ΗΠΑ – Κίνα – Ψυχρός Πόλεμος. Πώς ο COVID-19 μπορεί να οδηγηθεί σε ένοπλη σύγκρουση

Κίνα
ΗΠΑ – Κίνα με νέα δεδομένα

Η τεράστια αλλαγή που έχει συντελεστεί σε όλους τους τομείς της ζωής, παγκοσμίως, από τον COVID-19 δυσκολεύει την πρόβλεψη καταστάσεων.

Μέχρι και το ολικό lockdown η παγκόσμια ισορροπία ήταν περίπου δεδομένη, με κινήσεις από τους παίκτες, που μπορούσαν να γίνουν αντιληπτές. Τώρα όμως τίποτα πια δεν είναι ίδιο.

Φαίνεται πάντως πως οδηγούμαστε σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο κι αυτός θα είναι μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία COVID-19 , η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες είχε αρχίσει να μεγαλώνει. Η Κίνα είχε προκαλέσει την αμερικανική ισχύ στον Ειρηνικό, κατασκευάζοντας μια σειρά στρατιωτικών βάσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ είχε ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο.

Τώρα με τις ΗΠΑ και την Κίνα να μετρούν νεκρούς, φαίνεται πως μπαίνουμε σε μία νέα φάση , αφού ο Τραμπ έχει ήδη ξεκινήσει την επίθεση κατά της Κίνας. Κατηγορεί το Πεκίνο για αδιαφορία ως προς την πανδημία και στο κομμάτι της διασποράς και στο κομμάτι της ενημέρωσης των υπόλοιπων χωρών.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει υιοθετήσει την ιδέα ότι ο κορονοϊός γεννήθηκε στο Ινστιτούτο ιολογίας της Ουχάν και αυτή την ιδέα την προωθεί και επικοινωνικά . Υπαινίσσεται  επίσης ότι ο ιός κατασκευάστηκε σκοπίμως – κάτι που οι ίδιες οι αμερικανικές υπηρεσίες απορρίπτουν. Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί επίσης να τροποποιήσει το νομικό δόγμα της «κυρίαρχης ασυλίας» για να ζητήσει αποζημιώσεις από την Κίνα.

Συμβάλλει και η Κίνα στην ένταση

Η Κίνα συμβάλλει κι αυτή στην αύξηση της έντασης, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει ότι ο ιός ίσως να ξεκίνησε από τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο απάντησε επίσης με ιδιαίτερα επιθετικό τρόπο στις εκκλήσεις για διεθνή έρευνα ώστε να αποδειχθεί από πού ξεκίνησε ο ιός. Όταν ο αυστραλός πρωθυπουργός ζήτησε να διεξαχθεί μια τέτοια έρευνα, ο κινέζος πρεσβευτής απάντησε ότι η χώρα του θα μπορούσε να απαντήσει μποϊκοτάροντας τα αυστραλιανά προϊόντα.

Η Κίνα γνωστή για τη λογοκρισία της έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, λογοκρίνοντας σχεδόν τα πάντα.  Η κινεζική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την εικόνα τόσο του Κομμουνιστικού Κόμματος όσο και του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ωστόσο το μόνο που πετυχαίνει το Πεκίνο είναι να ενισχύει τα αντικινεζικά αισθήματα της Δύσης.

Όσο δε οδεύουμε προς τις αμερικανικές εκλογές τόσο η αντικινεζική ρητορική του Λευκού Οίκου θα δυναμώνει. Είναι γνωστή άλλωστε η τακτική των πολιτικών να ψάχνουν έναν εξωτερικό εχθρό για να ενισχύσουν το προεκλογικό προφίλ τους.

Στις ΗΠΑ ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές για να μη γίνονται δεκτοί πλέον κινέζοι φοιτητές στα τμήματα τεχνητής νοημοσύνης και κβαντομηχανικής των αμερικανικών πανεπιστημίων, αλλά ακόμη και για να πάψουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να πληρώνουν το χρέος τους προς την Κίνα. Φυσικά και οι δύο απόψεις είναι ακραίες και ανεφάρμοστες (ειδικά η δεύτερη).

Στην Κίνα, πάλι, η κυβέρνηση προσπαθεί να στρέψει τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού προς τους ξένους

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα πρέπει να κάνουν τα πάντα για να μην οδηγηθούν σε μια έκβαση που θα μπορούσε τον ψυχρό πόλεμο να τον μετατρέψει σε… θερμό.

 Το πρώτο βήμα θα είναι να συμφωνήσουν και οι δύο χώρες να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του Covid-19. Θα γίνει  κάτι τέτοιο δεκτό; μάλλον όχι.

Καμία ισχυρή δύναμη δεν θα το δεχόταν αυτό. Ειδικά όμως για τον COVID-19 μια αντικειμενική εξιστόρηση των πρώτων σταδίων της πανδημίας, περιλαμβανομένης και της τρομοκράτησης των γιατρών που προσπάθησαν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, θα έφερνε σε δύσκολη θέση το κόμμα. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  η Κίνα μπορεί να κρύβει κι άλλα μυστικά.

Επίσης οι κινέζοι εθνικιστές θα θεωρούσαν εξευτελιστική μία διεθνή έρευνα.

Οι δε Αμερικανοί δεν θα είχαν πρόβλημα, ωστόσο ξέρουν ότι ποτέ δεν θα μπορέσουν να επιβάλλουν κάτι τέτοιο στην Κίνα, οπότε δεν γίνεται καν λόγος για το θέμα αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *