Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε με τόλμη ότι η χώρα του είναι έτοιμη να “θρέψει τον κόσμο” μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Λιγότερο από τέσσερις μήνες αργότερα, η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής σιτηρών, σημειώνει το Bloomberg.
Ακόμη και πριν ο Μόντι διατυπώσει τη δέσμευση αυτή, ένα κύμα καύσωνα που έσπασε τα ρεκόρ και ξεκίνησε τον Μάρτιο απειλούσε την παραγωγή σιταριού στην Ινδία. Αυτό μείωσε την παραγωγή και ανέβασε τις τοπικές τιμές, κάνοντας την καθημερινή ζωή πιο ακριβή για εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδούς που χρησιμοποιούν το σιτάρι για να φτιάχνουν βασικά τρόφιμα όπως τα naan και τα chappatis.
Οι ενδείξεις ότι δεν επρόκειτο να προκύψει μια εξαιρετική συγκομιδή σιταριού ώθησαν την κυβέρνηση να περιορίσει τις εξαγωγές στα μέσα Μαΐου. Τα κρατικά αποθέματα μειώθηκαν τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο του μήνα εδώ και 14 χρόνια, σύμφωνα με την Food Corp. of India, ενώ ο πληθωρισμός του καταναλωτικού σιταριού τρέχει κοντά στο 12%.
Η διαφαινόμενη έλλειψη και οι αυξανόμενες τιμές κάνουν τώρα τις αρχές να κάνουν προετοιμασίες για αγορές από το εξωτερικό. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συζητούν αν θα μειώσουν ή θα καταργήσουν τον φόρο εισαγωγής 40% στο σιτάρι για να βοηθήσουν τους αλευρόμυλους σε ορισμένες περιοχές να εισάγουν σιτηρά, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, ζητώντας να μην κατονομαστούν, καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές. Αυτό αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε σε ηλεκτρονικό μήνυμα που ζητούσε σχόλια. Εκπρόσωπος των υπουργείων τροφίμων και εμπορίου αρνήθηκε να σχολιάσει.
“Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του ασφάλιστρου κινδύνου πολέμου έχει φύγει από τις παγκόσμιες τιμές του σιταριού, η Ινδία μπορεί να εξετάσει την αύξηση της εγχώριας προσφοράς σιταριού μέσω περισσότερων εισαγωγών”, δήλωσε ο Sonal Varma, οικονομολόγος της Nomura Holdings Inc. “Ωστόσο, δεδομένου ότι οι εγχώριες τιμές χονδρικής πώλησης σιταριού είναι χαμηλότερες από τις παγκόσμιες τιμές, η μείωση των εισαγωγικών δασμών θα είναι επίσης απαραίτητη για να καταστεί βιώσιμη επιλογή”.
Το σιτάρι εκτοξεύτηκε κοντά στα 14 δολάρια το μπούσελ στο Σικάγο στις αρχές Μαρτίου, καθώς ο πόλεμος στην Ευρώπη απείλησε μια σημαντική πηγή παγκόσμιων εξαγωγών. Οι τιμές έχουν τώρα εγκαταλείψει όλα αυτά τα κέρδη καθώς οι φόβοι για την προσφορά μειώνονται. Επέστρεψαν κάτω από τα 8 δολάρια, ανακουφίζοντας σε κάποιο βαθμό την πίεση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες που αγωνίζονται να θρέψουν τους ανθρώπους τους.
Παρά το γεγονός ότι η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο, δεν υπήρξε ποτέ σημαντικός εξαγωγέας. Επίσης, δεν εισήγαγε ποτέ πολλά, με τις υπερπόντιες αγορές να ανέρχονται σε περίπου 0,02% της παραγωγής ετησίως. Η χώρα ήταν σχεδόν αυτάρκης.
Οι αρχές αναμένουν τώρα ότι η συγκομιδή του 2021-22 θα ανέλθει σε περίπου 107 εκατομμύρια τόνους, από την εκτίμηση του Φεβρουαρίου για 111 εκατομμύρια τόνους. Αυτό μπορεί να εξακολουθεί να είναι πολύ αισιόδοξο, καθώς οι έμποροι και οι αλευρόμυλοι προβλέπουν 98 έως 102 εκατομμύρια τόνους.
Οι κυβερνητικές αγορές σιταριού για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας της χώρας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, αναμένεται να είναι λιγότερες από το ήμισυ των επιπέδων πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο τροφίμων. Αυτό ώθησε τις αρχές να διανείμουν περισσότερο ρύζι σε ορισμένες πολιτείες, αλλά και να περιορίσουν τις εξαγωγές αλεύρου σίτου και άλλων προϊόντων.
Ο πληθωρισμός του καταναλωτικού σιταριού διατηρείται πάνω από το 9% σε ετήσια βάση από τον Απρίλιο και εκτινάχθηκε στο 11,7% τον Ιούλιο. Οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, κατά 13,6% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Αυτό δημιουργεί πονοκέφαλο στην κεντρική τράπεζα, η οποία προσπαθεί να μειώσει τον συνολικό πληθωρισμό, που σήμερα είναι κοντά στο 7%, κάτω από τον στόχο του 6%.
Το σιτάρι είναι η μεγαλύτερη χειμερινή καλλιέργεια της Ινδίας, με τη φύτευση να γίνεται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και τη συγκομιδή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την παραγωγή ρυζιού, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη πρόκληση για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων.
“Ο πληθωρισμός των σιτηρών αποτελεί ανησυχία λόγω της χαμηλότερης σποράς ορυζώνων”, δήλωσε ο Sameer Narang, οικονομολόγος της ICICI Bank στη Βομβάη. Η άνοδος των τιμών των δημητριακών είναι πιθανό να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, είπε.