Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 32 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά | 9 χρόνια νωρίτερα από τις προβλέψεις

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 32 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά | Eννέα χρόνια νωρίτερα από τις προβλέψεις

Το ακαθάριστο εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 32 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά την Παρασκευή, υπογραμμίζοντας την ανησυχητική δημοσιονομική τροχιά της χώρας καθώς η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για ακόμα μία μάχη για τις κρατικές δαπάνες.

Από τον Alan Rappeport/New York Times

Μία έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών είχε τονίσει το ορόσημο εβδομάδες αφότου το Κογκρέσο συμφώνησε να αναστείλει το νόμιμο όριο χρέους της χώρας, τερματίζοντας ένα πολύμηνο αδιέξοδο.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το όριο των 32 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έφτασε εννέα χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχαν προβλέψει οι προπανδημικές προβλέψεις, αντανακλώντας τα τρισεκατομμύρια δολάρια των δαπανών έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της Covid-19 μαζί με μια πορεία υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για το χρέος των ΗΠΑ, αλλά κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει δείξει όρεξη να αντιμετωπίσει τους μεγαλύτερους μοχλούς του, όπως οι δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση και το Υγειονομικό Σύστημα.

16dc debt pwjh jumbo

Η πρόσφατη δικομματική συμφωνία στις ΗΠΑ που ανέστειλλε το όριο χρέους για δύο χρόνια μειώνει τις ομοσπονδιακές δαπάνες κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, ουσιαστικά παγώνοντας κάποια χρηματοδότηση που είχε προβλεφθεί να αυξηθεί το επόμενο έτος και περιορίζοντας στη συνέχεια τις δαπάνες στο 1% αύξηση μέσα στο 2025. Αλλά το χρέος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη οι νέες περικοπές δαπανών.

Ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, δήλωσε κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης τον Μάιο ότι οι περικοπές δαπανών που πρότειναν οι νομοθέτες απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το κόστος των προγραμμάτων του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας. Αν και η αποφυγή μιας χρεοκοπίας θα αποτρέψει μια άμεση κρίση, είπε, το αυξανόμενο χρέος είναι ένα επίμονο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Οι τρομακτικές μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις του έθνους παραμένουν», πρόσθεσε ο Zandi.

Αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή Πιστώσεων της αμερικανικής Βουλής άρχισε να εξετάζει τους επόμενους λογαριασμούς δαπανών της και, για να κατευνάσει την υπερσυντηρητική πτέρυγα της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, έδειξε ότι θα χρηματοδοτήσει ομοσπονδιακούς οργανισμούς σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που είχαν συμφωνήσει ο Πρόεδρος Biden και ο Πρόεδρος της Βουλής Kevin McCarthy.

Η αποτυχία να εγκριθούν και να υπάρξει συμβιβασμός για τα νομοσχέδια της Βουλής και της Γερουσίας έως την 1η Οκτωβρίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλείσιμο της κυβέρνησης. Και αν οι επιμέρους λογαριασμοί δεν εγκριθούν μέχρι το τέλος του έτους, θα τεθεί σε ισχύ αυτόματη περικοπή 1%.

221004172844 us treasury file 2021 restricted

Την ίδια στιγμή, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής άρχισαν να εξετάζουν νέο γύρο φορολογικών περικοπών αυτή την εβδομάδα. Το νομοσχέδιο θα επεκτείνει την τυπική έκπτωση για μεμονωμένους φορολογούμενους και ορισμένα φορολογικά οφέλη για τις επιχειρήσεις που αποσκοπούν στην προώθηση των επενδύσεων, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις πιστώσεις φόρου για την ενέργεια. Η Επιτροπή για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό, η οποία υποστηρίζει χαμηλότερα επίπεδα δαπανών, εκτιμά ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα κοστίσει 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία ή 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια εάν τα μέτρα καταστούν μόνιμα.

Κάποιοι καλούν ήδη το Κογκρέσο να σχηματίσει μια δικομματική δημοσιονομική επιτροπή για να αντιμετωπίσει τους μακροπρόθεσμους παράγοντες του εθνικού χρέους.

«Καθώς ξεπερνάμε τα 32 τρισεκατομμύρια δολάρια χωρίς να φαίνεται ένα τέλος στον ορίζοντα, είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τους θεμελιώδεις παράγοντες του χρέους μας, που είναι η υποχρεωτική αύξηση των δαπανών και η έλλειψη επαρκών εσόδων για τη χρηματοδότησή τους», δήλωσε ο Michael A. Peterson, ο επικεφαλής στέλεχος του Ιδρύματος Peter G. Peterson, το οποίο προωθεί τη μείωση του ελλείμματος.

Το Ίδρυμα Peterson εξέφρασε ανησυχία για τις προβλέψεις που δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσθέσουν χρέος 127 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα 30 χρόνια και το κόστος των τόκων θα καταναλώσει σχεδόν το 40% όλων των ομοσπονδιακών εσόδων μέχρι το 2053.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Janet L. Yellen υπερασπίστηκε τον χειρισμό των οικονομικών του έθνους από την κυβέρνηση Biden σε ακρόαση της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας ότι ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε φέτος έναν προϋπολογισμό με μειωμένο το έλλειμμα κατά 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Είπε επίσης στο πάνελ ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να μειωθούν μεσοπρόθεσμα, καθιστώντας το βάρος του χρέους πιο διαχειρίσιμο.

Η υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι οι φορολογικές πολιτικές που προωθούνται από τους Ρεπουμπλικάνους θα επιδεινώσουν τη δημοσιονομική κατάσταση. «Θα ωφελούσαν πλούσιους ιδιώτες και εταιρείες και δεν θα έκαναν τίποτα για τις εργαζόμενες οικογένειες», είπε η Yellen. «Δεν αποπληρώνεται και θα επιδεινώσει το χρέος».

*Ο Alan Rappeport είναι δημοσιογράφος οικονομικής πολιτικής, με έδρα την Ουάσιγκτον. Καλύπτει το Υπουργείο Οικονομικών και γράφει για φόρους, εμπόριο και δημοσιονομικά θέματα. Στο παρελθόν εργάστηκε για τους Financial Times και τον Economist.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *