«Θερμό» επεισόδιο: Ποιοι θα κληθούν σε επιστράτευση | Ποια είναι η διαδικασία

επιστράτευση

Ποια η διαφορά της μερικής και της γενικής επιστράτευσης.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν καθώς μιλούν για « θερμό » επεισόδιο μέσα σε αυτό το καλοκαίρι στο Αιγαίο , καθώς οι Τούρκοι έχουν… ξεφύγει και προκαλεί καθημερινά την Ελλάδα.

Τούρκοι δημοσιογράφοι, αναλυτές, βουλευτές και αξιωματούχοι έχουν βάλει στο « στόχαστρο» τους τα ελληνικά νησιά. 

Η Ελλάδα  όμως, αντιμετωπίζει ψυχραιμία τις τουρκικές «κραυγές» και βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο.

Δείτε ποιοι θα κληθούν σε επιστράτευση στην περίπτωση αυτού του «παράλογου» σεναρίου.

Μερική επιστράτευση

Ο γενικός κανόνας για την επιστράτευση είναι πως στην κατάσταση του πορτοκαλί συναγερμού (όχι πολέμου), επιστρατεύονται όλες οι σειρές (ΕΣΣΟ) που απολύθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς επίσης και τα μέλη συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ναρκαλιευτές, χειρ ραντάρ κλπ) και φυσικά οι επίλεκτοι. ειδικές δυνάμεις των Στρατιωτικών Σωμάτων.

Στην περίπτωση του «πορτοκάλι» συναγερμού , καλούνται με τη Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως (τα οποία επιδίδονται από την αστυνομία όλο το 24ωρο) οι υπόχρεοι να παρουσιαστούν στις μονάδες που αναγράφονται πάνω στα ΦΑΠ μέσα στο χρονικό διάστημα που αναγράφεται.

Στις περιοχές πρώτης γραμμής το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται ως ΑΜΕΣΑ και όχι πέραν των 2-4 ωρών (τελευταία μερική επιστήμη έγινε στο Ανατολικό Αιγαίο τον Γενάρη του 1996 και όριζε χρονικό διάστημα 2 ωρών).

Στις υπόλοιπες περιοχές το χρονικό περιθώριο ανάλογα με την απόσταση. Οι μετακινήσεις προς τη μονάδα και πίσω (μετά τη λήξη) είναι δωρεάν και γίνονται με ειδικά κουπόνια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του ΦΑΠ.

Εφόσον υπάρχει αντικειμενική αδυναμία μετάβαση στο χρονικό περιθώριο που τίθεται (γιατί πχ βρίσκεσαι σε ταξίδι ή δεν υπάρχουν συγκοινωνιακά μέσα κλπ) τότε η ΑΜΕΣΑ μεταβαίνει στο Στρατόπεδο Προώθησης Εφέδρων (υπάρχουν πολλά σε κάθε νομό), το οποίο αναλαμβάνει από εκεί και πέρα ​​από την υποχρέωση είτε να σε προωθήσει στη μονάδα σου ή να σε εντάξει σε άλλη μονάδα σε συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχουν δύο φάσεις επιστράτευσης. Στην πρώτη φάση καλούνται όσοι είναι κάτω των 41 ετών και στην δεύτερη οι μεταξύ 41 και 45 ετών. Οι μεγαλύτεροι των 45 ετών απαλλάσσονται προσωρινά της ειδικής και μερικής επιστράτευσης.

Πρακτικά όμως όσοι έχουν πράσινα φύλλα πορείας είναι αυτοί που θα κληθούν πρώτοι. Όσοι έχουν λευκά ανήκουν στη Β΄ Φάση.

Υπάρχουν άτομα που έχουν λευκά φύλλα πορεία σε ηλικία μικρότερη των 41 ετών, αυτοί δεν έχουν κρίσιμη ειδικότητα γι΄αυτό και δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Έστω υπόψη ότι συγκεκριμένες ειδικότητες έχουν και άλλα χρώματα φύλλων πορείας.

Στην περίπτωση αυτή ήδη γνωρίζουν τι να πράξουν και αν το έχουν ξεχάσει πρέπει να απευθυνθούν στις στρατολογικές υπηρεσίες, γιατί συνήθως αυτοί έχουν απόρρητες οδηγίες.

Όλοι οι έφεδροι, δηλαδή όσοι έχουν ολοκληρώσει τη θητεία τους και έχουν λάβει Ειδικό Φύλλο Πορείας. Πάνω στο ΕΦΠ αναγράφονται ειδικοί κωδικοί, για τους οποίους έχουν ενημερωθεί από την μονάδα τους.

Οι κάτοχοι λευκών ΕΦΠ μεταβαίνουν ΟΠΟΥ ΔΙΑΤΑΧΘΟΥΝ, αλλά όπως προαναφέραμε εντάσσονται στη β΄ φάση, οπότε θεωρητικά θα τους έρθει στο σπίτι ειδοποίηση. Σημαντικό είναι να έχετε ενημερώσει τις στρατολογικές υπηρεσίες για τυχόν αλλαγή της διεύθυνσης κατοικίας.

Γενική επιστράτευση

Στην γενική επιστράτευση, όσον αφορά τις ηλικίες ισχύουν ότι και παραπάνω. Φυσικά μέσα στον κανονισμό ορίζεται ότι τα όρια ηλικίας μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας, χωρίς να ορίζεται η μικρότερη ή η μεγαλύτερη ηλικία. Πρακτικά στην εμπόλεμη κατάσταση, καλούνται να πολεμήσουν ΟΛΟΙ οι ικανοί να κρατάνε όπλο.

Τι έγγραφα φέρουν μαζί τους όσοι καλούνται:

  • Το ΦΑΠ που του έστειλε η Επιστρατεύουσα Αρχή
  • Το Ειδικό Φύλλο Πορείας.

Ο σκοπός της επιστράτευσης είναι η ανάκληση ­ κατάταξη και τοποθέτηση των εφέδρων στις στρατιωτικές μονάδες, προκειμένου να γίνει δυνατή η μετάπτωση των μονάδων αυτών στη πολεμική τους σύνθεση και οργάνωση.

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η εφεδρεία του Στρατού Ξηράς περιλαμβάνει όλους τους εκπαιδευμένους και κατά το νόμο υποκείμενους σε επιστράτευση εφέδρους, όπως παρακάτω:

Αξιωματικούς Μόνιμους Υπαξιωματικούς, μέχρι καταλήψεως τους από το εκάστοτε και κατά περίπτωση προβλεπόμενο όριο ηλικίας.

Οπλίτες μέχρι την συμπλήρωση του 45 έτους ηλικίας τους.

Οι έφεδροι τοποθετούνται στις Μονάδες μηχανογραφικά από τη Δ/νση Επιστράτευσης του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ανάλογα με τον τόπο διαμονής, την ειδικότητα και τον βαθμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *