Η τουρκολιβυκή συμφωνία δεν έχει προκαλέσει αναστάτωση μόνο στην Ελλάδα, αλλά πλήττει και την Αίγυπτο. Τα συμφέροντα της χώρας στη Μεσόγειο απειλούνται ευθέως, ωστόσο κάποιοι βλέπουν και κίνδυνο στην εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Φυσικά δεν είμαστε οι μόνοι που διαβλέπουμε τη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών. Το ίδιο πιστεύει και η Wall Street Journal σε άρθρο της.
Η τουρκολιβυκή συμφωνία, εκτός από τον East Med που πλήττει, περιορίζει την ΑΟΖ της Αιγύπτου. Φυσικά ο Αλ Σίσι, Πρόεδρος της Αιγύπτου δεν θα μπορούσε να μην αντιδράσει σε αυτό.
Παράλληλα η πολύχρονη σύγκρουση στη Λιβύη αποτελεί σημείο ανάφλεξης μεταξύ των δύο χωρών και η διαμάχη θα μπορούσε να προκαλέσει μια ακόμη κρίση για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, διαταράσσοντας το ναυτιλιακό εμπόριο στη Μεσόγειο, οδηγώντας στην αναζωπύρωση του ISIS στη Λιβύη.
Το GNA, η επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης, έχει εξαιρετικές σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Αν ενισχυθεί το ακραίο Ισλάμ, μαζί με μαχητές από τη Συρία που στέλνει η Τουρκία, ο φόβος για αποσταθεροποίηση αυξάνεται. Η Αίγυπτος σε καμία περίπτωση δε θέλει στα σύνορά της τον κίνδυνο αυτόν.
Όπως είπαμε ο Αλ Σίσι δεν είναι ευχαριστημένος από τις εξελίξεις αυτές. Η συμμαχία του με τις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι ισχυρή και μάλιστα το Κάιρο επιδιώκει περαιτέρω ισχυροποίηση. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος προωθεί ως πρόβλημα τη ρωσουτουρκική προσέγγιση και παρουσιάζει εαυτόν ως τον μόνο καλό σύμμαχο της Ουάσινγκτον. Υποστηρίζει ότι η ρωσόφιλη στάση της Τουρκίας την καθιστά αναξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επιθυμεί λοιπόν ο Σίσι να εμφανιστεί ως το αντίβαρο του Ερντογάν.