Η FED αναζητεί επιχειρήματα ώστε να αυξήσει τον Ιούλιο τα επιτόκια που διατήρησε σταθερά λίγες ώρες πριν

WSJ wall street journal

Oι αξιωματούχοι της FED συμφώνησαν να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις αλλά προειδοποίησαν ότι θα τα αυξήσουν την επόμενη εάν η οικονομία δεν ανακάμψει και ο πληθωρισμός μειωθεί περισσότερο.

Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η απόφαση του Powell να παραιτηθεί από την αύξηση των επιτοκίων την Τετάρτη θα αποδειχτεί λάθος.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

«Θα είναι πιο δύσκολο την επόμενη φορά να αυξηθούν τα επιτόκια από ό,τι φαντάζονται», δήλωσε ο Vincent Reinhart, πρώην ανώτερος οικονομολόγος της Fed, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής οικονομολόγος στο Dreyfus and Mellon. «Τα δεδομένα πιθανότατα θα είναι λίγο πιο διφορούμενα. Η εξήγησή τους είναι ότι θα ξέρουν πολύ περισσότερα σε έξι εβδομάδες, αλλά το γεγονός είναι ότι δεν θα ξέρουν πολλά περισσότερα σε έξι εβδομάδες. Οι πιθανότητες είναι ότι θα μπερδευτούν περισσότερο σε έξι εβδομάδες», σημειώνει στο πιο ενδιαφέρον σημείο του ρεπορτάζ του ο Nick Timiraos για τη The Wall Street Journal.

Νέες οικονομικές προβλέψεις, που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη μετά τη διήμερη συνάντηση πολιτικής τους, υποδηλώνουν έντονα ότι οι αξιωματούχοι κλίνουν προς την επιβράδυνση των αυξήσεών τους αντί να τις σταματήσουν εντελώς.

«Έπρεπε πραγματικά να δώσουν στο σφυρί το μήνυμα ότι αυτό δεν ήταν το τέλος, κάτι που έκαναν», δήλωσε η Diane Swonk, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG.

Στη δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση, η Fed υπονοούσε ότι η απόφαση να διατηρηθεί το επιτόκιο αναφοράς ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος μεταξύ 5% και 5,25% ενδέχεται να είναι βραχύβια.

AP21326700023702 scaled 1

Αφού κράτησε το επιτόκιο της Fed-funds κοντά στο μηδέν μετά την πανδημία του Covid-19, η Fed είχε αυξήσει το επιτόκιο σε κάθε συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2022 κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σωρευτικά, την πιο γρήγορη σειρά αυξήσεων από τη δεκαετία του 1980. Οι αξιωματούχοι επιβράδυναν τις αυξήσεις τους φέτος, αυξάνοντας το επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις τους, με τη πιο πρόσφατη τον Μάιο.

Η απόφαση της Τετάρτης να μην αυξηθούν τα επιτόκια «είναι η συνέχεια αυτής της διαδικασίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell σε συνέντευξη Τύπου. Δεδομένου πόσο πιο κοντά πιστεύουν οι αξιωματούχοι ότι βρίσκονται στον τελικό προορισμό τους «είναι κοινή λογική να πηγαίνουν λίγο πιο αργά».

Η Fed καταπολεμά τον πληθωρισμό επιβραδύνοντας την οικονομία μέσω της αύξησης των επιτοκίων, η οποία προκαλεί αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες, όπως υψηλότερο κόστος δανεισμού, χαμηλότερες τιμές των μετοχών και ισχυρότερο δολάριο.

Οι αξιωματούχοι είχαν σηματοδοτήσει αυξανόμενη διαφωνία τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το αν θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια.

Ορισμένοι αξιωματούχοι έγιναν πιο αμφίβολοι τον Μάρτιο σχετικά με την ανάγκη να αυξηθούν περισσότερο τα επιτόκια την πτώση 3 τραπεζών ανάμεσά τους η Silicon Valley Bank.

«Δεν γνωρίζουμε την πλήρη έκταση των συνεπειών της τραπεζικής αναταραχής που έχουμε δει», δήλωσε ο Powell την Τετάρτη. «Θα ήταν νωρίς να τα δω».

Άλλοι αξιωματούχοι της Fed έχουν εκφράσει μεγαλύτερη ανησυχία ότι ο πληθωρισμός, οι προσλήψεις και οι καταναλωτικές δαπάνες δεν έχουν επιβραδυνθεί περισσότερο.

Screenshot 2020 04 03 1471236 fed 930 1 jpg JPEG εικόνα 930 × 465 εικονοστοιχεία
fed

Ο Powell και ορισμένοι συνάδελφοί τους είχαν υπονοήσει έναν πιθανό συμβιβασμό τον περασμένο μήνα, στον οποίο οι αξιωματούχοι θα παραιτηθούν από την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική αύξησης στη συνάντησή τους στις 25-26 Ιουλίου.

«Οι τραπεζικές χρεοκοπίες τον Μάρτιο οδηγούν τη Fed σε λιγότερο επιθετική άνοδο από ό,τι θα έκανε διαφορετικά», δήλωσε ο Dean Maki, επικεφαλής οικονομολόγος στο hedge fund Point72 Asset Management. «Είναι υπερασπίσιμο να επιβραδύνουμε τον ρυθμό της πεζοπορίας σε αυτό το σημείο. Αλλά κάνει την επικοινωνία πιο δύσκολη».

