Η επόμενη μέρα στα δεξιά της Δεξιάς

Last updated on 3 Ιουλίου, 2023 at 12:30 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Η επόμενη μέρα στα δεξιά της Δεξιάς

Περιμέναμε μερικές μέρες για να σχολιάσουμε το νέο κοινοβουλευτικό τοπίο στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Λογικό αν σκεφτούμε πως (θεωρητικώς) δεν έχει κλειδώσει η παρουσία των «Σπαρτιατών» στη Βουλή ενώ και ο ίδιος ο σχηματισμός όπως και η «Νίκη» δεν έχουν κάνει τοποθετήσεις δημοσίως μετά την 25η Ιουνίου.

grafida keimeno
Διονύσης Τζουγανάτος

Οι «Σπαρτιάτες» προαναγγέλλουν ότι θα φέρουν «ένα νέο ύφος και ήθος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο» και η «Νίκη» ότι θα πορευθεί «με φόβο Θεού» . Η Ελληνική Λύση διαμηνύει προς τα όμορα κόμματα ότι «είναι πολύ δυνατή για να πεθάνει» ενώ με εξώδικο απαιτεί από τα κόμματα να μην συγχέεται με την Ακροδεξιά. Τα κόμματα στα δεξιά της Δεξιάς σε όλες τους τις εκδοχές θα έχουν τη δική τους παρουσία στο νέο κοινοβουλευτικό τοπίο που σχηματίστηκε στις κάλπες της Κυριακής.

Η Ακροδεξιά με τους «Σπαρτιάτες» του Βασίλη Στίγκα, ένα κόμμα-«Δούρειος Ιππος» του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη, έρχονται από το πουθενά και από την αφάνεια βρέθηκαν πέμπτο κόμμα στη νέα Βουλή (με 4,64%, 241.632 ψήφους και 12 έδρες), πάνω από την Ελληνική Λύση (4,44%) που μέχρι τώρα εξέφραζε «κατ’ αποκλειστικότητα» στο Κοινοβούλιο το λεγόμενο εθνικοπατριωτικό τόξο.

Η «γραμμή» Κασιδιάρη για στήριξη των «Σπαρτιατών» κατηύθυνε την εθνικιστική και «ορφανή» χρυσαυγίτικη ψήφο στο εν λόγω μόρφωμα, η οποία θα αποτελέσει το μοχλό μέσω του οποίου ο έγκλειστος (!) Κασιδιάρης θα πολιτεύεται από το κελί του. Ο Στίγκας δεν έκρυψε τη σχέση εξάρτησης από το πρώην ηγετικό στέλεχος της ΧΑ, ευχαριστώντας τον δημοσίως «για τη βοήθεια» που τους έδωσε.

«Ηταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας μια αρκετά σαφή απάντηση στο ερώτημα ποιοι είναι και από πού έρχονται οι «Σπαρτιάτες».

Μένει να φανεί αν θα υιοθετήσουν και το ειδεχθές κοινοβουλευτικό μοντέλο των χρυσαυγιτών, οι οποίοι άφησαν εποχή με τις εξαλλοσύνες, τις ύβρεις και την επιθετική συμπεριφορά τους, αν και η εποχή δεν ευνοεί ιδιαίτερα ανάλογες πρακτικές, γι’ αυτό και δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν να εμφανίσουν ένα μετριοπαθές προφίλ, χωρίς ακρότητες, τουλάχιστον ως προς το κοινοβουλευτικό ύφος τους.

Διασυνδέσεις με μονές

Από την πλευρά της η «Νίκη» του Δημήτρη Νατσιού, με διασυνδέσεις με μονές του Αγίου Ορους, αποτελεί το μοναδικό κόμμα το οποίο εμφάνισε άνοδο στις κάλπες της Κυριακής (από 172.260 σε 192.158), κατορθώνοντας να συγκεντρώσει 3,69% (από 2,92%) και να εκλέξει 10 βουλευτές.

Κινείται στο όμορο πλαίσιο των «Σπαρτιατών» και της Ελληνικής Λύσης, με στόχο την υπεράσπιση των «αρχών και των αγέραστων αξιών του Εθνους» και φιλοδοξεί να ασκήσει «πραγματική αντιπολίτευση» με αιχμή το τρίπτυχο «πίστη – πατρίδα – οικογένεια». Να τονίσουμε βέβαια πως δεν υπάρχει σύνδεση της «Νίκης» με τη ναζιστική ιδεολογία ή τον φασισμό παρά τη ολοκληρωτική, θρησκευτικού τύπου (α λα Χομεϊνί) λογική που εμφανίζουν.

Είναι σε μεγάλη σύγκρουση με την Ελληνική Λύση, η οποία θα βρεθεί ανάμεσα στους δύο νεοπαγείς σχηματισμούς, διεκδικώντας να εκφράσει πιο αυθεντικά την ίδια ατζέντα.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει κατηγορήσει ως «υποκομματίδιο της ΝΔ» τη «Νίκη», η οποία τον προκάλεσε να φέρει στη δημοσιότητα τα «στοιχεία του, τα οποία είμαστε βέβαιοι ότι συναγωνίζονται σε γνησιότητα τα “χειρόγραφα του Ιησού” που εμπορευόταν από το τηλεκατάστημά του».

Η παρουσία των τριών κομμάτων στη νέα Βουλή δημιουργεί εξ αντικειμένου και ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο μεταξύ τους καθώς απευθύνονται στο γενικό κι αόριστο χώρο της δεξιάς, δεξιότερα της ΝΔ.

Τι είναι φασισμός; | Τι είναι ναζισμός; | Τι σημαίνει ακροδεξιός;

Παρατηρήσαμε πως πολλοί πολίτες είτε αγνοούν είτε συγχέουν τις έννοιες του Φασισμού, του Ναζισμού και του ακροδεξιού.

Θεωρούμε πως η σωστή κατανόηση των εννοιών είναι βασική παράμετρος αντιμετώπισης αυτών των απεχθών ιδεολογιών.

Ειδικότερα στο νέο, κοινοβουλευτικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε μετά την 25η Ιουνίου είναι λανθασμένο να ταυτίζεται κόμμα όπως οι «Σπαρτιάτες» που εμφανίζεται να έχει συγγένεια με τους ναζί της Χρυσής Αυγής και την Ελληνική Λύση που είναι κόμμα της εθνικής (πατριωτικής) , λαικής δεξιάς με συγγένεια με το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη.

Τι είναι φασισμός

Ο φασισμός πρεσβεύει έναν απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης, από έναν συγκεκριμένο Αρχηγό, που θα συνενώσει όλες τις τάξεις σε ένα Έθνος, που μάλιστα είναι το ανώτερο έθνος και έχει προορισμό να κυριαρχήσει στα άλλα, «κατώτερα» έθνη και φυλές. Υιοθετεί ένα μιλιταριστικό πρότυπο διακυβέρνησης, εχθρότητα προς την δημοκρατία ρατσιστικές ιδέες για ανώτερες και κατώτερες φυλές και θεωρεί ότι το άτομο είναι μέλος μιας ενότητας αίματος (βιολογικής και πολιτιστικής) με κοινό πεπρωμένο, για την εκπλήρωση του οποίου κάποιος οφείλει να θυσιαστεί.

images fascio

Ο «φασισμός» ως όρος έχει ταυτιστεί με τον ιταλικό ριζοσπαστικό εθνικισμό και με τον Μουσολίνι μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Προέρχεται από την λέξη fascio, που ήταν ένα ρωμαϊκό σύμβολο ισχύος: Πολλά ραβδιά δεμένα και μαζί ένα τσεκούρι. Ο συμβολισμός προφανής: Η δύναμη της ενότητας, καθώς ένα ραβδί μόνο του σπάει εύκολα, ενώ πολλά ραβδιά ενωμένα όχι. Οι πρώτες ομάδες φασιστών που σχηματίστηκαν στην Ιταλία ονομάστηκαν «fascio di combattimento», δηλαδή ομάδες-δέσμες μάχης. Από εκεί βγήκε ο όρος «φασισμός» ως το ακροδεξιό κίνημα της Ιταλίας και του Μουσολίνι.

Εν ολίγοις

Φασισμός είναι μία πολιτική ιδεολογία που επιβάλλει αυστηρά κοινωνικά και οικονομικά μέτρα, για την ενδυνάμωση της κυβέρνησης και τη στέρηση δικαιωμάτων των πολιτών. Συνήθως διοικείται από έναν δικτάτορα που επιβάλλει πράγματα στους πολίτες παρά τη θέλησή τους και, μέσω πράξεων βίας και αυστηρής νομοθεσίας, καταστέλλει τυχόν ενάντιες κινητοποιήσεις.

Σε γενικές γραμμές είναι η ριζοσπαστική, αυταρχική και εθνικιστική πολιτική ιδεολογία που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος, το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών και ιστορικών συνθηκών, υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα.


Σήμερα προσδιορίζεται -λανθασμένα- ως «φασισμός» γενικά κάθε άδικη, αντιδημοκρατική και βίαιη πράξη, ιδεολογία, συναίσθημα, συνήθεια στο χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας, της οικογένειας, και των σχέσεων. Η υπερβολική χρήση αυτού του δεύτερου ορισμού έχει εν μέρει υποκαταστήσει τον αρχικό ορισμό (ότι φασισμός είναι μόνο η ονομασία του κινήματος του Μουσολίνι).

1200px Flag of Italian Fascism.svg

Τι είναι ο ναζισμός (εθνικοσοσιαλισμός)

Ο εθνικοσοσιαλισμός είναι η ιδεολογία που αναπτύχθηκε και εξέφραζε το ναζιστικό κόμμα και τη ναζιστική Γερμανία. Αν και οι ρίζες του, ιδεολογικά, βρίσκονται πίσω στον 19ο αιώνα, εξελίχθηκε μετά το 1920, ενώ εφαρμόστηκε από το 1933 με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

-Οι ναζί θεωρούσαν πως η πρόοδος της ανθρωπότητας ήταν άρρηκτα εξαρτημένη από την Άρια φυλή και πίστευαν ότι αυτή θα κρατούσε την κυριαρχία, μόνο εάν διατηρούσε τη καθαρότητα της.
-Υποστήριζαν πως η μεγαλύτερη απειλή για την Άρια φυλή ήταν οι Εβραίοι, μια «παρασιτική φυλή» που όπως υποστήριζαν είχε συνδεθεί με τον διαφωτισμό, την εκβιομηχάνιση, τον καπιταλισμό, τον φιλελευθερισμό, τον μαρξισμό, τη δημοκρατία και τον συνδικαλισμό, προκειμένου να εξασφαλίσει την επιβίωσή της.
-Εκτός από τους Εβραίους, την καθαρότητα της φυλής απειλούσαν οι Ρομά, οι σωματικά ή διανοητικά ανάπηροι, οι ομοφυλόφιλοι, οι μαύροι και γενικά οποιαδήποτε μειονότητα.

Ποιες οι διαφορές φασισμού και ναζισμού

Μπορεί και στις δυο ιδεολογίες να υπάρχει ως κοινή βάση ο εθνικισμός, ο λαϊκισμός και η βία ως προνόμιο των ισχυρών. Όμως  η έμφαση στην Άρια φυλή και τον ρατσισμός ήταν γνωρίσματα μόνο του ναζισμού.

Στην Ιταλία, δεν υπήρξαν στρατόπεδα θανάτου, ούτε εμμονή με τους Εβραίους, αντίθετα με τους ναζί που δίδασκαν το αντισημιτισμό ακόμη και στα δημοτικά σχολεία.


Η έννοια του φασισμού έχει συνδεθεί περισσότερο με την αυταρχική και βίαιη συμπεριφορά και κόστισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.


Ο ναζισμός όμως προχώρησε στο ολοκαύτωμα των Εβραίων αλλά και των τσιγγάνων και των ομοφυλόφιλων με στόχο τον απόλυτο αφανισμό τους.
Αυτές ήταν οι διαφορές σε ιδεολογικό επίπεδο καθώς σε πρακτικό ήταν περισσότερες και είχαν να κάνουν με τη διαφορετική οργάνωση της γερμανικής και ιταλικής κοινωνίας.

Τι είναι ακροδεξιός;

Στη σύγχρονη πολιτική σκηνή, με τον όρο ακροδεξιά καλείται το σύνολο των ριζοσπαστικών πολιτικών ιδεολογιών που βρίσκονται στην άκρα δεξιά μεριά του πολιτικού φάσματος αριστεράς-δεξιάς. Αυτές οι ιδεολογίες είναι οι σωβινιστικές, ακραία εθνικιστικές δηλαδή, ολοκληρωτικές και αντιδραστικές. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει ιδεολογίες όπως ο Φασισμός και οι διάφορες μορφές του, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικοσοσιαλισμού, της Τρίτης Θέσης, καθώς και άλλα κινήματα όπως ο Λευκός Εθνικισμός και η Εναλλακτική δεξιά. Είναι άμεσα σχετιζόμενη με τον ρατσισμό, τον ακραίο εθνικισμό και τον ακραίο συντηρητισμό

Εξετάζονται αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής

Στο αχαρτογράφητο τοπίο που διαμορφώνει η ύπαρξη στη νέα Βουλή των τριών ακροδεξιών – υπερδεξιών κομμάτων, έρχεται να παρεμβληθεί η είσοδος της Πλεύσης Ελευθερίας, ενός κόμματος που κινείται σε άλλο μήκος κύματος, αλλά το οποίο αναμένεται να διεκδικήσει δυναμικά την αντιπολιτευτική του θέση.

Οπως άλλωστε έχει δηλώσει ήδη η Ζωή Κωνσταντοπούλου, «θα τους αλλάξουμε τα φώτα», προαναγγέλλοντας διαρκείς παρεμβάσεις της με την επίκληση των προνομίων που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής ως πρώην προέδρου της, αν και αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές διαμηνύουν ότι θα βρίσκεται στη Βουλή ως πρόεδρος ΚΟ και όχι ως πρώην, ενώ δεν αποκλείονται και αλλαγές στον Κανονισμό προκειμένου να ξεκαθαρίσει πλήρως το πλαίσιο και να μην υπάρξει εργαλειοποίησή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *