλληλων συστημάτων μεταφοράς και αποθήκευσης.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤ, οι συζητήσεις Αθήνας – Ιερουσαλήμ για την ανάπτυξη κοινών έργων ανάμεσα σε ισραηλινές και ελληνικές εταιρίας στην Ελλάδα, απέκτησαν ουσία μετά την υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα (Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ) για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών. Υπενθυμίζεται ότι σχετική συμφωνία που τρέχει έχει υπογραφεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Tο όραμα να γίνει πραγματικότητα

Σύμφωνα με το Bloomberg ο Pines σημείωσε με δηλώσεις ότι το Ισραήλ θα παρέχει την τεχνολογική τεχνογνωσία στους εταίρους. «Οι γείτονές μας έχουν πολλά ανοιχτά εδάφη, κάτι που εμείς δεν έχουμε. Έχουμε την τεχνολογία», είπε ο Pines σε συνέντευξή του στην Ιερουσαλήμ. «Είναι λογικό αυτό το όραμα να γίνει πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα το στρατηγικό του σχέδιο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 και ο πρωθυπουργός Naftali Bennett υποσχέθηκε να αναπτύξει πράσινες υποδομές καθώς και τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα για να βοηθήσει στην επίτευξη αυτών των στόχων. Μετά από χρόνια αργής προόδου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το Ισραήλ στοχεύει τώρα να τριπλασιάσει την παραγωγή στο 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο Bennett έδωσε οδηγίες στους αξιωματούχους να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν τα ρυθμιστικά εμπόδια σε νεοφυείς επιχειρήσεις που εργάζονται σε φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία. Η κυβέρνηση θα επιτρέψει επίσης στις εταιρείες να χρησιμοποιούν εθνικές υποδομές, όπως στρατιωτικές βάσεις και νοσοκομεία ως πεδία δοκιμών για την τεχνολογία τους, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, σύμφωνα με το Bloomberg, εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να βοηθήσει εταιρείες πράσινης τεχνολογίας που αγωνίζονται να προσελκύσουν χρηματοδότηση μέσω αντιστοίχισης επενδυτικών σχεδίων με άλλες χώρες ή αξιοποιώντας δεσμούς με μεγάλους επενδυτές όπως το The Bill & Melinda Gates Foundation.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *