Εκτοξεύονται ξανά οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη | Τι συμβαίνει | Ο ρόλος της Νορβηγίας

Εκτοξεύονται ξανά οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη | Τι συμβαίνει | Ο ρόλος της Νορβηγίας

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί περισσότερο από το μισό μέχρι στιγμής τον Ιούνιο μετά από μήνες πτώσης, σε μια ανησυχητική υπενθύμιση της ενεργειακής κρίσης του περασμένου έτους.

Από την Anna Cooban/CNN Business

Οι τιμές αναφοράς για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί 52% από την αρχή αυτού του μήνα φτάνοντας τα 35 € (38 $) ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Independent Commodity Intelligence Service (ICIS). Οι τιμές αντέστρεψαν την πορεία τους κυρίως λόγω των περισσότερο από το αναμενόμενο διακοπών συντήρησης σε βασικά εργοστάσια φυσικού αερίου στη Νορβηγία, είπαν αναλυτές στο CNN.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

«Το πρόσφατο ράλι τιμών δείχνει πόσο ευαίσθητη είναι η ευρωπαϊκή αγορά σε διαταραχές», δήλωσε ο Bill Weatherburn, οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics.

Ωστόσο, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από τα επίπεδά τους το περασμένο καλοκαίρι, όταν η ήπειρος βρέθηκε εγκλωβισμένη σε ενεργειακή αντιπαράθεση με τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Αλλά η ταχεία αύξηση των τιμών αυτόν τον μήνα δείχνει πόσο ευάλωτη παραμένει η περιοχή σε οποιαδήποτε διακοπή του εφοδιασμού μετά την πτώση των εισαγωγών από τη Ρωσία.

Ο διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου της Νορβηγίας, Gassco, ανέφερε στον ιστότοπό του την Τρίτη ότι η προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας μίας από τις μονάδες επεξεργασίας φυσικού αερίου της παρατάθηκε έως τις 15 Ιουλίου. Επρόκειτο να επανέλθει στο δίκτυο στις 21 Ιουνίου. Δύο άλλες μονάδες φυσικού αερίου θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας επ’ αόριστον, λόγω «διαδικαστικών προβλημάτων».

Πέρυσι, η Νορβηγία αντικατέστησε τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με περισσότερο από το 24% της αγοράς, ενώ η Μόσχα διοχέτευσε το 15%.

Η Ευρώπη θα μπορούσε να χάσει άλλη μια πηγή φυσικού αερίου. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν την Πέμπτη μετά τις αναφορές ότι η Ολλανδία σχεδιάζει να κλείσει οριστικά το κοίτασμα φυσικού αερίου στο Γκρόνινγκεν τον Οκτώβριο και όχι ένα χρόνο αργότερα, κάτι που υπήρχε ως επιλογή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου έφτασαν σε υψηλό εντός της Πέμπτης σχεδόν 50 € (55 $) ανά μεγαβατώρα πριν υποχωρήσουν. Αυτό ήταν στο υπερδιπλάσιο επίπεδό τους σε σχέση με την αρχή του μήνα.

Gas norway
Εκτοξεύονται ξανά οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη | Τι συμβαίνει | Ο ρόλος της Νορβηγίας

Ένας εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης είπε στο CNN την Παρασκευή ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το πότε θα κλείσει το Γκρόνινγκεν.

Σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου κάποτε για την Ευρώπη, η Ολλανδία έχει περιορίσει την παραγωγή στο χερσαίο κοίτασμα την τελευταία δεκαετία λόγω του κινδύνου σεισμών. Το κοίτασμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αλλά τώρα αντιπροσωπεύει μόνο ένα κλάσμα της προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρώπης. Ωστόσο, οι αναφορές ότι ενδέχεται να κλείσει τον Οκτώβριο φαίνεται να έχουν ανησυχήσει τους εμπόρους.

«Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου -και κατ’ επέκταση η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου- σίγουρα δεν είναι άγνωστη όσον αφορά την επαρκή αντιστοίχιση της προσφοράς με τη ζήτηση», δήλωσε στο CNN ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής ανάλυσης φυσικού αερίου στο ICIS.

Πρόσθεσε ότι μια άνοδος των τιμών «είναι πάντα αναμενόμενη» δεδομένου ότι οι τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης για τις παραδόσεις φυσικού αερίου για τους επόμενους δύο χειμώνες παραμένουν αυξημένες σε σύγκριση με τα ιστορικά πρότυπα.

Οι τιμές εκτινάχθηκαν στο ιστορικό υψηλό των 340 € (372 $) ανά μεγαβατώρα στα τέλη Αυγούστου, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίστηκαν για να γεμίσουν τις αποθήκες τους ενόψει των χειμερινών μηνών.

Αυτές οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι τώρα κατά 73% γεμάτες -σε ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 56% που είχε κατά μέσο όρο το μπλοκ την ίδια περίοδο του έτους τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

«Η περίοδος πανικού που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι… [είναι] πολύ απίθανο να ξανασυμβεί», είπε στο CNN ο Massimo Di Odoardo, ανώτερος ερευνητής αερίου στην εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie.

Επίπεδα ρεκόρ αποθηκευμένου φυσικού αερίου στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, σε συνδυασμό με μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, μειώνουν επίσης την πιθανότητα η Ευρώπη να αναγκαστεί σε ακόμα έναν ακριβό ανταγωνισμό με την Ασία όσον αφορά εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος, είπε.

Ωστόσο, δεν χρειάστηκαν πολλά για να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των εμπόρων.

Valhall plattformene 4KA3269 fot BP 1440x7201
Εκτοξεύονται ξανά οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη | Τι συμβαίνει | Ο ρόλος της Νορβηγίας

«Η Ευρώπη πρέπει ακόμα να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι υπάρχει [λίγο] ρωσικό αέριο στην Ευρώπη», δήλωσε στο CNN ο Henning Gloystein, διευθυντής ενέργειας, κλίματος και πόρων στο Eurasia Group. «Οι απρογραμμάτιστες διαταραχές μπορούν ακόμα να οδηγήσουν σε εκτίναξη των τιμών».

Σύμφωνα με τον Massimo Di Odoardo, η παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας βασικών εργοστασίων φυσικού αερίου στη Νορβηγία «θα μπορούσε εύκολα να μειώσει άλλα [δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα] προμήθειας τους επόμενους μήνες». «Χρειάζονται πραγματικά μόνο 5 bcm λιγότερα… για να γίνει η αγορά πολύ πιο σφιχτή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *