Όταν ο Tim Cook έφτασε στην Ινδία νωρίτερα αυτό το μήνα για να ανοίξει το πρώτο κατάστημα της Apple στη χώρα, τον υποδέχτηκαν σαν ήρωα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του κολοσσού της τεχνολογίας χαιρετίστηκε με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα, τον υποδέχθηκαν με ένα vintage Macintosh και συνάντησε πολλούς από τους αξιωματούχους της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Narendra Modi.
Από τις Michelle Toh και Hanna Ziady/CNN Business
Η επίσκεψη του Cook, η πιο πρόσφατη από κορυφαίο παγκόσμιο στέλεχος, αποτελεί παράδειγμα του αυξανόμενου ενδιαφέροντος που δείχνουν οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις στις συναλλαγές με την Ινδία. Λίγες μέρες μετά το ταξίδι-ορόσημο του, η Pret A Manger, μια μοντέρνα βρετανική αλυσίδα σάντουιτς, δημιούργησε το πρώτο της κατάστημα στην εμπορική πρωτεύουσα της Βομβάης, καθώς στοιχηματίζει στην αυξανόμενη μεσαία τάξη της χώρας.
Η Ινδία ξεπέρασε την Κίνα και θα γίνει το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με υπολογισμούς από τα Ηνωμένα Έθνη, σε ένα ορόσημο που θα παγιώσει την αυξανόμενη εικόνα της ως αγαπημένη της παγκόσμιας οικονομίας. Το νέο της καθεστώς έχει στρέψει την προσοχή στο αν η οικονομία της θα αξιοποιήσει αυτή τη δημογραφική ισχύ για να εκτοπίσει την Κίνα.
Οι δυνατότητες για επενδύσεις στην Ινδία -σε ένα έθνος 1,4 δισεκατομμυρίων- είναι ξεκάθαρα μεγάλες και ενισχύονται και από τις πρόσφατες γεωπολιτικές αλλαγές. Καθώς οι δυτικοί ηγέτες προσπαθούν να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία με χώρες που μοιράζονται παρόμοιες αξίες, η Ινδία, η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, κερδίζει αναμφίβολα σε αυτόν τον τομέα.
Μέχρι πρόσφατα, πολλές χώρες και εταιρείες «έβαζαν όλα τα αυγά τους στο καλάθι της Κίνας», δήλωσε ο Partha Sen, ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Δελχί. Καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να φουντώνουν μεταξύ της Δύσης και του Πεκίνου, «υπάρχει μια κίνηση διαφοροποίησης και η Ινδία ταιριάζει ακριβώς σε αυτήν», πρόσθεσε.
Το λεγόμενο «δημογραφικό μέρισμα» της Ινδίας, η δυνητική οικονομική ανάπτυξη που προκύπτει από έναν μεγάλο πληθυσμό σε ηλικία εργασίας, αντιπροσωπεύει μια σημαντική ευκαιρία. Η τεράστια καταναλωτική της αγορά και η δεξαμενή προσιτού εργατικού δυναμικού προσελκύουν επίσης μεγαλύτερη προσοχή από τις παγκόσμιες επωνυμίες και τους εμπορικούς εταίρους.
Σε μια προσπάθεια να τονώσει τον βιομηχανικό τομέα και να αυξήσει τις εξαγωγές, η ινδική κυβέρνηση επιδίωξε να υπογράψει συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, μια κίνηση που έτυχε θερμής υποδοχής σε όλο τον κόσμο. Έτσι, από το 2021, η Ινδία έχει συνάψει συμφωνίες με την Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Μαυρίκιο. Διαπραγματεύεται επίσης συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.
Η Ρωσία, της οποίας το εμπόριο με τη Δύση έχει υποχωρήσει μετά την εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι, ενδιαφέρεται επίσης να αυξήσει τους δεσμούς της με την Ινδία. Η κίνηση θεωρείται επικίνδυνη, καθώς απαιτεί μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης για το Νέο Δελχί προκειμένου να κρατήσει την Ουάσιγκτον ευτυχισμένη, σύμφωνα με τον Shilan Shah, αναπληρωτή επικεφαλής οικονομολόγο αναδυόμενων αγορών για την Capital Economics.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία έχουν λάβει μέτρα τους τελευταίους μήνες για να ενισχύσουν τους δεσμούς τους, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας και της τεχνολογίας, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την άνοδο μιας ολοένα και πιο διεκδικητικής Κίνας. Τον Ιανουάριο, ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε μια συνεργασία με την Ινδία που η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι θα βοηθήσει τις χώρες να ανταγωνιστούν την Κίνα σε τεχνητή νοημοσύνη, στρατιωτικό εξοπλισμό και ημιαγωγούς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ότι η συμφωνία ενίσχυσε «τις δημοκρατικές αξίες και τους δημοκρατικούς θεσμούς μας», παρόλο που αυτά τα ιδανικά έχουν υπονομευθεί από την πρόσφατη καταστολή της Ινδίας εναντίον πολιτικών της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης.
Τον Φεβρουάριο, η Air India αγόρασε περισσότερα από 200 αεροσκάφη από την Boeing (BA), στην τρίτη μεγαλύτερη πώληση της αμερικανικής αεροπορικής βιομηχανίας που έγινε ποτέ. Ο πρόεδρος Joe Biden χαιρέτισε «τη δύναμη της οικονομικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ινδίας». «Μαζί με τον πρωθυπουργό Modi, ανυπομονώ να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας καθώς συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε κοινές παγκόσμιες προκλήσεις», είπε.
Ένα μήνα αργότερα, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Gina Raimondo επισκέφθηκε το Νέο Δελχί μαζί με μια ομάδα ανώτατων στελεχών από αμερικανικές εταιρείες. Εκεί, υπέγραψε συμφωνία με Ινδούς ηγέτες για να συζητήσουν τον συντονισμό των επενδύσεων στις βιομηχανίες ημιαγωγών των δεύτερων. Μιλώντας στην ινδική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, η Raimondo είπε: «Τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν δύο οικοσυστήματα τεχνολογίας. Το ένα συνάδει με τις δημοκρατικές μας αξίες και το άλλο όχι».
«Οικονομικό θαύμα;»
Πέρα από τη γεωπολιτική, τα οικονομικά και δημογραφικά μεγέθη της Ινδίας οδηγούν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι το έθνος της Νότιας Ασίας θα ξεπεράσει όλες τις μεγάλες αναδυόμενες και προηγμένες οικονομίες φέτος, σημειώνοντας αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 5,9%. Συγκριτικά, οι οικονομίες της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα μείνουν στάσιμες, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτυχθούν κατά μόνο 1,6%.
Εάν μπορέσει να διατηρήσει τη δυναμική της, η Ινδία θα ξεπεράσει τη Γερμανία ως η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο το 2026 και θα χτυπήσει την Ιαπωνία από την τρίτη θέση το 2032, σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών.
Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας της Ινδίας ξεπερνά τα 900 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του 2021 από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Τα επόμενα χρόνια, το εργατικό δυναμικό της θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από αυτό της Κίνας, σύμφωνα με την Capital Economics.
Η κυβέρνηση Biden έχει αγκαλιάσει την αναμενόμενη ανάπτυξη της Ινδίας με αχαλίνωτο ενθουσιασμό. «Θέλουμε να γίνουμε μέρος του οικονομικού σας θαύματος», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο ινδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο PTI, ο Donald Lu, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Υποθέσεις Νότιας και Κεντρικής Ασίας.
Αλλά το εντυπωσιακό ΑΕΠ και η πληθυσμιακή αύξηση της Ινδίας περικλείει και έναν αυξανόμενο πονοκέφαλο.
«Αν κοιτάξετε τα συνολικά δεδομένα, την αύξηση του ΑΕΠ και ότι ολόκληρο το εθνικό εισόδημα αυξάνεται, η Ινδία τα πηγαίνει μέτρια καλά», δήλωσε ο Kaushik Basu, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Cornell. «Το κάτω άκρο της Ινδίας δεν πάει καλά», πρόσθεσε. «Ο βασικός λόγος για αυτό σχετίζεται με την απασχόληση. Εκεί η Ινδία τα πηγαίνει μάλλον άσχημα».
Με 7,1%, το ποσοστό ανεργίας της Ινδίας παραμένει πάνω από τον μέσο όρο πριν από την πανδημία. Ο Basu είπε στο CNN ότι το ζήτημα των θέσεων εργασίας, το οποίο ορισμένοι αναλυτές αποκαλούν διαφαινόμενη ωρολογιακή βόμβα, εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ινδίας και μπορεί να επιδεινωθεί καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται.
Mumbai financial capital of India skyline
Αναπτυσσόμενη μεταποίηση
Οι οικονομολόγοι λένε ότι υπάρχει μια σαφής απάντηση στο πρόβλημα της απασχόλησης: Θα πρέπει να χτιστούν περισσότερα εργοστάσια. «Η λύση αυτή είναι το κλειδί για το ξεκλείδωμα που θα ήταν η ανάπτυξη αυτού του παγκόσμιου ανταγωνιστικού και εντάσεως εργασίας κλάδου παραγωγής», δήλωσε ο Thamashi De Silva, βοηθός οικονομολόγος για την Capital Economics.
Από το 2021, η μεταποίηση αντιπροσώπευε λιγότερο από το 15% της οικονομίας ή της απασχόλησης της Ινδίας —σχετικά μικρή με τα παγκόσμια πρότυπα, σημείωσε ο Shah από την Capital Economics.
Ευτυχώς, η ανάγκη για περισσότερες γραμμές συναρμολόγησης έρχεται καθώς οι εταιρείες αναζητούν νέους κόμβους παραγωγής.
Η Apple (AAPL) έχει επεκτείνει σημαντικά την παραγωγή της στην Ινδία μετά από εμπλοκές της εφοδιαστικής αλυσίδας στην ηπειρωτική Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψή του, ο Cook δεσμεύτηκε να επενδύσει περαιτέρω σε ολόκληρη την Ινδία.
Εβδομάδες πριν, ο επικεφαλής της Foxconn επισκέφθηκε επίσης την Ινδία και συναντήθηκε με τον Modi. Ο Ταϊβανέζος κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών, ο οποίος προμηθεύει την Apple, ήταν ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κατασκευαστές στην Ινδία στα τέλη του περασμένου έτους και θέλει να επεκταθεί.
«Η αύξηση της παραγωγής και των επενδύσεων της Apple στην Ινδία έχει σίγουρα αυξήσει τις ελπίδες για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος ηλεκτρονικών στη χώρα και γενικότερα την ενθάρρυνση και άλλων πολυεθνικών», δήλωσε ο De Silva.
Εμπόδια μπροστά
Η Ινδία θα ωφεληθεί καθώς οι εταιρείες διαφοροποιούν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους μακριά από την Κίνα, αλλά «αρκετά εμπόδια» θα εμφανιστούν σε αυτή τη μετατόπιση, δήλωσε η Alexandra Hermann, επικεφαλής οικονομολόγος στην Oxford Economics. Η ίδια ανέφερε την αυστηρή εργατική νομοθεσία, τους υψηλούς εισαγωγικούς δασμούς και τις προκλήσεις του εφοδιασμού. Αν και οι εξαγωγές τεχνολογίας της Ινδίας αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, μέρη όπως η Ταϊβάν και το Βιετνάμ «έχουν μέχρι στιγμής ωφεληθεί περισσότερο από την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εισαγωγής», είπε στο CNN.
Παρά τις βελτιώσεις στις υποδομές, το κόστος εφοδιαστικής της Ινδίας εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από ό,τι στην Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
*Η Vedika Sud του CNN στο Νέο Δελχί συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.