Το σχέδιο για να απελευθερωθούν τα ελληνικά τάνκερ που κρατούνται στο Ιράν | Αποκάλυψη

Το σχέδιο για να απελευθερωθούν τα ελληνικά τάνκερ που κρατούνται στο Ιράν | Αποκάλυψη

Τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση των δυο ελληνικών τάνκερ και των πληρωμάτων τους, που εδώ και σχεδόν δυο εβδομάδες κρατούνται από το Ιράν, φαίνεται ότι έχουν δρομολογηθεί. Ρόλο σε αυτό έπαιξε η ανατροπή στην υπόθεση του δεξαμενόπλοιου Lana που κρατούνταν ανοιχτά της Καρύστου.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών της Χαλκίδας έκρινε άκυρη την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο που «πιάστηκε» στην Κάρυστο. Ως αντίποινα γι’ αυτό είχε γίνει το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στα δυο ελληνικά τάνκερ, ενώ βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα στον Περσικό Κόλπο.

Από το δεξαμενόπλοιο Lana είχε γίνει κατάσχεση και μετάγγιση των 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες , το σχέδιο για την απελευθέρωση των ελληνικών τάνκερ, μετά τη δικαστική αυτή απόφαση, είναι το πετρέλαιο που κατασχέθηκε από το δεξαμενόπλοιο Lana και μεταφέρθηκε στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο Ice Energy, να μεταγγιστεί σε χώρο στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Ιράν θα κρατήσει την αντίστοιχη ποσότητα από τα ελληνικά τάνκερ.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, τα δυο ελληνικά πλοία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αφεθούν ελεύθερα να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Για την εξέλιξη με το δεξαμενόπλοιο Lana και κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει την κράτηση των δυο ελληνικών τάνκερ, ερωτήθηκε κατά τη διάρκεια του briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος απάντησε: «Εμείς δεν συνδέσαμε τα δυο περιστατικά από την πρώτη στιγμή. Ήταν απρόκλητη η συμπεριφορά και η ελληνική δικαιοσύνη έχει αποδείξει ότι λειτουργεί ανεξάρτητα». 

Το ένα από τα δύο ελληνικά τάνκερ, το «Prudent Warrior», παραμένει ελλιμενισμένο στο Λαράκ, ενώ σε απόσταση μικρότερης του ενός ναυτικού μιλίου, στο νησί Κεσμ, βρίσκεται το «Delta Poseidon».

2 thoughts on “Το σχέδιο για να απελευθερωθούν τα ελληνικά τάνκερ που κρατούνται στο Ιράν | Αποκάλυψη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *