ΝΥΤ: ΗΠΑ και Κίνα οδηγούνται σε Παγκόσμια Σύγκρουση (και) λόγω COVID-19.Προσωρινή η ανακωχή

σύγκρουση

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η παγκόσμια κρίση στην υγεία και την οικονομία, απαιτεί μεγαλύτερη διακρατική συνεργασία κι όχι μεγαλύτερη σύγκρουση. Φαίνεται πως οι δύο μεγάλοι (ΗΠΑ και Κίνα) δεν ασπάζονται την άποψη αυτή. Η σύγκρουση φαντάζει αναπόφευκτη. Ας δούμε τι λένε οι Νew York Times.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε στο βήμα στον Λευκό Οίκο την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν δηκτικός, καθώς κατηγορούσε το Πεκίνο ότι απέκρυψε το ξέσπασμα του κορωνοϊού και ότι τώρα έχει εξελιχθεί σε πανδημία που παραλύει τις ΗΠΑ. «Σαφώς, ο κόσμος πληρώνει ένα μεγάλο τίμημα για τις πράξεις τους», δήλωσε. Σε αντίστοιχο τόνο ήταν και ο λόγος του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, την επόμενη ημέρα, ο οποίος κατηγόρησε την κινεζική κυβέρνηση για διαστρέβλωση δεδομένων σχετικά με την υγεία και σημείωσε ότι η προσπάθεια απόκρυψης του ιού «θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

H αλλαγή στάσης Τραμπ οδηγεί στη σύγκρουση;

Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή στη στάση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος προσπαθούσε εδώ και πολύ καιρό να διατηρήσει φιλικούς τόνους με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, και αρχικά εκθείαζε την κινεζική κυβέρνηση, διότι «διαχειριζόταν πολύ επαγγελματικά την επιδημία». Οσο όμως ο Τραμπ και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αποδοκιμάζουν την κινεζική κυβέρνηση, πολλοί ειδικοί φοβούνται ότι οι δύο παγκόσμιες υπερδυνάμεις οδεύουν προς έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε να διαταράξει τις κοινές προσπάθειες για καταπολέμηση του ιού και για διάσωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ προειδοποιούν ότι η Κίνα θα σταματήσει να μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με τον ιό, εάν συνεχίσει να δέχεται κριτική από τις ΗΠΑ. H Κίνα έχει ήδη κοινοποιήσει τον γενικό κώδικα του ιού και οι Κινέζοι επιστήμονες έχουν γράψει πολλά επιστημονικά άρθρα, παρότι οι αξιωματούχοι προσπάθησαν αρχικά να το αποκρύψουν. Παράλληλα, η Κίνα έχει τη δύναμη να επηρεάσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες που προμηθεύουν τις ΗΠΑ με ιατροφαρμακευτικό υλικό και οι οικονομικές της πολιτικές έχουν μεγάλη σημασία για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

«Η σχέση της Κίνας με τις ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί πολύ σε μια ατυχή περίοδο, όταν οι δύο χώρες οφείλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να μειώσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στη δημόσια υγεία, στην οικονομική δραστηριότητα και στις αγορές», δήλωσε ο Εσουαρ Πρασάντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Επιθυμεί σύγκρουση η Κίνα;

Ορισμένοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη Κίνα επιθυμεί να υπερέχει έναντι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε στρατιωτικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο. Ωστόσο, ορισμένοι οικονομικοί σύμβουλοι του Τραμπ, μεταξύ αυτών και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου, θεωρούν ότι η εχθρότητα προς την Κίνα σχετικά με θέματα στρατηγικής απειλεί την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, η οποία απαιτείται σε μια αλληλένδετη παγκόσμια οικονομία, όπου η Κίνα έχει μεγάλη επιρροή.

Η Κίνα έχει σημαντικό πλεονέκτημα στα προϊόντα του ιατροφαρμακευτικού κλάδου. Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επικρίνει επανειλημμένως την Κίνα, διότι κατέχει μεγάλο μερίδιο στην αγορά μασκών, και έχουν ζητήσει την επιστροφή των μονάδων παραγωγής φαρμάκων και ιατρικών συσκευών και προϊόντων στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ φάνηκε να αναγνωρίζει πως οι ΗΠΑ και η Κίνα οφείλουν να αντιμετωπίσουν μαζί τον κορωνοϊό. «Σέβομαι την Κίνα και σέβομαι τον πρόεδρο Σι», δήλωσε και αποκάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του «φίλο». Ορισμένοι αξιωματούχοι σημειώνουν επίσης ότι λόγω της κρίσης οι ΗΠΑ οφείλουν να μειώσουν την οικονομική εξάρτηση από το Πεκίνο.

Επιπλέον, πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το θέμα του κορωνοϊού ενδέχεται να προκαλέσει εντάσεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν έχουν διευκρινίσει επισήμως εάν η Κίνα θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της σχετικά με την αγορά αμερικανικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, όπως είχε υποσχεθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας του Ιανουαρίου. Ωστόσο, φαίνεται πως λόγω της γενικότερης οικονομικής αναταραχής δεν θα μπορέσει

MICHAEL CROWLEY, EDWARD WONG, LARA JAKES / THE NEW YORK TIMES

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *