Στα χέρια 2+1+2 εφοπλιστών η Intrakat | Μπάκος, Καϋμενάκης, Γκότσης και Αγγέλου | Πόσα πήρε ο Κόκκαλης

intrakat intacom intrasoft intralot

Σε σχήμα δύο συν δύο εφοπλιστών με την προσθήκη του Αλ. Εξάρχου, συμφώνησε να πουλήσει την Intrakat ο Σωκράτης Κόκκαλης, μεταβιβάζοντας συνολικά το 61% της εταιρίας, έτσι ώστε να μην απαιτηθούν οι κοστοβόρες και περίπλοκες διαδικασίες της υποβολής Δημόσιας πρότασης.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
  • Το deal
  • Τα νέα πρόσωπα
  • Η αποτίμηση
  • Η στρατηγική
  • Η έξοδος του Σωκράτη Κόκκαλη

Βήμα στην κατεύθυνση της διακηρυγμένης τροχιάς αποεπένδυσης από το επιχειρείν συνεχίζει να κάνει ο Σωκράτης Κόκκαλης, ολοκληρώνοντας τη συμφωνία πώλησης της πλειοψηφικής συμμετοχής που διαθέτει στην Intrakat σε μια ομάδα τεσσάρων συνολικά εφοπλιστών, με τη συμμετοχή του ιδρυτή της εταιρίας να περιορίζεται στο 5,09%, ως εγγύηση διατήρησης των ισορροπιών μεταξύ των δύο ομάδων αγοραστών.

Ειδικότερα, συνολικά πρόκειται να αλλάξει χέρια το 61% της Intrakat, Μπάκος, Καϋμενάκης και ο κ. Εξάρχου, θα αποκτήσουν μέσω της Winex Investments ποσοστό 31,7%, αντί συνολικού τιμήματος 70,2 εκατ. ευρώ, ή 2,95 ευρώ/μετοχή. Παράλληλα, ο κ. Γκότσης θα αποκτήσει ποσοστό 15,7%, ενώ ο κ. Αγγέλου ένα επιπλέον 13,6%, με πωλητές τους κ. Θεοδωρίδη, Λαζαράκη, Σουρέτη και Στασινόπουλο. Το τίμημα είναι επίσης 2,95 ευρώ/μετοχή.

Έτσι, ο νέος πίνακας βασικών μετόχων της Intrakat διαμορφώνεται ως εξής:

  • Winex Investments 31,7%
  • Ηλίας Γκότσης 15,7%
  • Κώστας Αγγέλου 13,6%
  • Σωκράτης Κόκκαλης 5,09%

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα η Intrakat αποτιμάται στα 220 εκατ., με ανεκτέλεστο που υπερβαίνει τα 1,1 δισ. τη διοίκηση της εταιρίας αναμένεται να αναλάβει ο Εξάρχου, από την αρχική ομάδα εφοπλιστών, τον οποίο αποδέχονται και οι Γκότσης και Αγγέλου. Λογικά, ο πρόεδρος της εταιρίας θα προέρχεται από τη δεύτερη ομάδα.

Από την εταιρία αποχωρεί ο Πέτρος Σουρέτης, ομού μετά του νομικού γραφείου που τον συνοδεύει. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Δημήτρης Κούτρας έχει έρθει σε παρασκηνιακή συμφωνία με τους νέους μετόχους, ή αν θα βρεθεί εκτός εταιρίας. Πρόκειται για στέλεχος με δεσμούς με το πολιτικό και το τραπεζικό σύστημα και γνώσεις που υπερβαίνουν το αντικείμενο της δραστηριότητάς του και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αποτελέσει asset προστιθέμενης αξίας σε κάθε σχήμα Προαπαιτούμενο είναι, πάντως οι σχέσεις εμπιστοσύνης. Η αποχή Κούτρα από τις διαπραγματεύσεις μεταξ΄λυ μετόχων θα μπορούσε να αποτελεί εχέγγυο…

Η πορεία της μετοχής

Intrakat stock graph
Η πορεία της μετοχής της Intrakat

Η επόμενη ημέρα

Η νέα διοίκηση αναμένεται να παρουσιάσει το νέο business plan στις αρχές του Φθινοπώρου, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αλλαγή στις συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί. Σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, δεν αναμένονται αλλαγές σε συμφωνίες όπως η στρατηγική συνεργασία με τη βελγική Parkwind για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

Σε ανακοίνωση, οι μέτοχοι της Winex Investments, Δημ. Μπάκος, Γ. Καϋμενάκης και Αλ. Εξάρχου, αναφέρουν ότι

«η Intrakat, η οποία διαθέτει διευρυμένο χαρτοφυλάκιο στους κλάδους των κατασκευών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ΣΔΙΤ, της διαχείρισης απορριμμάτων και του real estate, ικανοποιεί πλήρως τα επενδυτικά κριτήρια της Winex και επιπλέον έχει σημαντικές προοπτικές βελτίωσης των μεγεθών της. O κ. Εξάρχου προσέθεσε ότι «είμαστε βέβαιοι ότι θα πείσουμε όλους τους μετόχους, παλαιούς και νέους, να στηρίξουν την πρότασή μας και το πλάνο μας για τη νέα εποχή της Intrakat, το οποίο θα λειτουργήσει προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων της, αλλά και της ελληνικής οικονομίας».

220705080119 220629220146 ipiccy image 10
Σωκράτης Κόκκαλης, Δημήτρης Μπάκος, Αλέξανδρος Εξάρχου

Ποιοί είναι οι εφοπλιστές

Μπάκος – Καϋμενάκης

Οι δύο εφοπλιστές, που γνωρίστηκαν στα καράβια, ο πρώτος ως καπετάνιος και ο δεύτερος ως πρώτος μηχανικός. Εν συνεχεία, δημιούργησαν το 1996 την Akron Trade and Transport. Στην Ελλάδα άρχισαν μπαίνουν στα “ραντάρ” όταν όταν απέκτησαν τον Αστέρα Τριπόλεως, με τη διοίκηση του οποίου ασχολείται ο Μπάκος.

Ο Δημήτρης Μπάκος κατάγεται από το ορεινό χωριό Κολλίνες της Αρκαδίας όπου ο όμιλος διατηρεί την οικολογική φάρμα «A. Farm». Ο Γ. Καϋμενάκης κατάγεται από το Αρχοντοχώρι Αιτωλοακαρνανίας.

Καθώς αμφότεροι έχουν περάσει τη διοίκηση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων στα παιδιά τους ημ. Μπάκου – Θάνος και Νίκος – καθώς και την Αλεξάνδρα Καϋμενάκη, έχουν πλέον αρκετό χρόνο, χρήμα δυνατότητες να ασχοληθούν με πιο προβεβλεμένες επενδύσεις. Η Akron Trade and Transport συνεχίζει να αναπτύσσεται και σήμερα διαθέτει 14 πλοία, τα 13 από τα οποία ασχολούνται με τον ανεφοδιασμό καυσίμων (bunkering), καθώς και σημαντικές παραγγελίες για νέα πλοία.

Το ταξίδι τους στην Ελλάκτωρ μπορεί να μην ήταν ευχάριστο, αποδείχθηκε όμως κερδοφόρο, καθώς πούλησαν, τελικά, σε τιμή μεγαλύτερη από αυτή που αγόρασαν. Για τους εφοπλιστές, όλα ξεπερνώνται όταν το deal είναι καλό και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι κάποιος κέρδισε στις πλάτες τους.

Αγγέλου – Γκότσης

Λιγότερο γνωστοί στα media, με μεγαλύτερο εκτόπισμα στη ναυτιλία είναι οι κ. Κώστας Αγγέλου, επικεφαλής της εταιρείας Benelux Overseas, η οποία δραστηριοποιείται στη μεταφορά υγραερίου μέσω πλοίων LPG και ο κ. Ηλίας Γκότσης, επικεφαλής της Eurotankers, η οποία ελέγχει έναν στόλο από 14 δεξαμενόπλοια.

220710113422 intrakat
Ηλίας Γκότσης, Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης

Πουλάει ο Κόκκαλης

Όπως είναι ξεκάθαρο τον τελευταίο καιρό, ο Σωκράτης Κόκκαλης αποεπενδύει. Εκτός από την Intrakat, στην οποία ανήκει και ποσοστό της Κέκρωψ -η οποία δεν κατάφερε το πολυπόθητο project της Παλαιάς Αγοράς- δρομολογείται και το μέλλον την Intralot, για την οποία έχει ανακοινωθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία όμως έχει αυξημένο ρίσκο και έτσι ο μεγαλομέτοχος έχει αναγκαστεί να βάλει δικλείδες ασφαλείας. Παράλληλα, ο Σωκράτης Κόκκαλης, σύμφωνα με διαρροές, έχει αποφασίσει να καταστήσει την Intracom Family Investment Office, διάρθρωση που δεν απέχει πολύ από την Holding. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν θα τη διατηρήσει στο Χρηματιστήριο.

Βέβαια, οι φήμες λένε ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης ελέγχει και το Contra Channel και ότι έχει συμφωνήσει να το πουλήσει επίσης στους ίδιους -λίγο, πολύ- εφοπλιστές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *