Πρόγραμμα F-35:Οι ΗΠΑ επαναφέρουν την Τουρκία. Μέχρι πότε αυτό;

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:49 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
f-35

Δεν θα σταματήσει η εξάρτηση των ΗΠΑ από την Τουρκία στο θέμα της κατασκευής των  F-35, σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου, που επικαλείται ο Bloomberg. Όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα αυτή η εξάρτηση θα συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι το 2022.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη ένδειξη πως η στάση των ΗΠΑ, απέναντι στην Τουρκία ‘μαλακώνει’ παρά τον συνεχιζόμενο εναγκαλισμό Άγκυρας-Μόσχας.

“Το F-35 δεν μπορεί να συνυπάρξει με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να γίνουν γνωστές οι δυνατότητές του”, δήλωσε ο Λευκός Οίκος τον περασμένο Ιούλιο.

Αν και η Τουρκία εξακολουθεί να απαγορεύεται να αγοράσει το αεροπλάνο που κατασκευάστηκε από την Lockheed, ο υπολοχαγός Mike Andrews, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι ελήφθη απόφαση στα τέλη του περασμένου έτους “να υλοποιηθούν οι υπάρχουσες συμβάσεις και να γίνουν αποδεκτές οι παραδόσεις ανταλλακτικών που ήταν ήδη συμφωνημένες”.

Ο στόχος είναι να “αποφευχθούν δαπανηροί και άχρηστοι τερματισμοί συμβολαίων”, είπε. Η απόφαση για τα ανταλλακτικά του αεροσκάφους αναφέρθηκε μόλις σε μία πρόταση, σε έκθεση για το F-35, τον Μάιο από το Υπηρεσίας Λογοδοσίας της κυβέρνησης.

Εναλλακτικές πηγές “έχουν εντοπιστεί για όλα τα τουρκικά εξαρτήματα και θα χρησιμοποιηθούν καθώς τα τουρκικά συμβόλαια λήγουν και παραδίδεται υλικό”, δήλωσε ο Andrews.

Σταδιακή απομάκρυνση για τα F-35

Φαίνεται πως οι ‘εντολές’ του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας προς τη Lockheed Martin είναι να απομακρύνεται σταδιακά από Τούρκους προμηθευτές.

Η Τουρκία είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της αεροδιαστημικής και 10 τουρκικές εταιρείες ετοιμάζονταν να φτιάξουν ανταλλακτικά F-35 αξίας περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής ατράκτου που παράγεται από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI), σύμφωνα με ανάλυση του 2018, από το Bloomberg Government.

Οι τουρκικές εταιρείες πραγματοποίησαν 817 από τους περίπου 24.000 τύπους ανταλλακτικών του αεροσκάφους και 188 από περίπου 3.000 τύπους ανταλλακτικών κινητήρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου.

Αν και η σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι φιλική, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την εξάρτηση των ΗΠΑ από άλλες χώρες για μεγάλα όπλα. “Πρέπει να φτιάχνουμε τα πάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες”, είπε στο Fox Business, αναφέροντας τα F-35 ως παράδειγμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *