Ο Ερντογάν και η μοίρα του στη Συρία και την ΕΕ

Ερντογαν μοίρα

Είναι λογικό να έχει κουραστεί ο αναγνώστης από τις αναλύσεις για τον Ερντογαν και τις κινήσεις του. Δυστυχώς όμως είναι τέτοιες οι εξελίξεις που επηρεάζουν κι εμάς στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ενδεικτικά τα όσα έγιναν με το «άνοιγμα» των συνόρων από τον Ερντογαν και την προσπάθεια μαζικής εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα.

Η Συρία αποτελεί πεδίο επιβίωσης του Ερντογαν. Η Άγκυρα έχει εισβάλει στη χώρα και βρίσκεται σε πόλεμο. Ο Ερντογαν ξεκίνησε  (με τη σιωπηλή υποστήριξη από ΗΠΑ και Βρετανία) για να ανατραπεί ο Άσαντ στο πλαίσιο μία νέας Αραβικής Άνοιξης.

Ωστόσο οι Σύριοι αντιστάθηκαν. Μόνο μετά την πολύμηνη αντίσταση της Δαμασκού αποφάσισε η Μόσχα να βοηθήσει.  Αυτό ας το κρατήσουμε στο μυαλό μας όταν ερμηνεύουμε τις κινήσεις του Κρεμλίνου ή του Λευκού Οίκου και τη μοίρα του εκάστοτε μικρότερου παίκτη.

H μοίρα του Ερντογάν στην ΕΕ

Αυτή τη στιγμή μετά το Brexit έχουμε Γαλλία και Γερμανία να ανταγωνίζονται για την κυριαρχία στην Ευρώπη. Καμία από τις δύο χώρες δε θέλει έναν τρίτο πολυπληθή πόλο και με ισχυρό στρατό μάλιστα.

 Κανείς δεν ξέρει πως θα συνεχίσει η κατάσταση. Το «άνοιγμα» των συνόρων από τον Τούρκο Πρόεδρο πλήττει όλη την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα. Εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή αλλά κανείς δεν πιστεύει πως μπορούμε να συγκρατήσουμε ένα μαζικό κύμα ανθρώπων που θα θελήσει να κινηθεί δυτικά.

Το θέμα της Τουρκίας είναι διεθνές πια κι ας μην θέλουν στις Βρυξέλλες να το παραδεχθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *