O COVID-19 ξεκίνησε από την Κίνα και μεταδόθηκε σε όλο τον πλανήτη. Πέρα από τους νεκρούς στην επαρχία Γουχάν κυρίως, η κινεζική οικονομία επλήγη ιδιαίτερα. Καμία όμως υπερδύναμη δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη μία ευκαιρία. Τώρα είναι η ευκαιρία της Κίνας να ανακάμψει γεω-οικονομικά και γεω-πολιτικά.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, η Κίνα έστειλε μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες και ιατρικούς εμπειρογνώμονες για να βοηθήσει την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Τσεχία και άλλες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η αδυναμία των δυτικών χωρών να αντιμετωπίσουν (ως νοσηλευτικό σύστημα) τον κοροναιό αποτελεί την ευκαιρία της Κίνας.
Είδαμε στις ειδήσεις τις προμήθειες που εκφορτώνονταν από κινεζικό αεροπλάνο στην Ιταλία και τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο να τονίζει ότι η βοήθεια αυτή αποτελεί τρανή απόδειξη ότι «η Ιταλία δεν είναι μόνη, υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που θέλουν να τη βοηθήσουν». Βλέποντας το παράδειγμα της Κίνας, η Ρωσία ακολούθησε τα βήματά της ανακοινώνοντας την Κυριακή ότι στέλνει γιατρούς και προμήθειες στην Ιταλία. Η ευκαιρία της Κίνας για είσοδο σε μία χώρα του G-7.
Αυτή είναι η ευκαιρία της Κίνας
«Η Κίνα προσπαθεί να μετατρέψει την κρίση στην υγεία σε μια γεωπολιτική ευκαιρία», επισημαίνει ο Γιου Ζι, ερευνητής στο βρετανικό think-tank Chatham House. «Αρχίζει μία εκστρατεία ήπιας ισχύος με στόχο να γεμίσει το κενό που άφησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες», επισημαίνει στους «Financial Times».
Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ τα βάζει με τον «κινεζικό ιό» απαντώντας – και – με αυτόν τον τρόπο στην κριτική και την πτώση των αγορών στις ΗΠΑ, η Κίνα εργάζεται πυρετωδώς στο πρότζεκτ της πανδημικής διπλωματίας, κερδίζοντας πρωτοσέλιδους τίτλους σε όλο τον κόσμο για τις αγαθοεργίες της στην Ευρώπη, την Αφρική και αλλού.
Η Κίνα προτίθεται να αναδειχτεί σε υπεύθυνη ισχύ, όπως έκανε και μετά την οικονομική κρίση του 2008, όταν το οικονομικό κίνητρο του Πεκίνου βοήθησε στην άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης. Επιδιώκει να εμφανιστεί ως δύναμη υπεύθυνη, όχι όμως αυταρχική κι απόλυτη, παρά το πολιτικό της καθεστώς. Μάλιστα, ειδικά στην περίπτωση της Ιταλίας, εκμεταλλεύεται την κάκιστη εικόνα που έχει σχηματίσει η Γερμανία στη συνείδηση των πολιτών.
Είναι πάρα πολλοί οι Ιταλοί, κι όχι μόνο, οι οποίοι κάνουν συγκρίσεις στη συμπεριφορά των δύο χωρών, Γερμανίας και Κίνας. Φαντάζεστε ποιος χάνει στη σύγκριση.
Το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία, όχι όμως στον ίδιο βαθμό. Βλέπετε η Κίνα έζησε τον εφιάλτη του COVID-19 με χιλιάδες νεκρούς, όπως και η Ιταλία. Η Ρωσία όχι, άρα στο μυαλό των πολιτών είναι μεγαλύτερης αξίας η κίνηση της Κίνας.
Το στοίχημα βέβαια για την Κίνα είναι να αποφύγει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων. Εάν το επιτύχει, θα είναι η πρώτη μεγάλη χώρα που θα ανακάμψει από την πανδημία. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν τώρα μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο του έτους και άλμα στο δεύτερο. Θα είναι η ευκαιρία της Κίνας τώρα να επανακάμψει γρήγορα;
Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, η Κίνα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σπάνιο παράδειγμα ανάπτυξης σε έναν κόσμο που πλήττεται από την οικονομική κρίση, ενισχύοντας αφενός την ήπια εξουσία της και αφετέρου τη δυνατότητα παρέμβασής της, όπως η Σερβία.
Ειδικά για τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ (άλλη μία ευκαιρία της Κίνας) θυμίζουμε το άρθρο μας ΝΥΤ: ΗΠΑ και Κίνα οδηγούνται σε Παγκόσμια Σύγκρουση (και) λόγω COVID-19.Προσωρινή η ανακωχή, όπου μεταξύ άλλων γράφαμε τα εξής:
Ορισμένοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη Κίνα επιθυμεί να υπερέχει έναντι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε στρατιωτικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο. Ωστόσο, ορισμένοι οικονομικοί σύμβουλοι του Τραμπ, μεταξύ αυτών και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου, θεωρούν ότι η εχθρότητα προς την Κίνα σχετικά με θέματα στρατηγικής απειλεί την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, η οποία απαιτείται σε μια αλληλένδετη παγκόσμια οικονομία, όπου η Κίνα έχει μεγάλη επιρροή.
Η Κίνα έχει σημαντικό πλεονέκτημα στα προϊόντα του ιατροφαρμακευτικού κλάδου. Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επικρίνει επανειλημμένως την Κίνα, διότι κατέχει μεγάλο μερίδιο στην αγορά μασκών, και έχουν ζητήσει την επιστροφή των μονάδων παραγωγής φαρμάκων και ιατρικών συσκευών και προϊόντων στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ φάνηκε να αναγνωρίζει πως οι ΗΠΑ και η Κίνα οφείλουν να αντιμετωπίσουν μαζί τον κορωνοϊό. «Σέβομαι την Κίνα και σέβομαι τον πρόεδρο Σι», δήλωσε και αποκάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του «φίλο». Ορισμένοι αξιωματούχοι σημειώνουν επίσης ότι λόγω της κρίσης οι ΗΠΑ οφείλουν να μειώσουν την οικονομική εξάρτηση από το Πεκίνο.