Τι θα συμβεί όταν φύγει από τη ζωή, η Βασίλισσα Ελισάβετ |Η διαδοχή και η απώλεια έως 6 εκατ στερλίνων

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:59 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
η Βασίλισσα Ελισάβετ διαδοχή
Πηγή Vanity Fair

Τίποτα δεν είναι πιο ισχυρό από το πρωτόκολλο στη Μ.Βρετανία. Η μοναρχία ζει και… βασιλεύει χάρις αυτό. Είτε λόγω της τηλεοπτικής σειράς The Crown, είτε λόγω του COVID-19 οι βρετανικές εφημερίδες συχνά γράφουν για τη βασιλική οικογένεια και κυρίως για τη διαδικασία διαδοχής της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ας φύγουμε λίγο από τη συνήθη αρθρογραφία μας κι ας δούμε όλα όσα θα συμβούν όταν φύγει από τη ζωή, η Βασίλισσα Ελισάβετ.

Η Ελισάβετ Β΄, (Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία), είναι η Βασίλισσα Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής της Κοινοπολιτείας. Ανέβηκε στο θρόνο το 1952 και αποτελεί τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και τη μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία.

Για 12 μέρες τουλάχιστον, ίσως και λίγο παραπάνω, θα σταματήσει κάθε δραστηριότητα στη Βρετανία που “θα βυθιστεί στο πένθος”. Οι τράπεζες και το χρηματιστήριο θα κλείσουν, κανείς δεν θα πηγαίνει στην δουλειά και όλοι θα μιλούν και θα ασχολούνται μόνο με το θάνατο της Βασίλισσας. Αυτό το διάστημα φέρει την επίσημη, “βασιλική” ονομασία “Η Γέφυρα”.

Πολλά θα κριθούν από το πώς θα πεθάνει η βασίλισσα, αν είναι κάτι αναμενόμενο ή έκτακτο, κάτι λογικό αφού μιλάμε για την αρχηγό του κράτους, η οποία μάλιστα είναι ελέω Θεού Βασίλισσα.

Σε περίπτωση που η βασίλισσα πεθάνει στο παλάτι, ή σε νοσοκομείο, ιδιωτικά, το Μπάκινγκχαμ έχει ήδη έτοιμο ένα σχέδιο (το επονομαζόμενο Bridge)- Γέφυρα) για το πώς και πότε θα ανακοινώσουν το θάνατο της. Αν όμως ο θάνατος της βασίλισσας είναι ξαφνικός ή και δημόσιος, όπως της Νταϊάνα, τότε η είδηση θα βγει εκτός ελέγχου και οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες.

Η κωδική λέξη «London Bridge» θα χρησιμοποιηθεί για να ανακοινώσει το θάνατό της σε αξιωματούχους , ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να πουν «London Bridge is down» σε ασφαλείς γραμμές.

Όταν πέθανε ο Βασιλιάς Τζορτζ VI, χρησιμοποιήθηκε ο κωδικός «Hyde Park Corner».

Μια ανακοίνωση θα δημοσιευτεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου. Σύμφωνα με την παράδοση, ένας πεζός με ρούχα πένθους θα βγεί έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και θα καρφιτσώσει μια μαύρη ειδοποίηση στις πύλες . Δεν είναι γνωστό εάν αυτό το μέτρο θα μπορεί να εμφανιστεί σε περίπτωση που δεν έχει βρεθεί το εμβόλιο του COVID-19.

η Βασίλισσα Ελισάβετ διαδοχή
Όλα όσα θα συμβούν όταν φύγει από τη ζωή η Βασίλισσα Ελισάβετ. πηγή Vanity Fair

Αν πεθάνει σε εργάσιμη μέρα, το χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς και χιλιάδες άλλες εταιρείες θα κλείσουν σε ένδειξη πένθους, γεγονός που θα έχει σοβαρές οικονομικές απώλειες.

Τόσο η κηδεία όσο και η τελετή στέψης του διαδόχου θα ανακηρυχθούν εθνικές αργίες.

η Βασίλισσα Ελισάβετ διαδοχή
Όλα όσα θα συμβούν όταν φύγει από τη ζωή, η Βασίλισσα Ελισάβετ. πηγή Vanity Fair

Η βασίλισσα Ελισάβετ και οι επιπτώσεις στην οικονομία

Σύμφωνα με το Business Insider, ειδικά την ημέρα της κηδείας θα χαθούν δισεκατομμύρια από την βρετανική οικονομία. Ειδικότερα, η απώλεια στο ΑΕΠ που θα ακολουθήσει το θάνατο της βασίλισσας, θα είναι μεταξύ 1,2 και 6 δισεκατομμυρίων στερλινών, χώρια το κόστος των εκδηλώσεων και της κηδείας.

Εννοείται ότι οι μεταδόσεις σατιρικών εκπομπών στο BBC θα ανασταλούν -όπως είχε κάνει και το 1952 με το θάνατο του Γεωργίου του VI, ενώ ο πρίγκιπας Κάρολος ίσως αλλάξει το όνομά του, όπως αλλαγή θα χρειαστούν και οι στίχοι του εθνικού ύμνου της Μ. Βρετανίας.

Το “God Save The Queen” θα πρέπει να αλλάξει σε “God Save The King” όπως γράφτηκε για τον βασιλιά Γεώργιο το 1948.

Επίσης θα αλλάξουν τα κράνη των αστυνομικών, τα διαβατήρια και τα γραμματόσημα στα οποία παρουσιάζεται η βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο Κάρολος αυτομάτως θα γίνει ο νέος Μονάρχης, καθώς ο θρόνος δεν πρέπει να μείνει κενός (η μοναδική περίπτωση να στεφθεί ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ είναι αν ο Κάρολος αποφασίσει να παραιτηθεί υπέρ αυτού).

η Βασίλισσα Ελισάβετ διαδοχή
Όλα όσα θα συμβούν όταν φύγει από τη ζωή, η Βασίλισσα Ελισάβετ. πηγή Vanity Fair

Θα συνέλθει το συμβούλιο διαδοχής στο St James’ Palace για να ανακηρύξει, επίσημα, βασιλιά τον Κάρολο (ενώπιον του συμβουλίου αυτός θα δώσει όρκο πίστης στο Κοινοβούλιο και την Εκκλησία της Αγγλίας).

Στη συνέχεια, η Βουλή των Λόρδων και η Βουλή των Κοινοτήτων θα δώσουν όρκο πίστης σε αυτόν.

Το επίσημο συμβούλιο θα ανακοινώσει το βασιλιά της χώρας, με τυπική διαδικασία, αφού θα είναι ο πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος ωστόσο όπως θυμίζουμε, μπορεί να μεταφέρει απευθείας το δικαίωμα του θρόνου στον γιο του Γουίλιαμ.

η Βασίλισσα Ελισάβετ διαδοχή
Nick Knight/Courtesy of Clarence House, η βασίλισσα Ελισάβετ κι ο πρίγκιπας Κάρολος

Όσο για τη βασίλισσα, η σορός της θα παραμείνει σε λαϊκό προσκύνημα στο Westminster Hall για τρεις μέρες, ενώ η κηδεία της θα γίνει 12 μέρες μετά τον θάνατό της και αναμένεται να την παρακολουθήσουν πάνω από 2,5 δισ. κόσμου σε όλο τον πλανήτη -περίπου 1.000.000 κόσμος θα ακολουθήσουν την νεκρώσιμη πομπή.

Η ενθρόνιση του νέου βασιλιά θα γίνει έναν χρόνο μετά τον θάνατο της βασίλισσας, με τον Κάρολο να έχει την δυνατότητα από την πρώτη μέρα που θα οριστεί βασιλιάς να ασκήσει να καθήκοντά του.

Επιπλέον θα τυπωθούν καινούργια γραμματόσημα που θα φέρουν το (βασιλικό) πρόσωπό του.

Στις 28 Νοεμβρίου 2019, η The Sun ανέφερε ότι η βασίλισσα θα «συνταξιοδοτηθεί» σε 18 μήνες όταν θα γίνει 94 ετών. Μετά τα επόμενα γενέθλιά της, η θα είναι δύο χρόνια νεότερη από την ηλικία που ο πρίγκιπας Φίλιππος αποχώρησε από τη δημόσια ζωή.

Ως αποτέλεσμα, πιστεύεται ότι ο Πρίγκιπας Κάρολος θα αναλάβει τα καθήκοντα του μονάρχη το 2021.

Η Βασίλισσα μειώνει αργά τον αριθμό των δημόσιων δεσμεύσεων που παρακολουθεί από 332 το 2016 σε 283 το 2018. Εν τω μεταξύ, ο πρίγκιπας της Ουαλίας αύξησε τις βασιλικές του εμφανίσεις, πρόσφατα πραγματοποιώντας επίσημη περιοδεία στη Νέα Ζηλανδία.

Η κηδεία της Βασίλισσας και η στέψη του Καρόλου θα γίνουν εθνικές εορτές.

de-facto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *