Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά νεοκλασικά κτίρια στην Ελλάδα, το οποίο επί δεκαετίες βυθίζεται στην εγκατάλειψη και την παρακμή παρά τις αμέτρητες εκκλήσεις που έχουν γίνει κατά το παρελθόν για να διασωθεί.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Ο λόγος για το Μέγαρο Πρόκες-Όστεν, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Φειδίου στον αριθμό 3 στην καρδιά της Αθήνας και το οποίο στέγαζε κάποτε ένα από τα πιο ιστορικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, το Ελληνικό Ωδείο. Ύστερα από περίπου μισό αιώνα όπου το ακίνητο στέκει παρατημένο στην φθορά του χρόνου και σε προχωρημένη κατάσταση ετοιμορροπίας, έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα το φως που ενδεχομένως τελικά οδηγήσει στην σωτηρία του.
Εκπόνηση μελέτης με δωρεά της MRP
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της υπουργού πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη δόθηκε το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει η εκπόνηση μελέτης σχετικά με την αποκατάσταση του κτιρίου, το οποίο έχει κηρυχθεί διατηρητέο και εντάσσεται στην κατηγορία των νεώτερων μνημείων.
Στο αντικείμενο της μελέτης περιλαμβάνονται αρχιτεκτονική και στατιστική μελέτη καθώς και μελέτη συντήρησης, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και τευχών δημοπράτησης. Όλα τα παραπάνω θα εκπονηθούν σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές, που προβλέπει η νομοθεσία για κάθε κατηγορία μελετών και με τη συνδρομή της διεύθυνσης προστασίας και αναστήλωσης νεωτέρων και σύγχρονων μνημείων του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού, όπου κριθεί απαραίτητο ενώ η κάλυψη των εξόδων για την εκπόνηση της μελέτης θα γίνει από την MRP Greece ΙΚΕ, η οποία τα έξοδα αναλαμβάνει στο πλαίσιο δωρεάς προς το ελληνικό δημόσιο.
Το όνομα της MRP Greece έχει πρόσφατα βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας καθώς με όχημα την MRP TAVROS, αναδείχθηκε πλειοδότης στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ακινήτου των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, προσφέροντας το τίμημα των 2,5 εκατ. ευρώ. Η μητρική MRP είναι ολλανδική εταιρεία αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, η οποία διαθέτει κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των 1,5 εκατ. τ.μ.. Πρόκειται για έναν όμιλο στο real estate, με συμμετοχή σε πάνω από 20 έργα, με εμπειρία δεκαετιών στον τομέα ακινήτων και περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.
Η ιστορία του κτιρίου
Σε ό,τι αφορά τώρα το Μέγαρο Πρόκες-Όστεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα παλαιότερα κτίρια του ιστορικού κέντρου της Αθήνας καθώς χτίστηκε το 1836 και αποτελέι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα δείγματα αρχιτεκτονικής της πρώτης οθωνικής περιόδου. Το γερμανικής νεοκλασικής γραμμής μέγαρο χτίστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Gustav Adolf Lueders σε σχέδια του Βιεννέζου Carl Roesner.
Αρχικά υπήρξε η κατοικία του πρώτου πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα Άντον Πρόκες φον Όστεν, στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε σαν κατοικία του Μιχάλη Τοσίτσα, λειτούργησε ως Υποθηκοφυλακείο και τελικά το 1919 στέγασε το Ελληνικό Ωδείο, όπου αποτέλεσε την έδρα του μέχρι το 1971. Έκτοτέ επί δεκαετίες παραμένει ερειπωμένο και αφημένο στην τύχη του, έτοιμο να καταρρεύσει.
Από το 2006 περιήλθε στην ιδιοκτησία του υπουργείου πολιτισμού και ενώ στο παρελθόν υπήρξαν σκέψεις για αποκατάσταση και αξιοποίηση του ακινήτου, εν τέλει στην πράξη δεν έγινε κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση με αποτέλεσμα να βουλιάζει στον μαρασμό. Απομένει, λοιπόν, να δούμε εάν η εκκίνηση για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης θα αποτελέσει ην αρχή μιας πορείας, η οποία θα οδηγήσει στη σωτηρία του ή εάν πρόκειται για ένα ακόμη μετέωρο βήμα.