Επειδή τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία για τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό ήταν ισχυρότερα από ό,τι αναμενόταν από πολλούς αναλυτές, η λογική πίσω από την αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια τη διατήρηση σταθερών τον Ιούλιο θα ήταν πιο ξεκάθαρη και ευκολότερη να εξηγηθεί, είπε ο Maki.

«Αυτό που ακριβώς κάνουν είναι λιγότερο σαφές», είπε ο Maki. «Δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα κριτήρια για το πότε θα είναι η επόμενη αύξηση. Φαίνεται να οφείλεται στο πώς νιώθουν σε κάθε συνάντηση».

Οι προβλέψεις την Τετάρτη έδειξαν ότι 12 από τους 18 αξιωματούχους πιστεύουν ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκια μεταξύ 5,5% και 5,75% φέτος —ή υψηλότερα— εάν η οικονομία λειτουργεί σύμφωνα με τις προσδοκίες τους. Αυτό θα σήμαινε δύο επιπλέον αυξήσεις κατά τρίμηνο σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις συνεδριάσεις αργότερα φέτος.

Άλλοι τέσσερις αξιωματούχοι προέβλεψαν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν μόνο κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Δύο ανέμεναν ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους και ορισμένοι συνάδελφοί τους είχαν υπονοήσει έναν πιθανό συμβιβασμό τον περασμένο μήνα, στον οποίο οι αξιωματούχοι θα παραιτηθούν από την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική αύξησης στη συνάντησή τους στις 25-26 Ιουλίου.

Τον Μάρτιο, οι περισσότεροι αξιωματούχοι δεν προέβλεπαν περαιτέρω αυξήσεις μετά την άνοδο του επιτοκίου των Fed-funds στο τρέχον επίπεδο.

Ο Powell κράτησε την επιτροπή ενωμένη από τότε που ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε πριν από δύο χρόνια, με μόνο μία διαφωνία από τότε που η κεντρική τράπεζα άρχισε να χαλαρώνει τις πολιτικές τόνωσης της εποχής της πανδημίας στα τέλη του 2021. Η απόφαση της Τετάρτης ήταν επίσης ομόφωνη.

Οι προβλέψεις των αξιωματούχων για δύο περαιτέρω αυξήσεις φέτος, οι οποίες ήταν πιο επιθετικές από ό,τι περίμεναν πολλοί αναλυτές στα επιτόκια, πρόσφεραν έναν τρόπο να ενωθούν οι γεροδεξιοί αξιωματούχοι της Fed που θα ευνοούσαν την αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα με εκείνους που ήταν πιο επικίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένου του Powell, που ήθελε να περιμένει, είπε ο Swonk.

«Αυτός ήταν ο απόλυτος τρόπος με τον οποίο ο Powell μάζεψε τις γάτες για άλλη μια φορά», είπε. «Είναι ξεκάθαρα πιο δύστροπος από τους συναδέλφους του αυτή τη στιγμή, αλλά με την εγγύηση μιας αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο, κατάφερε να κρατήσει τους πάντες στην ίδια σελίδα».

Ο Powell έδωσε λίγες ενδείξεις για το τι θα οδηγούσε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα. Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η απόφαση του Powell να παραιτηθεί από την αύξηση των επιτοκίων την Τετάρτη θα αποδειχτεί λάθος.

«Θα είναι πιο δύσκολο την επόμενη φορά να αυξηθούν τα επιτόκια από ό,τι φαντάζονται», δήλωσε ο Vincent Reinhart, πρώην ανώτερος οικονομολόγος της Fed, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής οικονομολόγος στο Dreyfus and Mellon. «Τα δεδομένα πιθανότατα θα είναι λίγο πιο διφορούμενα. Η εξήγησή τους είναι ότι θα ξέρουν πολύ περισσότερα σε έξι εβδομάδες, αλλά το γεγονός είναι ότι δεν θα ξέρουν πολλά περισσότερα σε έξι εβδομάδες. Οι πιθανότητες είναι ότι θα μπερδευτούν περισσότερο σε έξι εβδομάδες».

Η οικονομία έχει δείξει μόνο μέτρια σημάδια ψύξης τους τελευταίους μήνες. Το ποσοστό των εργαζομένων που εγκαταλείπουν οικειοθελώς τις δουλειές τους έχει επιστρέψει πιο κοντά στα προπανδημικά επίπεδα, υποδηλώνοντας ότι η στενή αγορά εργασίας έχει χαλαρώσει λίγο και τα μισθολογικά κέρδη θα μπορούσαν να διατηρήσουν τον αυξημένο πληθωρισμό.

Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, αυξήθηκε 4,4% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, από 5,4% τον Ιανουάριο.

Οι βασικές τιμές, οι οποίες αποκλείουν τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ήταν πιο επίμονες. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκαν 4,7% τον Απρίλιο, 4,6% τον Μάρτιο και 4,7% τον Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο. Η Fed στοχεύει σε πληθωρισμό 2% διαχρονικά.

Η αγορά κατοικίας – ένας από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο αρχικά από τις αυξήσεις των επιτοκίων του περασμένου έτους – έχει δει κάποια βελτίωση, καταδεικνύοντας πόσο δύσκολο ήταν για τη Fed να επιβραδύνει την οικονομία και να εξισορροπήσει την προσφορά και τη ζήτηση. Ο S&P 500 τις τελευταίες ημέρες έφτασε στα νέα υψηλά του 2023, τροφοδοτούμενος από μεγάλες μετοχές τεχνολογίας που κατρακύλησαν πέρυσι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *