Εκλογές και ελληνικά ομόλογα | Τι έρχεται

Εκλογές και ελληνικά ομόλογα | Τι έρχεται

Την δύσκολη αποστολή να διαλύσει και τις τελευταίες αμφιβολίες των οίκων αξιολόγησης άλλα και των εταίρων μας στην ΕΕ για το ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει οριστικά σελίδα, θα πρέπει να φέρει σε πέρας, η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Προς το παρόν, οι αγορές στηρίζουν ανεπιφύλακτα τους ελληνικούς τίτλους, διατηρώντας τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κάτω από αυτές των αντίστοιχων τίτλων της Ιταλίας και με μικρή απόσταση- η οποία σταδιακά μειώνεται – από αυτούς της Ισπανίας. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι η εβδομάδα έκλεισε για το ελληνικό 10ετές, με απόδοση στο 3,7% έναντι 4,1% της Ιταλίας. και 336% της Ισπανίας, ενώ to spread σε σχέση με το Γερμανικό Bund έχει συρρικνωθεί στις 125 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, η τυπική επικύρωση ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας θα πρέπει να έρθει από ένα τουλάχιστον  από τους 4 οίκους αξιολόγησης (Moody’s, Fitch, S&P, DBRS) που είναι αποδεκτοί και από την ΕΚΤ. Στα σχόλια που έκαναν όλοι τους, μετά τον πρώτο κύκλο των εκλογών στις 21 Μαΐου, άφησαν να φανεί ότι έχουν συνεκτιμήσει μεν, την έως τώρα καλή πορεία της οικονομίας, αλλά περιμένουν συγκεκριμένα δεσμεύσεις από την νέα κυβέρνηση.

Οι προγραμματικές δηλώσεις θα πρέπει να διαβεβαιώνουν τους πάντες για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τη συνέχιση της θετικής ανάπτυξης και της μεγαλύτερης προσπάθειας για την μείωση του χρέους. Ίσως κάποιοι από τους οίκους να θελήσουν να τσεκάρουν και τις πραγματικές προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, παρακολουθώντας τα πρώτα της νομοθετικά βήματα για να βεβαιωθούν ότι η νέα κυβέρνηση, πραγματοποιεί όσα υπόσχεται.

Νέα πρόωρη αποπληρωμή

Μάλιστα στο σχεδιασμό για την περαιτέρω βελτίωση του προφίλ του χρέους, υπήρχε η σκέψη για νέα πρόωρη αποπληρωμή μέρους του χρέους του επίσημου τομέα (κατά προτίμηση του GLF) όπως έγινε και το 2022, όταν αποπληρώθηκε και το υπόλοιπο των δανείων του ΔΝΤ.

Κάτι τέτοιο , θα δείξει και τους οίκους αξιολόγησης αλλά και στους εταίρους μας στην ΕΕ ότι η Ελλάδα συνεχίζει να προσπαθεί να μειώσει το βάρος του χρέους, ακόμη και σε συνθήκες που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ιδανικές.

Σε ό,τι αφορά τους εταίρους μας, θεωρείται ότι μια τέτοια κίνηση, θα λειτουργούσε θετικά. Τούτο υπό υπό την έννοια, ότι η Ελλάδα αποπληρώνει σταδιακά το χρέος της από την στιγμή που απέκτησε θετική, υψηλή ανάπτυξη, και όχι όσο ήταν σε συνθήκες σκληρής λιτότητας.

Η υπέρβαση της επενδυτικής βαθμίδας

Την ίδια ώρα ενώ η επενδυτική βαθμίδα θεωρείται σχεδόν δεδομένη για το 2023 θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση προς τα έξω ότι η Ελλάδα επαναπαύεται σε ό,τι έχει ήδη πετύχει αλλά στοχεύει υψηλότερα .

Τούτο με δεδομένο ότι στην πράξη, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ήδη την επενδυτική βαθμίδα σε επίπεδο αποδόσεων. Μόλις, όμως, έρθει, θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νέο θετικό (ή αρνητικό) αφήγημα για την οικονομία, πριν διαμορφώσουν νέες θέσεις απέναντι στο ελληνικό χρέος.

Επίσης, με την πόρτα για κεφάλαια από σταθερούς επενδυτές που θα ανοίξει η επενδυτική βαθμίδα, θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα και το δανεικό πρόγραμμα του δημοσίου, με στόχο η ελληνική αγορά ομολόγων, να αποκτήσει “βάθος” και μεγαλύτερη παρουσία στα διεθνή χαρτοφυλάκια επενδυτών .

Επίσης θα πρέπει να αναπροσαμοστεί και το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου (37-38 δισ. ευρώ), αφού πλέον η Ελλάδα δεν θα είναι πια μια χώρα υψηλού κινδύνου, αλλά μια χώρα που μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσα πολλούς από τους εταίρους της εντός της ΕΕ.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours