Αγία Κυριακή | Το εκκλησάκι στο κέντρο που δεν έχεις παρατηρήσει | Στέκει εκεί πάνω από έναν αιώνα

Last updated on 18 Δεκεμβρίου, 2021 at 10:43 πμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Αγία Κυριακή | Το εκκλησάκι στο κέντρο που δεν έχεις παρατηρήσει | Στέκει εκεί πάνω από έναν αιώνα
ÂÕÆÁÍÔÉÍÅÓ ÅÊÊËÇÓÉÅÓ ÓÔÇÍ ÁÈÇÍÁ- ÓÔÇ ÖÙÔÏ Ç ÁÃÉÁ ÊÕÑÉÁÊÇ ÓÔÇÍ ÏÄÏ ÁÈÇÍÁÓ

Περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να προσπερνάς δρόμους, μνημεία και ιστορικές γωνιές αυτής της πόλης χωρίς να δίνεις ιδιαίτερη σημασία. Έτσι μπορεί να έχεις προσπεράσει πολλές και ένα μικρό εκκλησάκι που στέκει εκεί, στην Αθήνα, πάνω από έναν αιώνα. Η κατασκευή του, μάλιστα, έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο λόγος για την Αγία Κυριακή.

Το μικρό εκκλησάκι και η ιστορία του

Βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας, στην οδό Αθηνάς, αριθμός 28. Η αλήθεια είναι πως λίγοι την παρατηρούν καθώς έχει «πνιγεί» από τις πολυκατοικίες. Εξάλλου βρίσκεται σε ένα τέτοιο σημείο ώστε και οι περαστικοί περνούν βιαστικά από εκεί χωρίς να σταματούν, ούτε καν πολλές φορές να γυρίζουν το κεφάλι προς τα εκεί.

Το εκκλησάκι είναι Πραγματικά μικρό, διαστάσεων μόλις 11×3,50 μέτρα. Πάνω από την καμπυλωτή σκεπή της στέκει όρθιο το παλιό καμπαναριό με το ρολόι που ακόμα μετράει τα λεπτά και τις ώρες. Στην αυλή του υπήρχε και μια μικρή δημοτική βρύση.

Διασώζεται από το εκκλησάκι μια πολύ παλιά φωτογραφία που τραβήχτηκε μεταξύ του 1865 και του 1870. ο ναός όμως  είναι προγενέστερος καθώς χτίστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Χαρακτηριστικό της είναι, όπως και σε πολλές άλλες εκκλησίες, η ανομοιότητα στο μέγεθος των λίθων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερσή της. Πού οφείλεται αυτό; Υποδηλώνει ότι τα υλικά προέρχονταν από παλαιότερα μνημεία. Αυτό είναι κάτι σύνηθες και μάλιστα το συναντάμε και στην Μικρή Μητρόπολη της Αθήνας.

Περισσότερα γι’ αυτήν μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Εσωτερικά η εκκλησία είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες άγνωστου αγιογράφου. Φαίνεται πως τις έφτιαξε σε νεότερη εποχή. Υπάρχει και μια παράδοση που λέει ότι η εκκλησία της Αγίας Κυριακής ήταν κοιμητηριακός ναός νεκροταφείου. Υπήρχε μεταξύ αυτής και της Παντάνασσας, στο Μοναστηράκι.

Αγία Κυριακή | Το εκκλησάκι στο κέντρο που δεν έχεις παρατηρήσει | Στέκει εκεί πάνω από έναν αιώνα

Αθήνα και ιστορικό κέντρο

Μνήμες από το παρελθόν και εικόνες από το παρόν συνθέτουν την εικόνα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που είναι βέβαιο ότι γοητεύει. Είναι αδιαμφισβήτητα, είναι μία από τις ομορφότερες γωνιές της πόλης. Κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά όχι μόνο οι Αθηναίοι αλλά και οι ξένοι επισκέπτες που την επισκέπτονται κάθε χρονο, κυρίως τα καλοκαίρια.

Εκτός από τις ιστορικές γωνιές και τα αξιοθέατα που θα δει κανείς, τριγύρω έχουν φτιαχτεί πολλά μαγαζιά για καφέ ή και νυχτερινή διασκέδαση που έχουν γίνει στέκια για πολλούς. Ξεκινάς με επίκεντρο το Μοναστηράκι και την Πλάκα. με πεζοδρομημένο πια το μεγαλύτερο μέρος του, το Ιστορικό Κέντρο αξίζει για περιπλανήσεις και κάποιες πιο ιδιαίτερες αγορές. Η γοητεία που εκπέμπει η Αθήνα στους επισκέπτες της είναι χαρακτηριστική. Γι’ αυτό έχει τόσους φανατικούς θαυμαστές απ’ ολο τον κόσμο.

Αγία Κυριακή | Το εκκλησάκι στο κέντρο που δεν έχεις παρατηρήσει | Στέκει εκεί πάνω από έναν αιώνα

Όποιος το έχει κάνει εξάλλου, ξέρει ότι η απογευματινή καλοκαιρινή βόλτα στο κέντρο με θέα την Ακρόπολη δε συγκρίνεται…

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: dogma.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *