Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο | Οι 4 στόχοι, η τουρκική προκλητικότητα και τα F35

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο | Οι 4 στόχοι, η τουρκική προκλητικότητα και τα F35

Έχοντας υψηλές προσδοκίες ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να μεταβεί σήμερα στις 10:30 βράδυ (ώρα Ελλάδος) στον Λευκό Οίκο για την σημαντική συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

κείμενο Σωτήρης Σταθόπουλος

Το άριστο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών δικαιολογεί απόλυτα την αισιοδοξία που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τα θετικά αποτελέσματα που θα υπάρξουν από το ραντεβού των δύο ηγετών. Επίσης, δύο κινήσεις που γίνονται από την Αμερικανική πλευρά κάνουν ξεχωριστή αυτή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.

Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το τετ – α – τετ του πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν, καθώς το προεδρικό ζεύγος θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του για την Ελληνική Επανάσταση, μία εκδήλωση η οποία είχε αναβληθεί πέρσι λόγω της πανδημίας. Ενδεικτικό των σχέσεων ανάμεσα των δύο χωρών είναι το γεγονός πως το προεδρικό ζεύγος δεν συνηθίζει να κάνει δεξιώσεις σε ηγέτες άλλων χωρών.

Η δεύτερη κίνηση αφορά την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) την Τρίτη, καθώς θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα απευθυνθεί στα μέλη του ανώτατου νομοθετικού οργάνου των ΗΠΑ.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο | Οι 4 στόχοι, η τουρκική προκλητικότητα και τα F35

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, την θέση της χώρας μας απέναντι στις δραματικές εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη, αλλά και την στρατηγική του αναθεωρητισμού που ακολουθεί η Τουρκία, αμφισβητώντας διαρκώς την ελληνική κυριαρχία.

Η πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι σε συνέντευξή της στην “Καθημερινή” τονίζει πως “το αμερικανικό Κογκρέσο και η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένουν δεσμευμένοι για την ασφάλεια της Ελλάδας” και χαρακτηρίζει “πολύτιμο εταίρο” την χώρα μας.

“Είναι ένας ισχυρός, στρατηγικός σύμμαχος για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο. Ως Δημοκρατία στην παγκόσμια σκηνή, η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ηγετικό ρόλο στη διατήρηση και προώθηση των κοινών δημοκρατικών αξιών”, αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Πελόζι.

Yannis Kolesidis/ EPA-EFE

Τουρκικές προκλήσεις και εξοπλιστικά

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία στον Αμερικανό πρόεδρο, την τουρκική προκλητικότητα, όπως επίσης και τον ρόλο της Άγκυρας στο Ουκρανικό, καθώς μέχρι στιγμής αρνείται να εφαρμόσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που έχει αποφασίσει το ΝΑΤΟ, με το πρόσχημα του μεσολαβητή.

Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να τονίσει τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν που διαφώνησε με την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει τις στενές σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας.

Με αφορμή την αμυντική συμφωνία που κυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα συζητηθεί μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τζο Μπάιντεν, το ζήτημα της συμπαραγωγής των F35.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα από το οποίο έχει αποβληθεί η Τουρκία λόγω της αγοράς των S400, και το κενό που έχει δημιουργηθεί θα επιχειρήσει να το καλύψει η χώρα μας δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως αποτελεί τον σταθερό εταίρο των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην Αθήνα αναγνωρίζουν πως λόγω της εξέλιξης του πολέμου στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ δεν θα θελήσουν να έρθουν σε ρήξη με την Τουρκία, την οποία θα θελήσουν να την έχουν από κοντά, χωρίς ωστόσο να επιστρέψουν σε καμία περίπτωση στις σχέσεις που είχε δημιουργήσει ο Ντόναλντ Τράμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Άλλωστε η έλευση Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο έχει αλλάξει τους συσχετισμούς, στηρίζοντας απολύτως την ελληνική πλευρά κάτι που επιβεβαιώνεται από την σημερινή συνάντηση αλλά και από το γεγονός πως ο Τούρκος πρόεδρος παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει δεν έχει επισκεφθεί ακόμη την Ουάσιγκτον.

Ενέργεια και επενδύσεις

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο ενεργειακό και στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα μας να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και τις κινήσεις που γίνονται για την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ δεν αποκλείεται να πέσει στο τραπέζι και η προμήθεια υγροποιημένου αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, καθώς είναι μία από τις χώρες που μεταφέρει μεγάλες ποσότητες στην περιοχή της Μεσογείου.

Η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα ακόμη θέμα που θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες, καθώς αρκετές αμερικανικές εταιρείες εμφανίζονται πρόθυμες να ακολουθήσουν τα βήματα της Microsoft, της Amazon και της Pfizer, επενδύοντας στην χώρα μας.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, στον Λευκό Οίκο.

Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *