Η ιδιαίτερη εκκλησία από την οποία εξέχει ένας αρχαίος Κορινθιακός κίονας

Η ιδιαίτερη εκκλησία από την οποία εξέχει ένας αρχαίος Κορινθιακός κίονας

Διάσπαρτες εκκλησίες, μικρά μοναστήρια και ναοί που κρέμονται σε βράχια ή στέκονται δίπλα στη θάλασσα. Αυτή είναι η εικόνα που θα συναντήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα ταξιδεύοντας. Κάποιες από αυτές τις εκκλησίες της Ελλάδας, ωστόσο, είναι πιο ιδιαίτερες όσον αφορά τα χαρακτηριστικά τους. Όπως και μία εκκλησία η οποία έχει έναν αρχαίο κορινθιακό κίονα να εξέχει. Μια εικόνα όχι οικεία αλλά πολύ εντυπωσιακή. Μια εικόνα που μάλιστα συναντάς στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Μια από τις πιο ιδιαίτερες εκκλησίες της Ελλάδας

Ο λόγος για την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη η οποία βρίσκεται στην οδό Ευριπίδου στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί ανάμεσα στα διάφορα καταστήματα με τα μπαχαρικά και τα μικροπράγματα. Πιθανόν να έχεις περάσει ακόμη και απ’ έξω και να μην την έχεις προσέξει αν δεν έχεις σηκώσει το βλέμμα σου. Την επόμενη φορά που θα περάσεις, όμως από εκεί θα το κάνεις. Καθώς αποτελεί έναν από τους πλέον εντυπωσιακούς κρυμμένους θησαυρούς της Αθήνας. Αξίζει να τον ανακαλύψεις…

Η εκκλησία του Αγίου Ιωαννη χτίστηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. και συγκεκριμένα είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Πρόκειται για έναν ναό με ιστορία στα θεμέλιά του. Χαρακτηριστικό είναι ότι από κα΄τω βρίσκονται πηγάδια που χρησιμοποιούνταν σε προηγούμενους αιώνες. Είναι ένα σημείο τις Αθήνας που έχει ζήσει πολλές αλλαγές και έχει αλλάξει πολλές φορές μορφή. Μέχρι που σήμερα αποτελεί πλέον αυτή την εκκλησία. Που μπορεί να ακούσεις να την αποκαλούν ακόμη και εκκλησία του Άη Γιάννη στην Κολώνα. Τώρα πια θα ξέρεις για ποια πρόκειται.

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη και ο κορινθιακός κίονας

Παρά το γεγονός ότι μικρότερα εκκλησάκια που βρίσκονταν παλιότερα στην περιοχή κατεδαφίστηκαν, με τον Άγιο Ιωάννη δε συνέβη το ίδιο. Κατάφερε να παραμείνει ζωντανός μέσα στους αιώνες και να έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Ο λόγος φυσικά για τον κορινθιακό κίονα ο οποίος εξέχει μέσα από την εκκλησία.

Πρόκειται για έναν μεγάλο και αρχαίο κίονα Κορινθιακού ρυθμού. Πώς βρέθηκε όμως εκεί ο κίονας και ποια είναι η ιστορία του. Αυτό που είναι σήμερα γνωστό είναι ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Άγος Ιωάννης, παλαιότερα ονομαζόταν «Πλάτωμα των Αγίων Ολύμπων ή Κολύμπων». Το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο κίονας είναι ουσιαστικά στο ιερό. Αυτό που πολλοί πιστεύουν ερευνητές και αρχαιολόγοι πιστεύουν πλέον είναι ότι κάποτε σε εκείνη την περιοχή υπήρχε Ασκληπιείο και μνημείο αφιερωμένο στον Τόξαρι.

Περί τίνος πρόκειται; Ο λόγος για τον φημισμένο Αθηναίο γιατρό, ο οποίος το πρώτο μισό του αιώνα μετά Χριστόν θεωρείτο θεραπευτής των πυρετών. Λέγεται μάλιστα ότι βοήθησε τους Αθηναίους να ξεπεράσουν τον λοιμό του 430 μ.Χ. Όσον αφορά, τώρα, τη χριστιανική παράδοση ο Άγιος Ιωάννης, όπως και ο Ασκληπιός, ο θεός της Ιατρικής, έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε αυτό το δρόμο στο κέντρο της Αθήνας κάνε μια στάση. Έχεις μπροστά σου μια από τις πιο ιδιαίτερες εκκλησίες της Ελλάδας…

Πού βρίσκεται η εκκλησία από την οποία εξέχει ένας αρχαίος Κορινθιακός κίονας. Εκεί υπήρχε αρχαίο μνημείο αφιερωμένο στον γιατρό που βοήθησε τους Αθηναίους να ξεπεράσουν φονικό λοιμό

Παλαιότερα σε κοντινή απόσταση βρίσκονταν τα εκκλησάκια του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Αποστόλων, τα οποία κατεδαφίστηκαν.

Αντίθετα η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη γλίτωσε και παραμένει ακέραιη μέσα στους αιώνες.

Είναι γνωστή και ως η εκκλησία του Άη Γιάννη στην Κολώνα, γιατί από τη στέγη του εξέχει ένας αρχαίος κίονας Κορινθιακού ρυθμού.

 Η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι παλαιότερα ονομαζόταν «Πλάτωμα των Αγίων Ολύμπων ή Κολύμπων»

Η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι παλαιότερα ονομαζόταν «Πλάτωμα των Αγίων Ολύμπων ή Κολύμπων»

Ο κίονας βρίσκεται στο ιερό βήμα και πολλοί αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι παλαιότερα εκεί υπήρχε Ασκληπιείο και μνημείο αφιερωμένο στον Τόξαρι, τον Αθηναίο γιατρό, ο οποίος θεωρούταν θεραπευτής των πυρετών και βοήθησε τους Αθηναίους να ξεπεράσουν τον λοιμό του 430 μ.Χ.

Στη χριστιανική παράδοση ο Άγιος Ιωάννης, όπως και ο Ασκληπιός, ο θεός της Ιατρικής, έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Η εκκλησία είναι μονόκλιτη βασιλική και βρίσκεται στην οδό Ευριπίδου 70. Γιορτάζει στις 29 Αυγούστου

Η εκκλησία είναι μονόκλιτη βασιλική και βρίσκεται στην οδό Ευριπίδου 70. Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος γιορτάζει στις 29 Αυγούστου.

Οι κορδέλες πάνω στην κολώνα

Στα χρόνια που οι Αθηναίοι προσβάλλονταν συχνά από ελονοσία, πολλοί πιστοί πήγαιναν στο εκκλησάκι της οδού Ευριπίδου και έδεναν κόκκινες και άσπρες κορδέλες στην κολώνα με την ελπίδα ότι ο Άγιος Ιωάννης θα τις «έλυνε» και θα τους θεράπευε.

Εκτός από τον Άγιο Ιωάννη, η εκκλησία τιμά και τον μαθητή του, τον Ιούδα τον Θαδδαίο, ο οποίος έδρασε στη Μεσοποταμία και μαρτύρησε στην Έδεσσα.

Και επειδή είναι συχνό φαινόμενο δίπλα από μια εκκλησία να υπάρχουν αρχαία, στις αρχές του 20ου αιώνα μερικοί εργάτες που είχαν αναλάβει να χτίσουν μια νέα οικοδομή, ανακάλυψαν κοντά στην εκκλησία μωσαϊκό δάπεδο και γλυπτά.

Η αρχική φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του πανεπιστημίου της Κολωνίας  iDAI και την εντόπισε η συλλέκτρια φωτογραφιών Λίζα Κουτσαπλή 

Πηγή φωτογραφιών: pemptousia.gr

2 thoughts on “Η ιδιαίτερη εκκλησία από την οποία εξέχει ένας αρχαίος Κορινθιακός κίονας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *