Vice Media | Προς πτώχευση οδεύει ο μεγάλος ραδιοτηλεοπτικός όμιλος κάποτε αξίας 5,7 δισ. δολαρίων

MEDIA MME

Η Vice Media, ο γνωστός αμερικανοκαναδικός ραδιοτηλεοπτικός όμιλος με περισσότερα από 35 γραφεία σε όλο τον κόσμο, ετοιμάζεται να κηρύξει πτώχευση αφού οι προσπάθειες να βρεθεί αγοραστής για μια εταιρεία που κάποτε άξιζε 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια φαίνεται να μην οδηγεί πουθενά.

vice

Περισσότερες από πέντε εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Vice, ανέφεραν οι New York Times τη Δευτέρα, αλλά οι πιθανότητες πώλησης θεωρούνται όλο και πιο μακρινές.

Η πτώση του ομίλου Vice έρχεται λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου το BuzzFeed News ανακοίνωσε το κλείσιμό του και τρεις μήνες αφότου ο Vox, αμερικανικός ιστότοπος ειδήσεων και γνώμης, απέλυσε 130 άτομα, που αντιπροσωπεύουν το 7% του προσωπικού.

VICE Media

Εάν δεν βρεθεί αγοραστής, ο μεγαλύτερος κάτοχος χρέους της Vice, η Fortress Investment Group, θα μπορούσε να καταλήξει να ελέγχει τελικά την εταιρεία. Η Vice θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και θα διενεργήσει δημοπρασία για να πουλήσει την εταιρεία σε περίοδο 45 ημερών.

Η Fortress κατέχει το υψηλότερο χρέος της Vice, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πρώτη στη σειρά για πληρωμή. Άλλοι επενδυτές -μεταξύ αυτών η Disney- έχουν ήδη υπογράψει τις επενδύσεις τους και δεν παίρνουν τα χρήματά τους πίσω, ανέφεραν πηγές στην εφημερίδα.

«Το Vice Media Group έχει συμμετάσχει σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση στρατηγικών εναλλακτικών λύσεων και σχεδιασμού», ανέφερε η Vice σε δήλωση της τη Δευτέρα. «Η εταιρεία, το διοικητικό συμβούλιο και τα ενδιαφερόμενα μέρη συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην εύρεση της καλύτερης οδού για την εταιρεία».

Shane Smith1

Shane Smith

Η Vice, που ιδρύθηκε στο Μόντρεαλ το 1994 ως δωρεάν περιοδικό, έφτασε στο ζενίθ της το 2017 και θεωρήθηκε ως avatar των νέων μέσων. Ο ιδρυτής της, Shane Smith, συντάραξε το κατεστημένο των ΜΜΕ με την παράτολμη προσέγγιση και το προκλητικό ύφος του, αποτολμώντας προσωπικά ταξίδια στη Βόρεια Κορέα και στις ελεγχόμενες από τα καρτέλ κακόφημες περιοχές του Μεξικού για να κινηματογραφήσει ντοκιμαντέρ.

Η Vice έχει 3.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, που εργάζονται σε ένα καλωδιακό δίκτυο, περισσότερες από δώδεκα ιστοσελίδες, δύο εκπομπές στο HBO, ένα διαφημιστικό γραφείο, ένα κινηματογραφικό στούντιο, μια δισκογραφική και ένα μπαρ στο Λονδίνο. Τα κεντρικά της γραφεία στο Μπρούκλιν θεωρούνταν το πιο ωραίο μέρος για εργασία στην πόλη. Όμως τα τελευταία χρόνια η εταιρεία δυσκολεύεται να βρει τα ερείσματά της.

Ο Smith παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2018, αφού οι New York Times δημοσίευσαν μια αποκάλυψη σεξουαλικής παρενόχλησης εντός της εταιρείας και η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Vice έχασε τον ετήσιο στόχο εσόδων της κατά 100 εκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος αντικαταστάθηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος από τη βετεράνο του κλάδου, Nancy Dubuc, αλλά η ίδια αποχώρησε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, μαζί με τον Jesse Angelo, τον παγκόσμιο πρόεδρο ειδήσεων και ψυχαγωγίας της εταιρείας.

Nancy Dubuc

Η Dubuc αντικαταστάθηκε από τους μακροχρόνιους έμπιστους της εταιρείας Bruce Dixon και Hozefa Lokhandwala ως συν-CEOs: «Είμαστε και οι δύο με πάθος αφοσιωμένοι στο να μεταφέρουμε το εμπορικό σήμα, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και το δημιουργικό πνεύμα της Vice στο μέλλον, και είμαστε ενθουσιασμένοι και ευγνώμονες για αυτήν την ευκαιρία να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με το διοικητικό συμβούλιο και την εξαιρετική ομάδα διαχείρισης της VMG.

Αυτή είναι μια εποχή τεράστιων αλλαγών για τις εταιρείες πολυμέσων και η μοναδική επωνυμία περιεχομένου ειδήσεων, ψυχαγωγίας και lifestyle της Vice δεν ήταν ποτέ πιο σχετική. Ανυπομονούμε να αξιοποιήσουμε την επιτυχία της καθώς σχεδιάζουμε το επόμενο συναρπαστικό κεφάλαιο για την εταιρεία».