Γιατί δεν βρίσκονται εκπαιδευτικοί για να διδάξουν στα σχολεία μας; | Το δράμα του αναπληρωτή (ή) νεοδιορισθέντα

Γιατί δεν βρίσκονται εκπαιδευτικοί για να διδάξουν στα σχολεία μας; | Το δράμα του αναπληρωτή και νεοδιορισθέντα

Ανακοινώθηκαν 10000 διορισμοί. Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα αισθάνθηκε ανυπομονησία και άγχος για τα νέα δεδομένα και το αβέβαιο μέλλον. Θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με αναπληρωτές και εκπαιδευτικούς γενικότερα.

O σκοπός του άρθρου δεν είναι μία εις βάθος ανάλυση των προβλημάτων ούτε να δώσει απάντηση στα όποια διλήμματα έχει ή δεν έχει κάποιος. Περισσότερο σκοπό έχει την ανάδειξη κάποιων θεμάτων και ευελπιστεί ο γράφων να συζητηθούν αυτά τα θέματα μήπως και κάποιος αρμόδιος προκρίνει κάποια λύση.

Σε πρώτη φάση ας εξετάσουμε για ποιό λόγο υπάρχουν κενά ( χωρίς να εξετάζουμε ακόμα τους διορισμούς).

Γιατί ενώ προκηρύσσονται θέσεις δεν βρίσκεται κανένας για να τις καταλάβει;

Μήπως ως χώρα ξεμείναμε από εκπαιδευτικούς; Κάθε άλλο. Εκπαιδευτικοί υπάρχουν αλλά δεν δηλώνουν τα κενά του Υπουργείου.

Για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε τους όρους με τους οποίους τους ζητείται να εργαστούν.

Πρώτα απ’ όλα οι προσκλήσεις αφορούν αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει πράγματι διορισμοί στην εκπαίδευση (το ότι αυτοί οι διορισμοί δεν έχουν οδηγήσει στη μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών αυτών, είναι θέμα μιας άλλης συζήτησης, η οποία ωστόσο δεν είναι άσχετη με αυτό που συζητάμε εδώ). Οι διορισμοί αυτοί όμως είναι ολοφάνερο ότι δεν αρκούσαν για να καλύψουν τις αφυπηρετήσεις όσων βγαίνουν στη σύνταξη. Δεν χρειάζεται άλλη απόδειξη για αυτό: οι αναπληρωτές αποτελούν (χωρίς τους 10,000 νέους διορισμούς, πλέον το ένα τρίτο των υπηρετούντων εκπαιδευτικών.

Ο ένας λόγος λοιπόν που καθίσταται το επάγγελμα λιγότερο θελκτικό στα μάτια των εκπαιδευτικών είναι οι εργασιακές σχέσεις. Αναπληρωτής σημαίνει μειωμένα δικαιώματα σε σχέση με τους μόνιμους συναδέλφους τους και αυτό ισχύει σχεδόν για τα πάντα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι προφανώς το Υπουργείο καταχράται τον θεσμό του αναπληρωτή. Οι αναπληρωτές προορίζονται κανονικά να καλύψουν έκτακτα, μη προβλέψιμα κενά, όπως για παράδειγμα μία μακροχρόνια άδεια ασθένειας. Εύκολα καταλαβαίνει κανένας ότι δεν ασθένησε ξαφνικά το ένα τρίτο των εκπαιδευτικών μας…

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι οι αναπληρωτές καλούνται να υπηρετήσουν σε κάθε άκρη της χώρας. Δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία υπάρχουν σε μέρη τα οποία αν τα ανέφερα θα κάνατε πολλή ώρα να τα εντοπίσετε στον χάρτη. Και καλώς υπάρχουν.

Το πρόβλημα είναι ότι όταν παραμένεις για δέκα και δεκαπέντε χρόνια αναπληρωτής και κάθε χρόνο βρίσκεσαι σε διαφορετικό τόπο, όταν οι αναπληρωτές (και κυρίως οι αναπληρώτριες που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση) βρίσκονται σε ηλικία όπου είτε έχουν μικρά παιδιά, είτε ετοιμάζονται να αποκτήσουν, τότε οι συνεχείς αυτές μετακινήσεις μπορεί να αποτελούν ανυπέρβλητο πρόβλημα.

Επιπλέον οι μισθοί είναι τέτοιοι που τις περισσότερες φορές , παρόλο που εργάζεσαι, πρέπει να έχεις την οικονομική συνδρομή των γονέων σου για να ανταποκριθείς στα τρέχοντα έξοδά σου. Ουσιαστικά, δηλαδή, σε πολλές περιπτώσεις καλείσαι να πληρώσεις από την τσέπη σου προκειμένου να αποκτήσεις προϋπηρεσία, με την ελπίδα ότι κάποτε θα μονιμοποιηθείς.

Tι γίνεται τώρα με τους διορισμούς;

Ας υποθέσουμε πως είσαι αναπληρωτής. Μαθαίνεις πως θα υπάρξουν διορισμοί. Χαίρεσαι… ελπίζεις και μετά σκέφτεσαι…. τι σημαίνει αυτό για μένα;

  • Σημαίνει πως (εκτός κι αν είσαι τόσο τόσο ψηλά στους πίνακες) μάλλον θα πας σε ένα σχολείο πολύ μακριά από την έδρα σου.
  • Σημαίνει πως θα πρέπει να βρεις σπίτι για να νοικιάσεις. Αν φυσικά βρεις καθώς με το AirBnB η εύρεση κατοικίας μάλλον είναι όνειρο θερινής νυκτός.
  • Θα πρέπει να πάρεις μαζί σου , αν μπορεί να ακολουθήσει, τον/την σύντροφο και όλη την οικογένεια (αν υπάρχει).
  • Αν δεν μπορεί να ακολουθήσει τότε για 2 χρόνια τουλάχιστον η σχέση – γάμος θα ειναι εξ αποστάσεως.
  • Αξίζει να τονίσουμε πως ο νεορισθείς εκπαιδευτικός παίρνει έναν χαμηλό μισθό με τον οποίο να θα πρέπει να νοικιάζει σπίτι.
  • Αναφορικά με τα καθαρά ποσά του νέου μισθολογίου ο εκπαιδευτικός Λάμπρος Σιδεράς, κοινοποίησε τον παρακάτω Πίνακα:
μισθολογιο

Οι αυξήσεις

Οι μικτές αυξήσεις στον βασικό μισθό είναι οι εξής:

Πίνακας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *