Πώς η πράσινη ατζέντα της Angela Merkel προκάλεσε την οικονομική κατάρρευση της Γερμανίας

Πώς η πράσινη ατζέντα της Angela Merkel προκάλεσε την οικονομική κατάρρευση της Γερμανίας

Θυμάστε πώς ο κόσμος, ειδικά τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αντιμετώπιζαν την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel; Η λατρεία στο πρόσωπο της ήταν τόσο υπερβολική που το 2015 το περιοδικό TIME ανακήρυξε την Merkel «Πρόσωπο της Χρονιάς». Την περιέγραφε ως την «Καγκελάριο του Ελεύθερου Κόσμου».

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τον Stephen Moore/Washington Examiner

Σήμετα το TIME οφείλει στους αναγνώστες του μια πανηγυρική συγγνώμη. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Γερμανοί υφίστανται τους πικρούς καρπούς σχεδόν κάθε σημαντικής οικονομικής και γεωπολιτικής απόφασης που έλαβε η Merkel ως καγκελάριος. Για παράδειγμα, ότι θα επανακινούσε τη γερμανική οικονομία, κάτι που θυμίζει το πώς ο πρόεδρος Joe Biden εξηγεί στους -κουρασμένους από τον πληθωρισμό- ψηφοφόρους του ότι οι ΗΠΑ περνούν «μια απίστευτη μετάβαση».

?url=http%3A%2F%2Fmediadc brightspot.s3.amazonaws.com%2Fd3%2Fcc%2Faefd98d2446a808b18a65f0733c2%2Fbiz.Column

Αλλά η Γερμανία της Merkel ήταν πιο μπροστά από τις ΗΠΑ ως προς τη «μετάβαση». Σήμερα, η γερμανική οικονομία είναι σε ρήξη. Ένας πρόσφατος τίτλος από το Business Insider συνοψίζει το χάος: «Οι γερμανικές βιομηχανίες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν λόγω των περικοπών της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου». Η Daily Telegraph περιέγραψε πρόσφατα τη Γερμανία ως «τον άρρωστο της Ευρώπης». Τα πράγματα γίνονται τόσο απελπιστικά που οι Γερμανοί σκέφτονται σήμερα να δεσμεύσουν το φυσικό αέριο για τις μεγάλες βιομηχανίες τους για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα.

Πώς όμως μια από τις πέντε πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο έπεσε τόσο γρήγορα σε αυτό το οικονομικό χαντάκι;

Οφείλεται στο όραμα της Merkel για μια νέα Γερμανία. Η Merkel ήταν αυτή που πήρε την απόφαση πριν από μια δεκαετία να απομακρύνει τη Γερμανία από τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια και αντ’ αυτού να γίνει «πράσινη». Η σταυροφορία της ως προς την πράσινη ενέργεια, την οποία οι περιβαλλοντολόγοι προανήγγειλαν ως πρότυπο για τον κόσμο, σχεδόν χρεοκόπησε τη γερμανική μεταποιητική οικονομία έως ότου να καταπνιγεί ολόκληρη.

Ήταν απόφαση της Merkel, ενάντια στη συμβουλή του τότε προέδρου Donald Trump, να κατασκευάσει τον αγωγό Nord Stream. Όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε το 2018 ότι οι Γερμανοί θα έρχονταν στην ημέρα που θα εξαρτώνταν υπερβολικά από την ενέργεια του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin, η κυβέρνηση της Merkel τον χλεύασε δημοσίως. Ο Putin δεν είναι ο μόνος που πλουτίζει από τις γκάφες της Merkel. Διαπραγματεύτηκε εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα, υπονομεύοντας κατάφωρα τη στρατηγική του Trump να απομονώσει οικονομικά την απειλή του Πεκίνου.

Επέλεξε να ευθυγραμμίσει τη Γερμανία με αδίστακτα και μιλιταριστικά καθεστώτα όπως αυτά της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν. Αυτό βοήθησε στην υπονόμευση των στενών δεσμών του ΝΑΤΟ και της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αρνήθηκε να αυξήσει το 4% του ΑΕΠ που όφειλε η Γερμανία στο ΝΑΤΟ για την άμυνα της Ευρώπης, και το έκανε όταν το απαίτησε ο Trump. Ίσως αν οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι είχαν λάβει υπόψη τη συμβουλή του Trump, η καταστροφή της Ουκρανίας να μην είχε συμβεί.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όλο αυτό το διάστημα που η Merkel οδηγούσε τη Γερμανία προς το γκρεμό της πράσινης ενέργειας, πήραν το μέρος της στην ανοιχτή διαμάχη της με τον Trump. Η Susan Glasser του New Yorker βρόντηξε και άστραψε το 2018 ότι ο Trump «έκανε πόλεμο στη Merkel και την Ευρώπη», αναφέροντας ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «εξαντλούσαν την υπομονή τους με τον Trump». Αυτός ο ισχυρισμός ακούγεται ανόητος σήμερα, δεδομένης της κατάρρευσης του ευρώ και της οικονομικής ύφεσης σε ολόκληρη την ήπειρο.

Screenshot 2020 03 03 germania sto pio upsilo epipedo oi eksagwges oplwn stin tourkia 1 w hr jpg JPEG εικόνα 767 × 431 ει...

Ακόμη και ως περιβαλλοντολόγος, ο σωτήρας της Ευρώπης ήταν μια αποτυχία. Η Merkel οδήγησε τις γερμανικές βιομηχανίες προς μια ακριβή και αναξιόπιστη «ανανεώσιμη» ενέργεια με την απόρριψη του φυσικού αερίου και το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών. Το πείραμα απέτυχε παταγωδώς και τώρα η Γερμανία αυξάνει κατά πολύ το μερίδιο της ισχύος της που προέρχεται από την καύση άνθρακα. Σίγουρα, δεν πρόκειται για μια στρατηγική προκειμένου να σταματήσει η κλιματική αλλαγή.

Υπό την αδύναμη ηγεσία της Merkel, το ευρώ υποτίθεται ότι θα αντικαταστούσε σύντομα το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα. Αντίθετα, το ευρώ σήμερα είναι ένα νόμισμα σε κατάρρευση. Ακόμη και το ρωσικό ρούβλι είναι ισχυρότερο. Ο μερκελισμός μπορεί να συνοψιστεί ως μια στρατηγική πατροναρίσματος των εχθρών και αποξένωσης των συμμάχων. Τώρα με 20/20 εκ των υστέρων, είναι σαφές ότι η κληρονομιά του Μερκελισμού είναι ένας χαοτικός κόσμος και μια τραυματισμένη Γερμανία.

Αποδεικνύεται ότι η ειρήνη μέσω της αδυναμίας είναι μια αποτυχημένη εθνική και οικονομική στρατηγική ασφάλειας. Εάν η Merkel ήταν η «Καγκελάριος του Ελεύθερου Κόσμου», γιατί ο σημερινός κόσμος δεν είναι πιο ασφαλής; Δεν είναι πιο καθαρός. Δεν είναι πιο ελεύθερος. Και δεν είναι πιο πλούσιος. Εν ολίγοις, κάθε σημαντική απόφαση που έπαιρνε σχετικά με τις παγκόσμιες υποθέσεις έκανε τον κόσμο πιο επικίνδυνο, λιγότερο ελεύθερο και με λιγότερη ευημερία. Ήταν για τη Γερμανία ό,τι ο Biden για τις ΗΠΑ, μια πλήρης και θλιβερή αποτυχία. Ας ελπίσουμε ότι θα το καταλάβουμε πιο γρήγορα από ό,τι οι Γερμανοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *