Ο Elon Musk επενδύει στην Τεχνητή Νοημοσύνη με την xAI | Υπέροχο να μάθουμε τι στο διάολο συμβαίνει πραγματικά στο σύμπαν

bloomberg

O Elon Musk παρουσίασε επίσημα την ομάδα της εταιρείας του xAI, η οποία εστιάζει στην Τεχνητή Νοημοσύνη, μέσω μιας ζωντανής εκδήλωσης στο Twitter Spaces.

Το αφεντικό του Twitter ξεδίπλωσε τα σχέδιά του για τη δημιουργία μίας φίρμας τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI) που θα είναι «μέγιστα περίεργη και θα αναζητά την αλήθεια» και «δεν θα είναι απαραιτήτως πολιτικά ορθή». «Η τεχνητή νοημοσύνη μας μπορεί να δώσει απαντήσεις που ίσως κάποιοι να τις βρουν αμφιλεγόμενες, παρόλο που μπορεί να είναι αληθινές» ανέφερε μεταξύ των άλλων ο Musk.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Αλλά πέρα ​​από τους πολιτιστικούς πολέμους της τεχνητής νοημοσύνης, ο Musk εξέφρασε φιλόδοξες ελπίδες να δημιουργήσει μία Τεχνητή Νοημοσύνη με βαθύ αναλυτικό σκεπτικό ικανό να λύνει υψηλότερης τάξης προβλήματα μαθηματικών και φυσικών επιστημών, συμπεριλαμβανομένων πολλών που έχουν διαφύγει από τους καλύτερους στοχαστές της ανθρωπότητας.

Ο δισεκατομμυριούχος υποστήριξε ότι η xAI θα μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη φύση της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας: Έως τώρα όλα είναι στη θεωρία και δύσκολο να επιβεβαιωθούν στοιχεία του γνωστού σύμπαντος που οι αστροφυσικοί εκτιμούν ότι αποτελούν το 95% του σύμπαντος.

Ο Musk ανέφερε επίσης ότι ελπίζει πως η xAI θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση του «παράδοξου Fermi» -ενός θεωρητικού ερωτήματος που έχει τεθεί ως προς το γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν συναντήσει ακόμη εξωγήινη ζωή σε ένα σύμπαν που είναι άνω των 13 δισεκατομμυρίων ετών και ώριμο με τις συνθήκες που υποστηρίζουν τη ζωή.

«Θα ήταν υπέροχο να μάθουμε τι στο διάολο συμβαίνει πραγματικά», είπε ο Musk. «Αυτός είναι ο στόχος μας».

Μετά από την εισαγωγή, ο Musk έδωσε το λόγο στη βασική ομάδα του, που αποτελείται αποκλειστικά από επιστήμονες και μηχανικούς xAI, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που προσλήφθηκαν από ανταγωνιστές του νέου οργανισμού, την OpenAI, και την Google.

Ο Igor Babushkin -πρώην υπάλληλος της OpenAI με προηγούμενη ερευνητική εμπειρία στη φυσική σωματιδίων και ο οποίο εργαζόταν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN- είπε στο Twitter Space ότι συμμερίζεται τη φιλοδοξία του Musk να αντιμετωπίσει μεγάλα υπαρξιακά επιστημονικά ερωτήματα στην xAI. Η εταιρεία θέλει «να κάνει πραγματικά ένα σημαντικό βήμα στην κατανόησή μας για το σύμπαν», είπε ο Babushkin.

Ωστόσο, αρκετοί από τους άλλους ερευνητές της xAI, μιας ομάδα που περιλαμβάνει τον πρώην ερευνητή της Microsoft Greg Yang, τον πρώην μηχανικό της DeepMind και της Google, Manuel Kroiss και τον πρώην επιστήμονα υπολογιστών της DeepMind, Guodong Zhang, έστρεψαν την εστίασή τους στους ανταγωνιστές τους στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Elon Musk Launches New AI Firm xAI to Understand Reality

Ένα μέλος της ομάδας του Musk είπε ότι το «μονοπώλιο» είναι επί του παρόντος ο μεγαλύτερος κίνδυνος των προτζεκτ Τεχνητής Νοημοσύνης στον ιδιωτικό τομέα, προσθέτοντας ότι τα «κίνητρα» του τομέα επί του παρόντος «δεν ευθυγραμμίζονται με την υπόλοιπη ανθρωπότητα».

Ο Musk, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη για υγιή ανταγωνισμό και ρυθμιστική εποπτεία, δηλώνοντας ότι η κυβερνητική εποπτεία αυτού του είδους δεν είναι «πανάκεια», αλλά «καλύτερη από το τίποτα».

Ο Musk είπε επίσης ότι έχει προειδοποιήσει ιδιωτικά ανώτερους αξιωματούχους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος ότι η χώρα τους πρέπει επίσης πρεπε να καθιερώσει ρυθμίσεις σε προτζεκτ Τεχνητής Νοημοσύνης, διαφορετικά κινδυνεύει να κυβερνηθεί από μια «ψηφιακή υπερ-νοημοσύνη».

Τα απρόβλεπτα αποτελέσματα από τέτοιες περίπλοκες επιχειρήσεις, πρότεινε, μπορεί να είναι τα πιο πιθανά. «Η μοίρα αγαπά την ειρωνεία», είπε ο Musk.

elon musk

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *