Η Βαρβάκειος Αγορά και η ιστορία της | Δείτε την νέα όψη της κεντρικής αγοράς

Η Βαρβάκειος Αγορά και η ιστορία της | Δείτε την νέα όψη της κεντρικής αγοράς

Η Βαρβάκειος Αγορά και η ιστορία της | Δείτε την νέα όψη της κεντρικής αγοράς

Η ιστορική αγορά της Αθήνας, που κοσμεί την πόλη εδώ και 136 χρόνια και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την κουλτούρα, την καθημερινότητα και την ιστορία της αναβαθμίστηκε για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, αποκτώντας νέες σύγχρονες υποδομές που της επιτρέπουν να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην οικονομική ζωή της πρωτεύουσας.

Ο Δήμος Αθηναίων ολοκλήρωσε την ολική ανακατασκευή των στεγάστρων και των κτιριακών υποδομών των χώρων πώλησης που βρίσκονται στην κάτω πλευρά της Βαρβακείου, αντιμετωπίζοντας τα χρόνια λειτουργικά προβλήματα που ταλαιπωρούσαν εδώ και πολλά χρόνια τους ανθρώπους που δούλευαν ή επισκέπτονταν την αγορά.

Το έργο με προϋπολογισμό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε σε διάστημα επτά μηνών, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών οι καταστηματάρχες δεν σταμάτησαν την δραστηριότητά τους, καθώς μεταφέρθηκαν σε προσωρινές εγκαταστάσεις που χωροθετήθηκαν στο άνω τμήμα της αγοράς επί της οδού Αθηνάς.

Στο επίκεντρο των εργασιών βρέθηκε η ιστορική λαχαναγορά της Βαρβακείου, η οποία μάλιστα είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από την καταστροφική θεομηνία «Μπάλλος» που έπληξε το κέντρο της Αθήνας τον Οκτώβριο του 2021.

Δείτε την νέα όψη της κεντρικής αγοράς στη Βαρβάκειο

Η ανανεωμένη Κεντρική Αγορά στη Βαρβάκειο – Πηγή: Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος
Η ανανεωμένη Κεντρική Αγορά στη Βαρβάκειο – Πηγή: Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος
Η ανανεωμένη Κεντρική Αγορά στη Βαρβάκειο – Πηγή: Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος
Η ανανεωμένη Κεντρική Αγορά στη Βαρβάκειο – Πηγή: Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος

Η Βαρβάκειος Αγορά και η ιστορία της

Η κεντρική αγορά της Αθήνας πήρε το όνομά της από τον εθνικό ευεργέτη και επικηρυγμένο από τους Οθωμανούς, Ιωάννη Βαρβάκη από τα Ψαρά. Στη διαθήκη του ο Βαρβάκης άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, που βρισκόταν σε ρωσική τράπεζα, στο ελληνικό Δημόσιο. Επιθυμούσε με βάση αυτήν την ίδρυση Λυκείου η ανέγερση του οποίου, πράγμαται, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1859. Η Αγορά γειτνίαζε με το Λύκειο. Έτσι ονομάστηκε και αυτή «Βαρβάκειος».

Για να ολοκληρωθεί, ωστόσο, η Αγορά πέρασε από δυσκολίες. Ενώ ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1878, ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση το 1886. Στο ενδιάμεσο μεσολάβησε μια πυρκαγιά στις 8 και 9 Αυγούστου του 1884. Έκτοτε λειτουργεί αδιάκοπα. Τι κι αν πέρασε βομβαρδισμούς, σεισμούς και καταστροφές. Είναι εκεί να θυμίζει την παλιά Αθήνα με τον πιο ιδίαίτερο τρόπο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 1944 οι σύμμαχοι βομβάρδισαν τον Πειραιά και οι άμαχοι κατέφυγαν στο κέντρο της Αθήνας και στην Βαρβάκειο Αγορά. Ήταν τότε που το Βαρβάκειο Λύκειο χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο. Από το 1942 στο ισόγειό του γινόταν διανομή συσσιτίου. Το κτίριο κατεδαφίστηκε μετά την καταστροφή του στα Δεκεμβριανά.

Μετά το σεισμό του 1880 βρέθηκε στην περιοχή της Βαρβακείου Αγοράς σε βάθος περίπου 60 εκατοστών άγαλμα της θεάς Αθηνάς, πάνω σε βάθρο. Θεωρείται ότι η Αθηνά του Βαρβακείου είναι πιστό σε σμίκρυνση αντίγραφο της χρυσελεφάντινης Αθηνάς του Παρθενώνα, λαξεμένη κατά τους ρωμαϊκούς πολέμους.

Την περίοδο της δικτατορίας, μάλιστα, η Βαρβάκειος Αγορά κινδύνευσε να κατεδαφιστεί. Είχε εκφραστεί η πρόθεση να γίνει ανέγερση πολυώροφου κτιρίου στη θέση της. Τελικά δεν πραγματοποιηήθηκαν ποτέ αυτά τα σχέδια. Χρειάστηκε ωστόσο να ανακαινιστεί κάποιες φορές κατά τη διάρκεια των ετών.

Η Βαρβάκειος Αγορά σήμερα

Σήμερα στο «Στομάχι της Αθήνας», στην οδό Αθηνάς στο νούμερο 42, μπορεί να βρει κανείς ότι μπορεί να φανταστεί για το τραπέζι του. Στο κτίριο σήμερα στεγάζεται η ψαραγορά, η κρεαταγορά και απέναντι, στον χώρο όπου υπήρχε το Βαρβάκειο Λύκειο, η λαχαναγορά. Περπατώντας στην πολύβοη αγορά της Αθήνας θα βρει στους πάγκους κάθε λογής κρέατα και φρέσκα ψάρια. Θα διαλέξει φρούτα και λαχανικά. Θα μυηθεί στον μαγικό κόσμο των μπαχαρικών με αρώματα και γεύσεις που σε ταξιδεύουν. Θα διαλέξει και θα γευτεί ξηρούς καρπούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Και όλα αυτά σε διάφορα είδη και καλές τιμές.

Δεν είναι τυχαίο που πάνω από το 80% των πελατών είναι τακτικοί θαμώνες. Ξέρουν πια πού θα πάνε να ψωνίσουν. Έχουν τους πάγκους τους που τους εμπιστεύονται. Ο πωλητής είναι ο φίλος τους που θα τους πει τι να πάρουν και τις νέες ευκαιρίες αγοράς. Στην Βαρβάκειο δεν πας απλά για ψώνια. Πας για να δεις, να μυρίσεις, να γευτείς. Να ζήσεις την εμπειρία μιας Αθήνας του ‘70. Τότε που η Βαρβάκειος Αγορά ήταν αυτή που γέμιζε τα τραπέζια των περισσότερων Αθηναίων.

Αν πας στη Βαρβάκειο:

1. Τόλμησε να αγοράσεις μερικά από τα παράξενα και ιδιαίτερα μπαχαρικά που πωλούνται στους πάγκους. Ρώτησε τους πωλητές ποιο πάει σε κάθε φαγητό. Ένας νέος κόσμος γεύσεων ανοίγεται μπροστά σου.Θα βρεις επίσης και πολλές ποικιλίες ροφημάτων και αφεψημάτων που ίσως δεν έχεις ξαναδοκιμάσει.

2. Μετά τις αγορές σου κάτσε ένα από τα μαγειρεία της Αγοράς. Φάε τους μεζέδες σου και πιες το κρασί σου. Τα περισσότερα από τα μαγαζιά για φαγητό έχουν πολλά χρόνια ιστορίας και σίγουρα θα σου προσφέρουν μια άλλη γευστική εμπειρία. Ο πατσάς. βέβαια, είναι το σήμα κατατεθέν αλλά και αν δε σου αρέσει, θα βρεις το πιάτο που ταιριάζει στις προτιμήσεις σου.

Πηγή φωτογραφιών: wikipedia.org, Παλιά Αθήνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *