Τουρκία: Σε τροχιά σύγκρουσης με την Αίγυπτο

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:10 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Τουρκία: Σε τροχιά σύγκρουσης με την Αίγυπτο

Η τουρκολιβυκή συμφωνία δεν έχει προκαλέσει αναστάτωση μόνο στην Ελλάδα, αλλά πλήττει και την Αίγυπτο. Τα συμφέροντα της χώρας στη Μεσόγειο απειλούνται ευθέως, ωστόσο κάποιοι βλέπουν και κίνδυνο στην εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.

Φυσικά δεν είμαστε οι μόνοι που διαβλέπουμε τη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών. Το ίδιο πιστεύει και η Wall Street Journal σε άρθρο της.

Η τουρκολιβυκή συμφωνία, εκτός από τον East Med που πλήττει, περιορίζει την ΑΟΖ της Αιγύπτου. Φυσικά ο Αλ Σίσι, Πρόεδρος της Αιγύπτου δεν θα μπορούσε να μην αντιδράσει σε αυτό.

Παράλληλα η πολύχρονη σύγκρουση στη Λιβύη αποτελεί σημείο ανάφλεξης μεταξύ των δύο χωρών και η διαμάχη θα μπορούσε να προκαλέσει μια ακόμη κρίση για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, διαταράσσοντας το ναυτιλιακό εμπόριο στη Μεσόγειο, οδηγώντας στην αναζωπύρωση του ISIS στη Λιβύη.

Το GNA, η επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης, έχει εξαιρετικές σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Αν ενισχυθεί το ακραίο Ισλάμ, μαζί με μαχητές από τη Συρία που στέλνει η Τουρκία, ο φόβος για αποσταθεροποίηση αυξάνεται. Η Αίγυπτος σε καμία περίπτωση δε θέλει στα σύνορά της τον κίνδυνο αυτόν.

xarths toyrkia6

Όπως είπαμε ο Αλ Σίσι δεν είναι ευχαριστημένος από τις εξελίξεις αυτές. Η συμμαχία του με τις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι ισχυρή και μάλιστα το Κάιρο επιδιώκει περαιτέρω ισχυροποίηση. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος προωθεί ως πρόβλημα τη ρωσουτουρκική προσέγγιση και παρουσιάζει εαυτόν ως τον μόνο καλό σύμμαχο της Ουάσινγκτον. Υποστηρίζει ότι η ρωσόφιλη στάση της Τουρκίας την καθιστά αναξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επιθυμεί λοιπόν ο Σίσι να εμφανιστεί ως το αντίβαρο του Ερντογάν.

Για το τέλος θέλουμε να σχολιάσουμε πως η σύγκρουση της Τουρκίας με την Αίγυπτο είναι θέμα προς διερεύνηση από την ελληνική διπλωματία.

One thought on “Τουρκία: Σε τροχιά σύγκρουσης με την Αίγυπτο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *