Γιγαντώνεται το παγκόσμιο εταιρικό χρέος των 1,8 τρισ. δολαρίων που είναι εκτεθειμένο στον πληθωρισμό

Γιγαντώνεται το παγκόσμιο εταιρικό χρέος των 1,8 τρισ. δολαρίων που είναι εκτεθειμένο στον πληθωρισμό

Μια συνήθως βαρετή γωνιά της επενδυτικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου κλυδωνίζεται, υπογραμμίζοντας τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζει το εταιρικό χρέος που είναι εκτεθειμένο στον πληθωρισμό.

Από τον Tasos Vossos/Bloomberg

Η Thames Water, ο μεγαλύτερος προμηθευτής νερού της Βρετανίας, βρίσκεται σε συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους σχετικά με τις επιλογές του όσον αφορά την αντιμετώπιση του χρέους του άνω των 14 δισεκατομμυρίων λιρών (17,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το βάρος έχει γίνει πιο επαχθές σε μεγάλο βαθμό λόγω της χρήσης ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του αρχικού χρέους της εταιρείας και που παραμένει υψηλός στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να μειώσουν τον πληθωρισμό, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν άμεσα χτυπήματα με τουλάχιστον δύο τρόπους: Πληρώνουν περισσότερους τόκους στο χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου και οι υποχρεώσεις τους που συνδέονται με τον πληθωρισμό γίνονται ακόμα μεγαλύτερες.

image44r

Υπάρχουν περισσότερα από 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια αυτού του είδους χρέους σε εκκρεμότητα παγκοσμίως που πωλήθηκαν στις κεφαλαιαγορές, τα περισσότερα από τα οποία είναι δάνεια με μόχλευση, αλλά και εταιρικά ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου και τίτλοι που συνδέονται με τον πληθωρισμό.

Οι προοπτικές για μεγάλο μέρος αυτού του χρέους χειροτερεύουν, με τη Fitch Ratings να τονίζει την αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό ως έναν από τους λόγους για την αύξηση της πρόβλεψης όσον αφορά τα επιτόκια αθέτησης των δανείων με μόχλευση στις ΗΠΑ έως και 4,5% φέτος από πρόβλεψη Ιανουαρίου μόλις στο 2,5%.

Μάλιστα, οι αναλυτές της BNP Paribas συνέστησαν αυτή την εβδομάδα στους πελάτες τους να πουλήσουν δάνεια με μόχλευση στις ΗΠΑ με βαθμολογία B- λόγω των μη βιώσιμα υψηλών τόκων δαπανών ορισμένων εταιρειών.

1x 1

Οι εταιρείες που βασίζονται σε χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου θα «επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό» από αυτό το περιβάλλον, δήλωσε ο Michael Koehler, αναλυτής πιστώσεων στη Landesbank Baden-Wuerttemberg.

Αναμένει ωστόσο ότι οι περισσότερες εταιρείες θα ξεφύγουν σχετικά αλώβητες.

Σήμερα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Thames Water έχουν στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στις βρετανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Πάνω από το ήμισυ του χρέους των 60,6 δισεκατομμυρίων λιρών (80 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που εκδίδονται από εταιρείες ύδρευσης στην Αγγλία και την Ουαλία συνυπολογίζονται στον πληθωρισμό, σύμφωνα με την Ofwat, τη ρυθμιστική αρχή του κλάδου.

Οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των εταιρικών τίτλων που συνδέονται με τον πληθωρισμό παγκοσμίως. Μόνο οι βραζιλιάνικες εταιρείες είναι μεγαλύτεροι δανειολήπτες στον χώρο.

1x 1

Το πλήγμα στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα μπορούσε να είχε μετριαστεί με τη χρήση παραγώγων για την προστασία από τον σπειροειδή πληθωρισμό, αλλά αρκετές εταιρείες δεν το έκαναν. Πολλές εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων έχουν επίσης πληγεί από την απόφασή τους να επιλέξουν ενάντια σε ρυθμίσεις αντιστάθμισης κινδύνου που, για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, θα μπορούσαν να έχουν θωρακίσει τις εταιρείες με πολύ μικρό κόστος.

Σίγουρα, η πλειονότητα της παγκόσμιας αγοράς εταιρικού χρέους αποτελείται από υποχρεώσεις σταθερού επιτοκίου που θα γίνουν επώδυνες μόνο όταν έρθει η ώρα για αναχρηματοδότησή τους. Ωστόσο, εταιρείες με υψηλά επίπεδα κυμαινόμενου επιτοκίου και χρέους με δείκτη πληθωρισμού μπορεί να καταλήξουν να χρειάζονται τη μεγαλύτερη ανακούφιση και μπορεί να βρεθούν με λίγες επιλογές για να διορθώσουν τα προβλήματά τους.

«Σε ένα πλαίσιο υψηλότερων επιτοκίων, βλέπουμε την ιδιωτική πίστωση και τα δάνεια πιο ευάλωτα από τη δημόσια πίστωση, καθώς οι όροι χρηματοδότησής τους είναι πιο συχνά κυμαινόμενοι και έχουν λιγότερες εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης», δήλωσε η Elisa Belgacem, ανώτερη πιστωτική στρατηγική στη Generali Investments.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *