Ελλάδα και Ευρώπη επιλέγουν σταθερά ρωσικό αέριο | Χαμηλά οι εισαγωγές του LNG | Πώς κινούνται οι τιμές

Ελλάδα και Ευρώπη επιλέγουν σταθερά ρωσικό αέριο | Χαμηλά οι εισαγωγές του LNG

Αύξηση 21,7% παρατηρείται στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ανά την Ευρώπη σε ετήσια βάση, ενώ είναι πιθανό οι ποσότητες να αυξηθούν ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Τη στιγμή που η ευρωπαϊκή πολιτική καλεί για σταδιακό εκμηδενισμό των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αυτό αποδεικνύεται δύσκολο στην πράξη. Ιδίως χώρες όπως η Ελλάδα έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Turk Stream, καθώς η Ρωσία προσφέρει ποσότητες με σημαντικά χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με τις εναλλακτικές λύσεις, όπως το LNG.

Ως εκ τούτου, το δέλεαρ είναι μεγάλο για τους ενεργειακούς ομίλους που εισάγουν αέριο, ενώ η κατάσταση βολεύει και τις κυβερνήσεις αφού έτσι διατηρείται χαμηλότερα το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές.

Ενδεικτικό είναι ότι στην Ελλάδα οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Turkstream από την πύλη του Σιδηροκάστρου (3.13 ΤWh) ήταν ενδεκαπλάσιες τον Μάιο του 2024 σε σχέση με τον Μάιο του 2023. Έτσι το μερίδιο του ρωσικού αερίου έφτασε το 49,3% στην εγχώρια αγορά, ενώ το LNG έχει υποχωρήσει πλέον στο 31%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούνιο στο τερματικό LNG της Ρεβυθούσας έφτασε μόλις ένα φορτίο συν άλλο ένα τον Ιούλιο, ενώ προβλέπονται μηδενικά φορτία για τον Αύγουστο.

Πρόκειται για μια εικόνα που δεν συνάδει με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, αφού τους θερινούς μήνες η ζήτηση τυπικά είναι αυξημένη λόγω των αναγκών για ηλεκτροπαραγωγή.

Ήδη από τον Ιούνιο οι μονάδες αερίου της χώρας μας λειτουργούν σε πιο εντατικούς ρυθμούς εξαιτίας του πρώιμου καύσωνα και φαίνεται πως ικανοποιούν τις ανάγκες τους σε καύσιμο περισσότερο με ρωσικό αέριο.

Στα παραπάνω θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές LNG της Ευρώπης, οι ΗΠΑ, είναι αντιμέτωπος φέτος με τη μεγαλύτερη περίοδο τυφώνων των τελευταίων είκοσι ετών. Αυτές τις ημέρες ο πρώτος τυφώνας, ονόματι Μπέριλ, πρόκειται να πλήξει τα παράλια του Τέξας, όπου βρίσκονται και σταθμοί υγροποίησης φυσικού αερίου.

Αν οι σταθμοί αυτοί αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους για αρκετό χρονικό διάστημα αθροιστικά αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, τότε οι ποσότητες που εξάγονται προς την Ευρώπη λογικά θα περιοριστούν και αντίστοιχα θα αυξηθούν οι εισαγωγές από τη Ρωσία περαιτέρω.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια επίδραση στην τιμή του ευρωπαϊκού συμβολαίου TTF, το οποίο είναι σταθερό κοντά στα 33 ευρώ/MWh. 

Διακοπές σε παγκόσμιο επίπεδο

Ενώ τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης βρίσκονται σε καλά επίπεδα για αυτή την εποχή του χρόνου, η παγκόσμια αγορά στην οποία βασίζεται για την επάρκειά της έχει αντιμετωπίσει μια αλληλουχία διακοπών στον εφοδιασμό τον τελευταίο καιρό, συμπεριλαμβανομένων απρογραμμάτιστων διακοπών και αυξήσεων της ζήτησης που προκαλούνται από τη μεγαλύτερη ανάγκη για κλιματισμό σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, επισημαίνει το Bloomberg.

Συνολικά οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20% από τότε που οι έμποροι άρχισαν να αποθηκεύουν αποθέματα τον Απρίλιο.

Ένας κίνδυνος που παρακολουθεί στενά η αγορά είναι η πιθανότητα ο τυφώνας Beryl, να προκαλέσει διακοπές στις εργασίες υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Τέξας.

Η εγκατάσταση υγροποίησης του LNG της Freeport έχει ήδη αυξήσει την παραγωγή, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Στο μεταξύ, στην Ευρώπη, μια απρογραμμάτιστη διακοπή λειτουργίας στην πλατφόρμα Tolmount του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Ταυτόχρονα, οι υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες σε περιοχές της Ασίας –και όχι μόνο- αυξάνουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Εξαιρετικά ευάλωτες» οι τιμές

«Με το LNG να έχει μεγαλύτερη επιρροή στον εφοδιασμό φυσικού αερίου της Ευρώπης, οι τιμές θα παραμείνουν εξαιρετικά ευάλωτες σε απρογραμμάτιστες διακοπές εφοδιασμού και καιρικές αποκλίσεις στην Ευρώπη ή στην Ασία», έγραψαν οι αναλυτές του BloombergNEF Iryna Sereda και Alireza Nahvi

Προς το παρόν, η Ευρώπη επωφελείται από τα αποθέματα φυσικού αερίου που είναι υψηλότερα από τα συνηθισμένα για την εποχή, και από την αύξηση των ροών από τον κορυφαίο προμηθευτή της, τη Νορβηγία.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται επίσης να παραμείνουν ήπιες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία και στη Γαλλία, τις μεγαλύτερες ενεργειακές αγορές της Ευρώπης, την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, αυξήθηκαν 0,63% στα 33,27 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 2:00 μ.μ. στο Άμστερνταμ. Οι αντίστοιχες συμβάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν επίσης.

Πληροφορίες από newsit και ot

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *