Πυρηνική δύναμη θέλει να γίνει η Γερμανία. Ένας νέος ρόλος για τη χώρα στη μετά COVID-19 εποχή

 Γίνεται η Γερμανία πυρηνική δύναμη;
Γίνεται η Γερμανία πυρηνική δύναμη;

Μπορεί ο πλανήτης να μετρά απώλειες ζωών από τον covid-19, μπορεί οι χώρες να ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που έρχεται με γοργούς ρυθμούς, στη Γερμανία όμως ασχολείται ο κυβερνητικός συνασπισμός με την πυρηνική ομπρέλα προστασίας του ΝΑΤΟ και το ρόλο της χώρας σε αυτήν.

Αφορμή απετέλεσαν τα σχέδια του υπουργείου Άμυνας για τον εκσυγχρονισμό της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας. Η υπουργός Αμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ επιθυμεί  να παραγγείλει 45 αμερικανικά μαχητικά F-18, τα οποία μπορούν να εξοπλιστούν με αμερικανικά ατομικά όπλα. Θα αντικαταστήσουν τα μαχητικά Tornado, τα οποία δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Να γίνει δηλαδή πυρηνική δύναμη από την ‘πίσω πόρτα’. Εξηγούμε.

Η Γερμανία γίνεται πυρηνική δύναμη;

Η Γερμανία δεν είναι πυρηνική δύναμη ωστόσο σε γερμανικό έδαφος βρίσκεται η στρατιωτική βάση Μπούχελ. Βρίσκεται στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο στην Κεντρική-Δυτική Γερμανία όπου οι ΗΠΑ διατηρούν πυρηνικές κεφαλές ως μέρος της νατοϊκής ατομικής ομπρέλας. Στο συντηρητικό CDU/CSU επισημαίνουν ότι η αγορά των αμερικανικών αεροσκαφών εγγυάται τη «γερμανική συμμετοχή» στην αποτρεπτική ομπρέλα του ΝΑΤO. Αυτό σημαίνει ότι η γερμανική αεροπορία, αν χρειαστεί, θα έχει πρόσβαση στα ατομικά όπλα των Αμερικανών στη Γερμανία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, δεν δέχονται την έμμεση μετατροπή της Γερμανίας σε ατομική δύναμη. Άλλωστε παραδοσιακά είναι κατά των πυρηνικών όπλων. Η σπουδή της ομοσπονδιακής υπουργού Άμυνας για την παραγγελία των αμερικανικών αεροσκαφών εν μέσω της κρίσης κορωνοϊού πυροδότησε έντονες αντιδράσεις της ηγεσίας του SPD. Ο πρόεδρος του κόμματος Βάλτερ Μπόργιανς απέρριψε κατηγορηματικά την αγορά αεροσκαφών που προορίζονται για τη χρήση ατομικών όπλων. «Η θέση μου είναι καθαρά κατά της εγκατάστασης και πολύ περισσότερο της χρήσης ατομικών όπλων» τόνισε ο Μπόργιανς.

Πρόβλημα δεν είναι μόνο το είδος του οπλικού συστήματος. Πρόβλημα θεωρείται  και ενδεχόμενη κλιμάκωση του κινδύνου με έναν, αμερικανό πρόεδρο, τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος δεν είναι σταθερός στις απόψεις του και στον τρόπο χειρισμού των πραγμάτων. Θεωρείται επικίνδυνα απρόβλεπτος από το Βερολίνο. «Η κυβέρνηση Τραμπ ανήγγειλε ότι τα ατομικά όπλα δεν υπηρετούν μόνο την αποτροπή, αλλά είναι όπλα με τα οποία μπορεί να διεξαχθεί πόλεμος» επισήμανε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Ρολφ Μίτσερνιχ. «Πιστεύει κάποιος», διερωτήθηκε, «ότι εάν ο Τραμπ σχεδιάσει τη χρήση ατομικών όπλων, θα τον αποτρέψει η Γερμανία επειδή θα μπορεί να μεταφέρει κάποιες πυρηνικές κεφαλές;».

Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του SPD δεν απορρίπτει μόνο το σχέδιο της υπουργού Άμυνας περί «ατομικής συμμετοχής» της Γερμανίας, αλλά ζήτησε επαναπροσδιορισμό της στάσης της Γερμανίας έναντι του αμερικανικού ατομικού οπλοστασίου στη χώρα. «Είναι καιρός η Γερμανία να αποκλείσει μελλοντικά την εγκατάσταση ατομικών όπλων. Αυτό το έπραξαν και άλλες χώρες, χωρίς να αμφισβητήσουν το ΝΑΤΟ» σημείωσε ο Μίτσερνιχ.

Αυτό θα σήμαινε σημαντική αλλαγή πλεύσης του SPD και δεν βρίσκει όλους τους Σοσιαλδημοκράτες σύμφωνους. Εάν η Γερμανία αποσυρθεί πλήρως από την «ατομική συμμετοχή», θα χάσει κάθε δυνατότητα επιρροής στην ατομική στρατηγική του ΝΑΤΟ, επισήμαναν οι «ατλαντιστές» του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, όπως οι Φριτς Φελγκεντρόι και Καρλ-Χάιντς Μπρούνερ.

Οι Αμερικανοί πάντως  δεν είναι οι μόνοι που προσφέρουν ομπρέλα ατομικής προστασίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε στη Γερμανία να μπει υπό την ατομική ομπρέλα της Γαλλίας, ωστόσο απάντηση από το Βερολίνο δεν πήρε ακόμη. Φαίνεται πως το Βερολίνο επιθυμεί να είναι πυρηνική δύναμη το ίδιο κι όχι υπό τη σκέπη άλλου. Την οικονομική δύναμη την έχει. Τώρα κάνει όνειρα για να γίνει πυρηνική δύναμη.

Γερμανικά όνειρα

Αυτό που φαίνεται να ονειρεύονται ορισμένοι είναι ένας νέος πολεμικός ρόλος για την Γερμανία με πρόσχημα την «απόσυρση» των ΗΠΑ. Ευκαιρία αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, και η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Γερμανία, το δεύτερο εξάμηνο του 2020, μια εξέλιξη, την οποία θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το Βερολίνο για να προωθήσει τις δικές του ιδέες για τη μετάβαση σε μια «νέα κανονικότητα».

Ενδεικτικό τέτοιων τάσεων είναι το κείμενο της Γερμανικής Εταιρίας Εξωτερικής Πολιτικής, ένα συντηρητικό think tank, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της πολιτικής, της οικονομίας, αλλά και των επιστημών.

 Στο κείμενο αυτό με τίτλο «Aποτροπή και Αμυνα στην εποχή του Covid-19» ζητείται από την κυβέρνηση του Βερολίνου να πρωτοστατήσει στην επεξεργασία μιας νέας στρατηγικής αντιμετώπισης διενέξεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η λογική του κειμένου είναι ότι εξαιτίας της τεράστιας κρίσης που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, είναι πολύ πιθανό να αποσυρθούν από την Ευρώπη και να αφήσουν ένα κενό, που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν Κίνα και Ρωσία.

Η Γερμανία ως ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση και να εντείνει την δραστηριοποίησή της στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής στρατιωτικής συνεργασίας, κάτι που φαίνεται άλλωστε να επιθυμεί και η Γαλλία. Οι συντάκτες βλέπουν την ενίσχυση του στρατιωτικού βραχίονα της ΕΕ ως μια «ευκαιρία για την Γερμανία να ενισχύσει τον ηγετικό της ρόλο στην Ευρώπη», ξεπερνώντας τις όποιες εθνικές αμφιβολίες μπορεί να υπάρχουν στο επίπεδο της συνεργασίας στον οργανωτικό αλλά και βιομηχανικό-στρατιωτικό τομέα στην Ευρώπη. Καταγράφουν επίσης με ικανοποίηση την πρόθεση της κυβέρνησης του Βερολίνου για την αγορά Εurofighter αλλά και αμερικανικών F18 για την οποία γράφαμε την περασμένη εβδομάδα.

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι τέτοιες σκέψεις φαίνεται να βρίσκουν υποστηρικτές και στις τάξεις των άλλοτε «φιλειρηνιστών» Πρασίνων. Η βουλευτής τους Φραντσίσκα Μπράντνερ σε άρθρο της για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της εποχής αναφέρει ότι «η υποχώρηση των ΗΠΑ μάς υποχρεώνει να μετατραπούμε κι εμείς σε Μεγάλη Δύναμη, βελτιώνοντας τις στρατιωτικές μας δυνατότητες, έτσι ώστε να μετατραπούμε σε έναν αυτόνομο παίκτη, που θα συνεχίζει πάντως να συνεργάζεται στενά με της Ηνωμένες Πολιτείες».

Το κείμενο αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις της Αριστεράς, με τον Όσκαρ Λαφοντέν να σχολιάζει δηκτικά: «Ως πρώην συμπαθών των Πρασίνων, από την εποχή του κινήματος ειρήνης και αφοπλισμού αναρωτιέμαι πώς γίνεται η ενίσχυση των εξοπλισμών, το εμπόριο όπλων και οι βομβαρδισμοί τρίτων χωρών να βελτιώνουν το κλίμα». Ο πολιτικός της Αριστεράς σημειώνει, για παράδειγμα, ότι με βάση τα στοιχεία του διεθνώς αναγνωρισμένου σουηδικού Ιδρύματος για τον αφοπλισμό SIPRI, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν το στρατιωτικό τους προϋπολογισμό, και συνεπώς τα περί «απόσυρσης και υποχώρησης» της υπερδύναμης, που συνεχίζει να διατηρεί πυρηνικές κεφαλές στα σύνορα με τη Ρωσία και την Κίνα μόνο ως «ανέκδοτο» μπορούν να εκληφθούν.

Η οικονομία;

Όλα αυτά ενώ ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, ένας από τους πιο έμπιστους υπουργούς της καγκελαρίου Μέρκελ προέβλεψε την προηγούμενη Τετάρτη τη χειρότερη ύφεση στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Σε δραματικούς τόνους, προειδοποίησε ουσιαστικά ότι το «σοκ» είναι τόσο μεγάλο, που οι γερμανοί εργαζόμενοι θα πρέπει να ετοιμάζονται για ακόμα δυσκολότερες μέρες. Από κοντά μια σειρά από οικονομολόγοι, που προειδοποιούν πως η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο με ενισχύσεις και επιδοτήσεις, αλλά με ένα συνολικό σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας.

Στο μεταξύ, περίπου 10 εκατομμύρια Γερμανοί έχουν μπει σε καθεστώς ημιαπασχόλησης και 1,8 εκατ. επιχειρήσεις έχουν κάνει αιτήσεις για ενίσχυση, ενώ το 53% αυτών δηλώνει πως δεν πρόκειται να επιβιώσει αν τα περιοριστικά μέτρα συνεχιστούν για ακόμα ένα εξάμηνο. Πρωτοφανή άνοδο παρουσιάζουν και οι δείκτες της ανεργίας.

Δυσάρεστα είναι και τα νέα από το μέτωπο του εμπορίου, με περίπου 50.000 μικρομεσαίους να οδεύουν προς κλείσιμο μέσα στους επόμενους μήνες. Η καταναλωτική διάθεση είναι έτσι κι αλλιώς χειρότερη από ποτέ. Και από κοντά και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μας θυμίζει ότι «τα κρατικά κονδύλια δεν είναι απεριόριστα. Το κράτος δε μπορεί να αντικαταστήσει την αγορά.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.