ΗΠΑ – Βενεζουέλα | Το σχέδιο Μπάιντεν για απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο

ΗΠΑ - Βενεζουέλα | Το σχέδιο Μπάιντεν για απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων στη Βενεζουέλα, ώστε η χώρα να αρχίσει να παράγει περισσότερο πετρέλαιο και να το πουλά στη διεθνή αγορά, σύμφωνα με άτομο με άμεση γνώση του θέματος, που μίλησε στο CNN.

Η κίνηση θα αποσκοπούσε στη μείωση της παγκόσμιας εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην απομόνωση της Ρωσίας από έναν από τους βασικούς συμμάχους της στη Νότια Αμερική.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για το Δυτικό Ημισφαίριο, Χουάν Γκονζάλες και του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για υποθέσεις ομήρων, Ρότζερ Κάρστενς, στάλθηκαν στο Καράκας το Σαββατοκύριακο για συνομιλίες σχετικά με το θέμα, είπε το πρόσωπο, καθώς και για να συζητήσουν την αμερικανική πολίτες που κρατούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα. Οι New York Times ανέφεραν για πρώτη φορά το ταξίδι των αξιωματούχων στη Βενεζουέλα. 

Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας το 2019 και έκλεισε την πρεσβεία της στο Καράκας αφού θεώρησε απάτη την εκλογική νίκη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο το 2018.  

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι διερευνούν ενεργά τρόπους για να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, βλάπτοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη ρωσική οικονομία. Η Δύση ήταν απρόθυμη μέχρι στιγμής να επιβάλει σημαντικές κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας λόγω του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, αλλά τώρα πλησιάζει να το κάνει καθώς η Ευρώπη εργάζεται για να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της. 

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο έχει ήδη επικρίνει τις συζητήσεις,  γράφοντας  στο Twitter το Σαββατοκύριακο: “Αντί να παράγει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο”, ο Μπάιντεν “θέλει να αντικαταστήσει το πετρέλαιο που αγοράζουμε από έναν δολοφόνο δικτάτορα με πετρέλαιο από έναν άλλο δολοφόνο δικτάτορα”.

Ωστόσο, η πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες είπε ότι η απλή αύξηση της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου δεν θα αντισταθμίσει το ποσό που χάθηκε με την αποκοπή της Ρωσίας. 

788787867

ΗΠΑ: Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Βενεζουέλα – Ψάχνουν εναλλακτικές πηγές πετρελαίου

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ταξίδεψαν κρυφά στη Βενεζουέλα το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τους New York Times, σε μια προσπάθεια να «ξεπαγώσουν» οι εχθρικές σχέσεις με τον κορυφαίο σύμμαχο του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λατινική Αμερική, έναν κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου η επανείσοδος του οποίου στις αμερικανικές αγορές ενέργειας θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις από ένα πιθανό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο δεν έγινε αμέσως σαφές, ωστόσο.

Η μυστική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από μήνες σιωπηλών διαπραγματεύσεων από μεσάζοντες – αμερικανούς λομπίστες, νορβηγούς διπλωμάτες και διεθνή στελέχη στον τομέα του πετρελαίου – οι οποίοι πίεζαν τον Μπάιντεν να επανεξετάσει την αποτυχημένη εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» για την ανατροπή του Μαδούρο, που κληρονόμησε από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ωστόσο, η ώθηση για μια «επικίνδυνη» προσέγγιση με τον Μαδούρο – στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις και κατηγορείται στη Νέα Υόρκη για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών – έγινε ακόμη πιο επείγουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Μόσχας, που αναβαθμίζουν τις παγκόσμιες συμμαχίες και, ταυτόχρονα, εκτοξεύουν τις τιμές του φυσικού αερίου, οδηγώντας ήδη τον πληθωρισμό σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν ο Χουάν Γκονζάλες, ανώτερος διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για το δυτικό ημισφαίριο, σύμφωνα με δύο άτομα που ενημερώθηκαν για την επίσκεψη – υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Συνοδευόταν από τον πρεσβευτή Τζέιμς Στόρι, τον κορυφαίο διπλωμάτη των ΗΠΑ στο Καράκας όταν η κυβέρνηση Τραμπ διέκοψε τις σχέσεις με τον Μαδούρο το 2019 και αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας.

biden

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας το 2019 και έκλεισε την πρεσβεία της στο Καράκας αφού θεώρησε απάτη την εκλογική νίκη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο το 2018. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι διερευνούν ενεργά τρόπους για να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, βλάπτοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη ρωσική οικονομία.

Η Δύση ήταν απρόθυμη μέχρι στιγμής να επιβάλει σημαντικές κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας λόγω του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, αλλά τώρα βρίσκεται πιο κοντά στο να το κάνει καθώς η Ευρώπη εργάζεται για να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο έχει ήδη επικρίνει τις συζητήσεις: «Αντί να παράγει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο», ο Μπάιντεν «θέλει να αντικαταστήσει το πετρέλαιο που αγοράζουμε από έναν δολοφόνο δικτάτορα με πετρέλαιο από έναν άλλο δολοφόνο δικτάτορα» έγραψε στο Twitter το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, η πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες είπε ότι η απλή αύξηση της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου δεν θα αντισταθμίσει την ποσότητα που χάθηκε με την αποκοπή της Ρωσίας.

2 thoughts on “ΗΠΑ – Βενεζουέλα | Το σχέδιο Μπάιντεν για απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο

  1. Παράθεμα: ΗΠΑ - Ρωσία | Πώς θα "πληγώσει" την οικονομία το εμπάργκο Μπάιντεν στο ρωσικό πετρέλαιο | De-Facto
  2. Παράθεμα: Έβαλαν νερό στο κρασί τους οι ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα | Ο όρος που έθεσαν για μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη | De-Facto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *