Τι στάση κρατάει η Ινδία στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και γιατί

Τι στάση κρατάει η Ινδία στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και γιατί

Η συνεχιζόμενη οικονομική σχέση της Ινδίας με τη Ρωσία, ενισχύει τους φόβους στη Δύση ότι η Ινδία θα μπορούσε να διευκολύνει την παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αυτό είναι πέρα από την άρνηση της Ινδίας να καταδικάσει ανοιχτά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αφήνοντας την ΕΕ κάθε άλλο παρά χαρούμενη.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Της Stefania Benaglia

Παρόλα αυτά, οι σχέσεις με την Ινδία είναι πολύ σημαντικές για να διακινδυνεύσει σοβαρή επιδείνωση, επομένως η σχέση προχωράει με την έναρξη των διαπραγματεύσεων FTA. Αυτές οι διαπραγματεύσεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν στρατηγικά, μαζί με άλλα μέσα τα οποία η ΕΕ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει θετικά για την ενίσχυση της θέσης της με την Ινδία.

Γιατί η Ρωσία έχει σημασία για την Ινδία

Η ινδική εξωτερική πολιτική είναι ρεαλιστική και η θέση της έναντι της Ρωσίας καθορίζεται κυρίως από οικονομικές ευκαιρίες και στρατηγικές αξιολογήσεις. Παρόλο που η Ινδία περιγράφει μερικές φορές την ιστορική της εταιρική σχέση με τη Ρωσία ως “έναν γάμο χωρίς αγάπη που δεν είναι έτοιμος για διαζύγιο”, αν ακολουθήσετε τα ίχνη του χρήματος, το συμπέρασμα μπορεί να είναι διαφορετικό.

Η είδηση ότι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιμέντου της Ινδίας έχει πληρώσει σε γουάν για ένα φορτίο ρωσικού ανθράκα, δημιουργεί ανησυχίες ότι η Ινδία θα μπορούσε να γίνει κερκόπορτα για να κρυφτεί γύρω από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ιδιαίτερα εάν αυτό γίνει η αρχή μιας νέας τάσης.

Επιπλέον, η ευνοϊκή άποψη της Ινδίας για τη νέα πολιτική της Ρωσίας, “στροφή προς την Ανατολή” -που έχει στόχο την ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών με την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Ασία- ενισχύει τέτοιους φόβους. Η Ινδία είναι μια αναπτυσσόμενη οικονομία, πρόθυμη να εκμεταλλευτεί τις οικονομικές ευκαιρίες, αλλά αυτές οι εξελίξεις εξακολουθούν να είναι μάλλον ανησυχητικές.

Εκτός από αυτές τις οικονομικές πτυχές, η αμυντική συνεργασία παραμένει ο πρωταρχικός μοχλός της ρωσό-ινδικής εταιρικής σχέσης.

Το 50%-80% των ινδικών στρατιωτικών δυνατοτήτων, εκτιμάται ότι είναι ρωσικής προέλευσης. Κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής Iνδίας-Ρωσίας τον Δεκέμβριο του 2021, υπογράφηκε μια ακόμη μεγάλη αμυντική συμφωνία και η στρατηγική εταιρική σχέση, εμβαθύνθηκε με την καθιέρωση του διαλόγου 2+2 για τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Καθώς και οι δύο μοιράζονται σύνορα (αμφισβητούμενα) με μια ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα, απαιτείται άμεση και αξιόπιστη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Επί του παρόντος, η Iνδία πιστεύει ότι μόνο η Ρωσία μπορεί να το παράσχει αυτό “χωρίς ερωτήσεις”.

Η Γαλλία έχει επίσης αυξήσει την αμυντική της συνεργασία με την Ινδία. Ωστόσο, προμηθεύοντας το 27% των συνολικών εισαγωγών της Ινδίας τα έτη 2017-2021, εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από το 46% της Ρωσίας, ενώ οι ΗΠΑ παρείχαν μόλις το 12%.

Επιπλέον, όπως εξήγησε ο Bhaswati Mukherjee, πρώην πρεσβευτής της Ινδίας στην Ολλανδία, η χαοτική δυτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, άφησε την ισχυρή εντύπωση ότι η Ινδία δεν θα υποστηριζόταν επαρκώς σε περίπτωση ανάγκης. Η αναγνώριση της ανησυχίας της Iνδίας με την πιθανή αναστάτωση του βασικού παρόχου άμυνας, έχει οδηγήσει την ΕΕ να συμφωνήσει απλώς ότι διαφωνεί για το ζήτημα και να προχωρήσει μπροστά.

Οποιαδήποτε τελική συμφωνία FTA πρέπει να έρθει με τη βεβαιότητα ότι δεν θα γυρίσει μπούμερανγκ στα ευρωπαϊκά συμφέροντα (όπως να προσφέρει μια κερκόπορτα για την παράκαμψη των κυρώσεων, αλλά ταυτόχρονα, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία και προσοχή.

Για να διαφοροποιηθούν οι αμυντικές ικανότητες της Ινδίες -επομένως, να μειωθεί η εξάρτηση της απο΄τη Ρωσία- η ΕΕ και η Ινδία εργάζονται επίσης για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην ασφάλεια. Στη διάρκεια των πρώτων διαβουλεύσεων ΕΕ-Iνδίας για την Ασφάλεια και την Άμυνα που διεξήχθησαν στις 10 Ιουνίου, η Ινδία και η ΕΕ συζήτησαν την από κοινού ανάπτυξη και παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής συμμετοχής της Ινδίας στην PESCO.

Η από κοινού ανάπτυξη αμυντικού εξοπλισμού και μελλοντικών τεχνολογιών, αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης της ΕΕ στη μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση ΕΕ-Iνδίας, και μαζί με αυτό έρχονται πρόσθετες ευθύνες. Αυτές οι πολιτικές αποφάσεις μπορούν να θεωρηθούν ως ένδειξη ελπίδας στη δύναμη των ινδικών δημοκρατικών θεσμών, ή μάλλον στην ανάγκη “υπερωριών για να καμφθεί η τροχιά της Iνδίας προς τη Δύση”.

Εάν συγχρονιστεί, η σύναψη μιας FTA, η επέκταση της συμμετοχής στην G7 για να συμπεριληφθεί η Ινδία και να δημιουργηθεί ένα νέο G8, και η εφαρμογή της TTC παράλληλα με την Iνδία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, μπορεί να εξορθολογίσει την ινδική εξωτερική πολιτική και να ενθαρρύνει την προσήλωση της Iνδίας στις κοινές αξίες.

Αλλά προς το παρόν, διαφωνούμε

Η ΕΕ και η Iνδία μπορεί να μην βλέπουν με τα ίδια μάτια τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Iνδία στέκεται απέναντι σε μια όλο και πιο διεκδικητική Κίνα επομένως δεν θέλει για κανέναν λόγο να θέσει σε κίνδυνο την κύρια πηγή αμυντικού εξοπλισμού της, που εξακολουθεί να είναι η Ρωσία.

Αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι δρόμοι που μπορεί και πρέπει να διερευνήσει η ΕΕ με την Iνδία. Ναι, οι δύο τους έπρεπε να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν για την Ουκρανία μέχρι στιγμής.

Αλλά αυτό είναι πραγματικά ΟΚ διότι όταν κοιτάζει κανείς τη μεγαλύτερη εικόνα, υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται.

© Copyright CEPS. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/the-eu-and-india-agree-to-disagree-on-ukraine-and-thats-ok/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *