Nordic Monitor | Η Τουρκία «προετοιμάζει το έδαφος» για εισβολή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Δημοσίευμα «βόμβα» του Αμπντουλλάχ Μποζκούρτ στον ιστότοπο Nordic Monitor δίνει μια άλλη ερμηνεία των πρόσφατων ενεργειών, δηλώσεων και ρητορικής, στην οποία έχει αναλωθεί η Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα, διά στόματος κυρίως του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων που εξυπηρετούν το «όραμα» της Γαλάζιας Πατρίδας που προωθεί η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας βρέθηκε στο «στόχαστρο» όχι μόνο της Αθήνας, αλλά της Ουάσινγκτον, Λονδίνου αλλά και της Κομισιόν λόγω των προκλητικών δηλώσεων που έκανε σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, αμφισβητώντας την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να λάβει κατηγορηματικές απαντήσεις. Ωστόσο, ο Μποζκούρτ εκτιμάει πως κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η επιλογή της Άγκυρας να στρέψει τη ρητορική και τον δημόσιο λόγο σε ζητήματα κυριαρχίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία «προετοιμάζει το έδαφος» για μια εισβολή στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τουρκία
Τούρκοι στρατιώτες σε αποβατική άσκηση

Ο ίδιος τονίζει πως η Τουρκία δημιουργεί το πρόσχημα για να εισβάλλει στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην τουρκική ηπειρωτική χώρα, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Λήμνος ακόμα και η Σαμοθράκη.

Δημιουργώντας «κλίμα» για επεκτατικές βλέψεις

Στη συνέχεια αναφέρεται στις ανακοινώσεις, στα σχόλια και στις παρατηρήσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT:

«Αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και τις Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων του 1947 με την προϋπόθεση ότι [η Ελλάδα] δεν θα τα εξοπλίσει. Αλλά [η Ελλάδα] άρχισε να παραβιάζει {τις διατάξεις] στη δεκαετία του 1960. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν υπό όρους. Εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει [να τα εξοπλίζει], η κυριαρχία αυτών των νησιών θα αμφισβητηθεί. Εάν χρειαστεί, θα εκδώσουμε μια τελευταία προειδοποίηση».

Τούρκος βατραχάνθρωπος

Στη συνέχεια ο Τούρκος αρθρογράφος εξηγεί πως η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, γνωστοποιώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πως η Ελλάδα «παραβιάζει» τόσο η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και οι Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων του 1947, που καθιέρωσαν το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, σε μια «προσπάθεια να νομιμοποιήσει διεθνώς μια πιθανή εισβολή [στα συγκεκριμένα αυτά νησιά».

Ειδικότερα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ κατέθεσε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 13 Ιουλίου 2021, στην οποία έλεγε χαρακτηριστικά ότι «η συνεχιζόμενη, εσκεμμένη, επίμονη και ουσιαστική παραβίαση, που κάνει η Ελλάδα, στις διατάξεις αποστρατικοποίησης των συνθηκών ειρήνης της Λωζάνης και των Παρισίων, οι οποίες είναι βασικές για την εκπλήρωση του αντικειμένου και του σκοπού τους, συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».

Τουρκία
Τούρκος στρατιώτης κατά την διάρκεια αποβατικής άσκησης

Σε δεύτερο βαθμό ο υψηλόβαθμος Τούρκος διπλωμάτης υπογραμμίζει πως αφού «η Ελλάδα παραβιάζει βασικές διατάξεις των συνθηκών, βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά», εννοώντας δηλαδή την αποστρατιωτικοποίηση τους, «η Ελλάδα δεν μπορεί να επικαλείται απέναντι στην Τουρκία, τις ίδιες συνθήκες και διατάξεις για να προχωρήσει στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

Το διπλωματικό «μπρα ντε φερ» στον ΟΗΕ

Ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα, ενεργώντας μονομερώς και σωρευτικά από το 1960 και κατά σαφή παράβαση των σχετικών διατάξεων αυτών των συνθηκών, παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της, για αποστρατικοποίηση, με την συγκέντρωση στρατευμάτων, με τη δημιουργία μόνιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και με την διεξαγωγή πολλών στρατιωτικών ασκήσεων και άλλων δραστηριοτήτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τούρκος Πεζοναύτης κατά την διάρκεια άσκησης

Όπως ήταν αναμενόμενο η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να «κάτσει αμέτοχη» απέναντι στις προκλητικές διπλωματικές ενέργειες της Άγκυρας και η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών απάντησε στην επιστολή του Τούρκου διπλωμάτη, υποστηρίζοντας πως η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε υποχρέωση, όπως της αποστρατιωτικοποίησης, ενώ ακόμα αμφισβήτησε τις τουρκικές αξιώσεις λέγοντας:

«Η Ελλάδα απορρίπτει όλους τους τουρκικούς ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην προαναφερθείσα επιστολή, καθώς και τους ισχυρισμούς ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εξαρτάται από την αποστρατιωτικοποίησή τους, ως εντελώς αβάσιμες και αυθαίρετες με κακή πίστη».

«Προετοιμάζοντας το έδαφος» με διεθνή και εσωτερική νομιμοποίηση

Εκτός όμως από την σκληρή ελληνοτουρκική διπλωματική αντιπαράθεση, το θέμα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου βρίσκεται, σκόπιμα κατά τον Αμπτουλλάχ Μποζκούρτ, στην ατζέντα της κυβέρνησης που προωθεί στον εγχώριο Τύπο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας, με αξιωματούχους, κομματικά στελέχη και προπαγανδιστές να βγαίνουν δημόσια και να αμφισβητούν συχνά το καθεστώς αυτών των νησιών.

Τουρκία
Τούρκος Πεζοναύτης δίνει οδηγίες κατά την διάρκεια άσκησης

Στο σημείο αυτό ενδεικτικό είναι ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το οποίο επικαλείται ο Τούρκος αναλυτής για να υπερασπιστεί το κεντρικό επιχείρημα του άρθρου του περί ενδεχόμενης τουρκικής επίθεσης: «Οι Έλληνες βλέπουν απειλή από την Τουρκία και γι’ αυτό  παραβίασαν την διάταξη περί αποστρατικοποίησης. Υπάρχει κάποια διάταξη [περί εξοπλισμού των νησιών σε περίπτωση απειλής] στη συνθήκη; Όχι! Άντε, ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια απειλή [από την Τουρκία]. Θα νόμιζες ότι θα μπορούσες να αποτρέψεις αυτή την απειλή με λίγους στρατιώτες και όπλα που βάζεις στα νησιά αυτά;».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *