«Meds Yeghern» η Γενοκτονία των Αρμενίων του 1915, για το Λευκό Οίκο.Απόρριψη από την Τουρκία

Αρμενίων
Λαμβάνει ως βάση την υποκειμενική αφήγηση την οποία οι Αρμένιοι προσπαθούν να μετατρέψουν σε δόγμα, αναφέρει το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του.Ο λόγος για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Η Τουρκία απέρριψε την ανακοίνωση του Πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, για τα γεγονότα του 1915.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής στην ανακοίνωση που εξέδωσε:

«Η ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ της 24ης Απριλίου 2020 για τα γεγονότα του 1915 λαμβάνει ως βάση την υποκειμενική αφήγηση την οποία οι Αρμένιοι προσπαθούν να μετατρέψουν σε δόγμα.

Η ανακοίνωση αυτή που έγινε για λόγους εσωτερικής πολιτικής δεν έχει καμία ισχύ για μας. Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αυτή βλέπουμε να αγνοούνται επίμονα τα δεινά των 500.000 και πλέον Μουσουλμάνων που σφαγιάστηκαν από Αρμένιους στασιαστές την ίδια περίοδο. Η νοοτροπία αυτή που στερείται Δικαιοσύνης και δικαίου πρέπει πια να αλλάξει.

Η πρόταση μας για τη σύσταση μιας Κοινής Ιστορικής Επιτροπής σχετικά με τα γεγονότα του 1915 ισχύει ακόμα. Πιστεύουμε ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί σε περίπτωση που συσταθεί αυτή η επιτροπή.

Εκείνοι που επιχειρούν να αφαιρέσουν την πρόταση αυτή από την ατζέντα είναι οι ακραίοι Αρμένιοι που καταβάλλουν προσπάθειες για να ξεχαστούν οι δικές τους ευθύνες στα γεγονότα του 1915. Η διοίκηση των ΗΠΑ πρέπει πια να δει αυτήν την πραγματικότητα και να ενεργήσει αναλόγως.

Με αφορμή αυτήν την περίσταση τιμούμε με σεβασμό τη μνήμη όλων των άμαχων οθωμανικών λαών, Μουσουλμάνων, Χριστιανών και Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.»

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, Σερντάρ Κιλίτς, είπε ότι είναι «εντελώς απαράδεκτη» η ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ.

Ο Τραμπ χρησιμοποίησε την έκφραση «Meds Yeghern» (Μεγάλη Καταστροφή) για την 24η Απριλίου την οποία οι Αρμένιοι θεωρούν επέτειο των γεγονότων του 1915.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά έχουν αναγνωριστεί ως γενοκτονία από συνολικά 29 χώρες, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αρνείται ότι οι εν λόγω σφαγές και διωγμοί πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για να κατηγοριοποιηθούν ως γενοκτονία.

«Σήμερα, συμμετέχουμε με τη παγκόσμια κοινότητα στη μνημόνευση των ζωών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του «Meds Yeghern», μιας από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα. Ξεκινώντας το 1915, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε πορείες θανάτου (στρατόπεδα συγκέντρωσης) κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Αμερικανοί Πρόεδροι συνηθίζουν εδώ και δεκαετίες να εκδίδουν στις 24 Απριλίου μια ανακοίνωση για την «Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων», χωρίς, ωστόσο, να αναφέρουν τον επίμαχο όρο της γενοκτονίας. Μέχρι στιγμής ο μοναδικός Πρόεδρος που τόλμησε να χρησιμοποιήσει την λέξη ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν κατά την διάρκεια μιας δημόσιας εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον. Υπενθυμίζεται ότι και ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αναγνωρίσει προεκλογικά ότι πρόκειται για γενοκτονία. Παρόλα αυτά όμως, δεν πρόφερε τη λέξη ούτε μια φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Αν και ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να μην χαρακτηρίζει τη σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία, η ανακοίνωση περιγράφει τα εν λόγω ιστορικά γεγονότα ως τις «χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα». Επιπλέον, επισημαίνει πως η αναγνώρισή τους είναι σημαντική, όχι μόνο για τον σεβασμό της μνήμης των θυμάτων, αλλά και για τη προστασία των ευάλωτων θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων σε όλο τον κόσμο.

Παρόλο που η πολιτική στάση των δύο χωρών, η ρητορική και οι απόψεις για το θέμα, είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, ο Λευκός Οίκος στη φετινή του ανακοίνωση, χαιρέτισε από κοινού τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Αρμένιοι και οι Τούρκοι για να κατανοήσουν αυτή την οδυνηρή τους ιστορία.

Εγκωμιαστικά Λόγια για τη συμβολή των Αρμενίων στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Τραμπ περιέγραψε την ανθρωπιστική βοήθεια που παρείχαν οι ΗΠΑ κατά την διάρκεια του διωγμού των Αρμενίων, ενώ αναφέρθηκε εγκωμιαστικά και στον τρόπο με τον οποίο η αρμενική κοινότητα έχει συμβάλει στα τεκταινόμενα της αμερικανικής κοινωνίας.

«Είμαστε περήφανοι για τους ιδρυτές της Αμερικανικής Επιτροπής για την Αρμενική και Συριακή Ανακούφιση (American Committee for Armenian and Syrian Relief), μιας πρωτοποριακής προσπάθειας που ξεκίνησε το 1915 και παρείχε κρίσιμη ανθρωπιστική βοήθεια στους Αρμένιους πρόσφυγες, και ευγνώμων για τους χιλιάδες Αμερικανούς που συνέβαλαν ή βοήθησαν τους Αρμένιους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Αυτή την ημέρα, γινόμαστε μάρτυρες της δύναμης και την ανθεκτικότητας του αρμενικού λαού απέναντι στη τραγωδία.

Είμαστε τυχεροί που τόσοι πολλοί Αρμένιοι έφεραν τον πλούσιο πολιτισμό τους στις ακτές μας και συνέβαλαν τόσο πολύ στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων των διακεκριμένων στρατιωτών, των γνωστών προσωπικοτήτων στον χώρο του θεάματος, των διάσημων αρχιτεκτόνων και των επιτυχημένων επιχειρηματιών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα γεγονότα του 1915 είναι ότι “οι θάνατοι των Αρμένιων στην ανατολική Ανατολία έλαβαν χώρα όταν ορισμένοι υποστήριξαν τους Ρώσους όταν εκείνοι εισέβαλαν και εξεγέρθηκαν εναντίον των οθωμανικών δυνάμεων.

Μια επακόλουθη μετεγκατάσταση Αρμενίων είχε ως αποτέλεσμα πολλά θύματα”, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *