
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ, αρμόδιοι επιτελείς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σκέφτονται να αλλάξουν την «πάγια πρακτική» της «αναγνώρισης και αναχαίτισης» τουρκικών μαχητικών, σκεπτόμενοι δυναμικότερη απάντηση στην Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι σκέψεις για αναθεώρηση της ελληνικής στρατηγικής στο Αιγαίο φέρεται να υφίστανται, μετά τις πρωτοφανείς επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, η οποία ανοίγει με την Ελλάδα τέσσερα μέτωπα:
- Πρώτη φορά υπερπτήσεις πάνω από μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος
- Ασκήσεις και ανακοινώσεις για έρευνες νοτίως της Κρήτης
- Στέλνει 30.000 μουσουλμάνους στην Β.Ήπειρο
- Σε αναμονή βρίσκονται 300.000 αλλοδαποί, πολλοί εκ των οποίων πιθανώς να κουβαλούν τον κορωνοϊό, στην Μικρά Ασία με σκοπό να περάσουν στα νησιά του Αιγαίου.
Παραθέτουμε το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ:
Από την περασμένη εβδομάδα η τουρκική επιθετικότητα έχει περάσει σε νέο επίπεδο κλιμακώσεων. Δεν μιλάμε πλέον για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά για υπερπτήσεις μεγάλων νησιών.
Πρέπει να θεωρούμε ότι ήδη βρισκόμαστε προ μιας νέας πραγματικότητας, αφού την ίδια στιγμή ξετυλίγονται υβριδικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας από πολλαπλά μέτωπα.
Το μεταναστευτικό και οι απόπειρες παραβιάσεως των συνόρων αποτελούν δεύτερο μοχλό πίεσης, ενώ η μεταφορά 30.000 μουσουλμάνων στη Βόρειο Ήπειρο δημιουργεί εστία αποσταθεροποιήσεως και βορειοδυτικά. Όμως, σε πρώτο πλάνο έχουν περάσει οι στρατιωτικές προκλήσεις. Την Μεγάλη Παρασκευή σημειώθηκε η πρώτη υπερπτήση μεγάλου νησιού.
Τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τον Αρχάγγελο της Ρόδου. Προχθές σημειώθηκαν εννέα υπερπτήσεις και χθες η κατάσταση κλιμακώθηκε με πτήσεις πάνω από την Χίο, την Λήμνο, την Ρόδο και την Σύμη, χωρίς να λείπουν οι «συνήθεις» παραβιάσεις σε μικρότερες νήσους και συγκεκριμένα στο Καστελόριζο, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και τις Οινούσσες.
Οι Τούρκοι ήθελαν να πιστέψουμε ότι ο ορυμαγδός αυτός των προκλήσεων συνδέεται με την άσκηση «Mavi Vatan», η οποία αποτελεί κάλυψη για την μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών πλοίων στα ανοικτά της Λιβύης, για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις των δυνάμεων του Πρωθυπουργού Σαρατζ, δημιουργώντας «ομπρέλα» προστασίας πάνω από την Τρίπολη.
Όμως οι κινήσεις των μαχητικών τους δεν συντονίζονταν με τον στόλο και εξαπέλυαν τις δικές τους επιχειρήσεις. Αποκλειστικός στόχος τα ελληνικά νησιά.
Αρμόδιοι επιτελείς αναλύουν διεξοδικά τις προκλήσεις των Τούρκων, καθώς αυτές θεωρούνται σημαντικό βήμα κλιμάκωσης, που ίσως σημαίνει ότι η «πάγια πρακτική» μας της «αναγνώρισης και αναχαίτησης», χρήζει αναθεωρήσεως επί το δυναμικότερον.

Να θυμίσουμε ότι την κυριαρχία της Ελλάδας επί 23 νησιών (ανάμεσά τους και η Ρόδος, η Πάτμος, το Καστελλόριζο και η Σύμη) αμφισβητεί ο επιτελάρχης του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί στο νέο βιβλίο του “Ελληνικές Απαιτήσεις: Προβλήματα του Αιγαίου: Ερωτήσεις και Απαντήσεις” σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ακσιάμ στις 21/4/2020. Το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ δείχνει πως όλα τα συνυπολογίζει το Υπουργείο.