Τρεις πρώην υπουργοί οικονομικών των ΗΠΑ συμφωνούν | Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το δυσθεώρητο χρέος

Τρεις πρώην υπουργοί οικονομικών των ΗΠΑ συμφωνούν | Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το δυσθεώρητο χρέος

Η οικονομία των ΗΠΑ είναι ανθεκτική, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να έχουν μακροχρόνια άποψη για τις δημοσιονομικές προκλήσεις της χώρας, είπαν τρεις πρώην υπουργοί Οικονομικών στον Fareed Zakaria του CNN την Κυριακή.

[responsivevoice_button voice=”Greek Female” buttontext=”Listen to Post”]

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Eva Rothenberg/CNN

Την περασμένη εβδομάδα, ο Fitch Ratings, ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στον κόσμο, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ από AAA σε AA+ λόγω εν μέρει «της διάβρωσης της διακυβέρνησης… τις τελευταίες δύο δεκαετίες που εκδηλώθηκε με επαναλαμβανόμενες αντιπαραθέσεις όσον αφορά το όριο του χρέους που έχουν καταλήξει σε ψηφίσματα της τελευταίας στιγμής».

«Είναι πολύ κακή (η υποβάθμιση) και ήρθε αμέσως μετά τη δικομματική (συμφωνία) για την αντιμετώπιση του ορίου χρέους», δήλωσε ο Henry Paulson, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών υπό τον George Bush. «Αλλά είναι κατά κάποιο τρόπο μια πολύ σημαντική κλήση αφύπνισης».

Η υποβάθμιση ήρθε μετά από μια δικομματική συμφωνία της τελευταίας στιγμής τον Ιούνιο που ανέστειλε το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ μέχρι τις αρχές του 2025. Αλλά η συμφωνία επετεύχθη μετά από μήνες αδιεξόδου στο Καπιτώλιο που απείλησε να ρίξει τη χώρα σε χρεοκοπία, υπογραμμίζοντας το μη παραγωγικό αδιέξοδο στο οποίο βασίζεται το χρέος όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο.

Κορυφαίοι οικονομολόγοι κατήγγειλαν σε μεγάλο βαθμό την υποβάθμιση της Fitch αναφέροντας τους θετικούς δείκτες των ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του για περισσότερα από δύο χρόνια και φαίνεται όλο και πιο πιθανό η αμερικανική οικονομία να βιώσει μια πιο «ήπια προσγείωση» αντί να πέσει σε ύφεση.

«Η απόφαση της Fitch είναι μπερδεμένη υπό το φως της οικονομικής ισχύος που βλέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαφωνώ κάθετα με την απόφαση του Fitch και πιστεύω ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητη», δήλωσε την Τετάρτη η νυν υπουργός Οικονομικών Janet Yellen.

Ο Fareed Zakaria του CNN συζητά την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ με τον Timothy Geithner και τον Henry Paulson στις 6 Αυγούστου 2023

Το μακροπρόθεσμο χρέος προκαλεί ανησυχία

Ο Paulson είπε ότι το χρέος δεν αποτελεί άμεση ανησυχία. «Αλλά, μακροπρόθεσμα, είναι μια σημαντική ανησυχία», τόνισε. «Δεν υπάρχει παράδειγμα στην ιστορία κάποιας μεγάλης δύναμης να συνεχίσει να είναι μια δύναμη που να χάνει τη δημοσιονομική της ισχύ».

Από την άλλη, ο Timothy Geithner αναγνώρισε ότι η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις. «Τελικά, (το χρέος είναι) μια κρίση που αφορά την ικανότητα του πολιτικού συστήματος μιας χώρας», είπε ο Geithner, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και όταν η Standard & Poor’s υποβάθμισε την πίστωση των ΗΠΑ το 2011 από ΑΑΑ σε ΑΑ+, η μοναδική μέχρι πρότινος υποβάθμιση στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Ο κόσμος κοιτάζει το πολιτικό μας σύστημα σήμερα και αναρωτιέται: “Θα μπορέσει η Αμερική να βρει τη θέληση να ενωθεί και να το κάνει αυτό με λογικό τρόπο;”» πρόσθεσε. «Νομίζω ότι μέρος αυτού του προβλήματος είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει η γενικότερη αίσθηση ότι είναι μακριά. Και, όπως κάθε πολιτικό σύστημα, η πραγματικά δύσκολη πρόκληση είναι να προσπαθήσεις να πείσεις τους ανθρώπους να επικεντρωθούν σε κάτι που φαίνεται κάπως μακρινό».

Ο Robert Rubin, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών υπό τον Bill Clinton, είπε στον Zakaria ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται «μακράν στην καλύτερη θέση στην παγκόσμια οικονομία», η ισχύς της οικονομίας της εξαρτάται από την υπόθεση «ότι, σε κάποιο σημείο, θα έρθουμε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της πολιτικής μας, όχι τρομερά καλά, αλλά τουλάχιστον αρκετά καλά. Και παρόλο που έχουμε τεράστια ζητήματα και προβλήματα στο πολιτικό μας σύστημα, νομίζω ότι με τον καιρό θα συμβεί».

Και μετά υπάρχει και η Κίνα

Μια πρόκληση πολιτικής στην παγκόσμια σκηνή είναι η οικονομική σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα, για την οποία οι Paulson και Geithner λένε ότι στρέφεται προς τον προστατευτισμό και τον εθνικισμό. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν τεταμένες σχέσεις εδώ και χρόνια.

Ο επικαιροποιημένος νόμος του Πεκίνου για την αντικατασκοπεία, καθώς και η καταστολή και ο έλεγχος των συμβούλων δυτικών εταιρειών έχουν εκνευρίσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Biden ετοιμάζει νέους κανόνες που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις επενδύσεις σε ορισμένους τομείς στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Όταν ρωτήθηκε για τους δασμούς που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Κίνα, ο Paulson είπε «εργαζόμαστε για να κλείσουμε τις αγορές την ίδια στιγμή που η Κίνα συναλλάσσεται με όλο και περισσότερους από τον κόσμο». «Η Κίνα είναι ένας σημαντικός ανταγωνιστής», πρόσθεσε. «Αν δεσμεύσουμε πάρα πολλή τεχνολογία, αυτό που κάνουμε είναι ουσιαστικά να απομονώνουμε τις αμερικανικές εταιρείες από την παγκόσμια οικονομία… Νομίζω ότι χάνουμε πολλά αν οι αμερικανικές εταιρείες δεν πρωτοστατούν σε όλο τον κόσμο».

– Οι Jennifer Hansler, Nectar Gan και Juliana Liu του CNN συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *