Αλλάζει το στρατιωτικό της δόγμα η Κίνα; | Οι επερχόμενες γεωπολιτικές αλλαγές

Κίνα
Αλλάζει το στρατιωτικό της δόγμα η Κίνα; | Οι επερχόμενες γεωπολιτικές αλλαγές

Μια κίνηση που πέρασε …στα ψιλά χθες ήταν η είδηση ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε από τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να βελτιώσει τη  νομοθεσία σχετικά με τη στρατιωτική εμπλοκή κινεζικών δυνάμεων σε ξένες χώρες.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η είδηση που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV, και όπως αναγράφεται στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ: “Βελτιώστε τους νόμους και τους κανονισμούς που διέπουν τη στρατιωτική εμπλοκή με ξένες χώρες” είπε ο πρόεδρος Σι που είναι επίσης και ο αρχιστράτηγος της Κίνας, ως πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής σε μία σύσκεψη με στρατιωτικούς αξιωματούχους που έγινε στο κινεζικό κοινοβούλιο.

Η είδηση αυτή σε μία χώρα όπως η Κίνα, μπορεί να ερμηνευτεί μόνο ως αλλαγή του στρατιωτικού δόγματος, κάτι που έχει ήδη κάνει η Ιαπωνία από πέρυσι.

Οι κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται σε αρκετές περιοχές στον πλανήτη και κυρίως σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, όμως η εκτίμηση από την κίνηση αυτή του Πεκίνου προφανώς δεν αναφέρεται σε αντίστοιχες αποστολές.

Επίσης μία άλλη είδηση … περίεργη που πάλι μεταδόθηκε από το ΑΠΕ πριν από έξι μέρες είναι ότι :”Η πρεσβεία της Κίνας στις ΗΠΑ προειδοποίησε τους Κινέζους που βρίσκονται στη χώρα να προσέχουν την προσωπική τους ασφάλεια, επικαλούμενη την «ανησυχητική» κατάσταση ασφαλείας εκεί”, καθώς ειδησιογραφικά δεν έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα και η ρητορικής της Δύση στρέφεται κατά της Ρωσίας και της εισβολής της στην Ουκρανία.

Απάντηση στην AUKUS

Οι κινήσεις αυτές της Κίνας δεν είναι χωρίς αιτία διότι προηγήθηκε η συμφωνία AUKUS που αναβαθμίζει πυρηνικά την Αυστραλία και μετατοπίζει το κέντρο βάρους στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτά όμως πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και την εκτόξευση των τιμών σε ενέργεια, προϊόντα, μέταλλα με άμεσο αντίκτυπο στον πληθωρισμό.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η ανοδική πορεία του πληθωρισμού και των αγαθών είχε ξεκινήσει εν το μέσο της πανδημίας του κορονοϊού με άμεσες επιπτώσεις στους καταναλωτές.

Η Κίνα που δεν έχει σταματήσει να κατασκευάζει οπλικά συστήματα και μάλιστα εκτιμάται που κινείται ταχύτερα από τη Δύση στον τομέα αυτό (ναυπηγεί ένα πλοίο μέγεθος αντιτορπιλικού σε ένα μήνα) γεγονός που έχει ανησυχήσει τη Δύση και γι’ αυτό βάζει στο “κάδρο” πιο ενεργά την Αυστραλία.

Ρωσία

Η Κίνα έσπευσε να υπογράψει συμφωνία αγοράς φυσικού αερίου με τη Ρωσία, δίνοντας μέρος της λύσης στο μεγαλύτερο πρόβλημά της, την παροχή ενέργειας για τη βιομηχανία της.

Παράλληλα αυξάνει την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών, σε μια προσπάθεια να καταστεί αυτάρκης σε ενέργεια.

Επίσης γνωρίζοντας ότι ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι θέσει την Κίνα ως βασικό γεωπολιτικό και γεωοικονομικό αντίπαλο, χωρίς όμως ουσιαστικές αλλαγές επί προεδρίας Μπάιντεν, ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα.

Η Μόσχα αποτελεί στενό σύμμαχο πλέον του Πεκίνο, κυρίως λόγο των άγαρμπων χειρισμών από την πλευρά της Δύση, που επέλεξε μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον να τις … φέρει πιο κοντά παρά τις όποιες διαφορές έχουν.

Ίσως στο άμεσο μέλλον και αφού εμφανιστούν τα αποτελέσματα των κυρώσεων στη Ρωσία, η Κίνα να αποκτήσει πιο ισχυρή οικονομική θέση στο διεθνές σύστημα, μέσω των όποιων συναλλαγών γίνουν ανάμεσα στις δύο χώρες και αφού , τουλάχιστον προσωρινά θα κοπούν οι οικονομικοί δεσμοί Δύσης-Ρωσίας.

Το μέλλον

Το μέλλον είναι εξαιρετικά δυσοίωνο, όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, διότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας έχουν άμεσες επιπτώσεις στους καταναλωτές παγκοσμίως. Η άνοδος των τιμών, πετρελαίου, φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζει επιχείρισεις και νοικοκυριά παγκοσμίως με παράλληλα άνοδο σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Και αν σε αυτά προστεθεί και η άνοδος των τιμών των δημητριακών και των άλλο τροφίμων που και αυτή έχει ξεκινήσει από την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού και εντείνεται λόγω του παγκόσμιου πληθωρισμού απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων από τις κυβερνήσεις και τους Οργανισμούς, πριν καταστεί παγκόσμιος εφιάλτης. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *