Η πρόεδρος της FED του Σαν Φρανσίσκο προσγειώνει τις αγορές | Πολύ νωρίς για να κηρύξουμε νίκη κατά του πληθωρισμού

Η πρόεδρος της FED του Σαν Φρανσίσκο προσγειώνει τις αγορές | Πολύ νωρίς για να κηρύξουμε νίκη κατά του πληθωρισμού

Η πρόεδρος της FED του Σαν Φρανσίσκο προσγειώνει τις αγορές | Πολύ νωρίς για να κηρύξουμε νίκη κατά του πληθωρισμού

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Παρά τα υποσχόμενα σημάδια ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχωρεί, κάτι που γενικότερα επηρεάζει σημαντικά το διεθνές οικονομικό κλίμα, η Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, δήλωσε ότι ο αγώνας ενάντια στις αυξήσεις των τιμών δεν έχει τελειώσει.

Από την Elisabeth Buchwald/CNN Business

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα καλά νέα για τον πληθωρισμό είναι πράγματι καλά νέα», είπε η Daly σε συνέντευξή της στο CNBC την Πέμπτη. Αλλά προειδοποίησε: «Είναι πραγματικά πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη εντάντια στον πληθωρισμό».

Mary Daly

Η τελευταία έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη έδειξε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε από 4% σε 3% τον Ιούνιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, ενώ επίσης έδειξε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός χονδρικής υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών.

Ωστόσο, ο δείκτης πληθωρισμού που προτιμά να παρακολουθεί η Fed, ο δείκτης Προσωπικής Καταναλωτικής Δαπάνης, έδειξε ότι ο πληθωρισμός ήταν διπλάσιος του στόχου του 2% τον Μάιο. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό PCE του Ιουνίου αναμένονται στις 28 Ιουλίου, δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση της επόμενης συνεδρίασης της Fed. Τούτου λεχθέντος, η Fed φαίνεται να έχει ήδη αποφασίσει μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων στην επερχόμενη συνεδρίασή της στις 25-26 Ιουλίου.

Η Daly αναγνώρισε ότι υπάρχει κίνδυνος η Fed να αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα από αυτό που τελικά απαιτείται για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον ένας χρόνος από τη στιγμή που θα ενεργήσει η Fed μέχρι τη στιγμή που οι ενέργειές της γίνουν αισθητές σε ολόκληρη την αμερικανική οικονομία. Αυτή η επίδραση της υστέρησης είναι μέρος του λόγου για τον οποίο η αγορά εργασίας μόλις αρχίζει να δείχνει σημάδια ψύξης εκτός από τον σημαντικά βραδύτερο ρυθμό των αυξήσεων των τιμών τώρα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, είπε.

Αλλά οι αξιωματούχοι της Fed «δεν μπορούν απλά να διατηρούν την ελπίδα… ότι οι καθυστερήσεις θα λύσουν όλα τα προβλήματά μας», είπε η Daly, η οποία είναι αναπληρωματικό μέλος φέτος στην επιτροπή της Fed που είναι αρμόδια για τις αποφάσεις ως προς τα επιτόκια.

cnn 252863 306276

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κεντρική τράπεζα πρέπει να παραμείνει δεσμευμένη στο να «ανεβάσει [τα επιτόκια] σε ένα αρκετά περιοριστικό σημείο και στη συνέχεια να διατηρήσει αυτό το επιτόκιο για όσο χρόνο χρειάζεται προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό σαφώς στο 2%» είπε η ίδια.

Η Daly, η οποία θα ψηφίσει για τα επιτόκια στις συνεδριάσεις της Fed το επόμενο έτος, ανέφερε ότι δεν θα σκεφτόταν απαραίτητα να μειώσει τα επιτόκια όταν ο πληθωρισμός φτάσει στο 2%. «Ξέρω ότι δεν είναι τόσο μακριά για να σκεφτούμε πότε μπορούμε να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια. Αυτήν τη στιγμή όλη μου η προσοχή είναι αποφασιστικά στο αν πρέπει να συνεχίσουμε πιο έντονα τις αυξήσεις και πόσο περισσότερο θα χρειαστεί [για να πέσει ο πληθωρισμός στο 2%]».

Λίγο μετά τις δηλώσεις της Daly την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεντ Λούις James Bullard ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του στα μέσα Αυγούστου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *