«Εγκλωβισμένα» ή σε ομηρία ελληνικά πλοία στην Ουκρανία; | Ζητούνται απαντήσεις

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλούν οι διαρροές του υπουργείου Ναυτιλίας, σύμφωνα με τις οποίες δύο πλοία ελληνικού ενδιαφέροντος έχουν «εγκλωβιστεί» σε λιμάνι της Οδησσού. Πρόκειται για ένα ελληνικής σημαίας και ένα δεύτερο ελληνικών συμφερόντων με σημαία Μάλτας.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με το υπουργείο, βρίσκονται οκτώ πλοία υπό ελληνική σημαία με εξήντα έναν (61) Έλληνες ναυτικούς.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η πιο σοβαρή περίπτωση είναι του φορτηγού πλοίου, Maran Astronomer, που βρίσκεται «εγκλωβισμένο» στην Οδησσό, επειδή οι ουκρανικές Αρχές, λόγω της κατάστασης, του απαγορεύουν τον απόπλου.

Προς υπουργεία Ναυτιλίας-Εξωτερικών: «Εγκλωβισμένα» ή σε ομηρία ελληνικά πλοία στην Ουκρανία; 429953 photo

Τόσο αυτό, όσο και το έτερο σημαίας Μάλτας, σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, είναι ελλιμενισμένα στο λιμάνι, Γιούζνε, της Οδησσού.

Προς υπουργεία Ναυτιλίας-Εξωτερικών: «Εγκλωβισμένα» ή σε ομηρία ελληνικά πλοία στην Ουκρανία; 429954 photo
Προς υπουργεία Ναυτιλίας-Εξωτερικών: «Εγκλωβισμένα» ή σε ομηρία ελληνικά πλοία στην Ουκρανία; 429955 photo

Προ ημερών, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, βομβαρδίστηκαν ουκρανικοί στρατιωτικοί στόχοι (ως λέγεται και μια ναυτική βάση). Θεωρείται, επίσης, σίγουρο ότι η Οδησσός αποτελεί έναν από τους ρωσικούς στόχους. Δεν αποκλείεται ακόμα και απόβαση, ενώ, σύμφωνα με ουκρανικούς ισχυρισμούς, ήδη Ρώσοι κομάντος φέρονται να έχουν αποβιβαστεί, προκειμένου να προβούν σε δολιοφθορές.

Υπό αυτά τα δεδομένα, εύλογα γεννάται το ερώτημα για ποιους λόγους οι ουκρανικές υπηρεσίες δεν επιτρέπουν τον απόπλου στα καράβια. Είναι απλά «εγκλωβισμένα», εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Ναυτιλίας, ή κρατούνται ως όμηροι και «ασπίδα» για ενδεχόμενη ρωσική επίθεση;

Επίσης, έχει προβεί η ελληνική πλευρά, σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας, σε επαφές με τη ρωσική και την ουκρανική πλευρά ούτως ώστε να διασφαλιστεί ο χωρίς προβλήματα απόπλους των πλοίων; Και εάν έχει γίνει η επαφή με τη ρωσική πλευρά, της οποίας πολεμικά πλοία πλέουν ανοικτά της Οδησσού, έχει δώσει εγγυήσεις για αυτό;

Δυστυχώς, εκφράζονται φόβοι ότι τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα οι Έλληνες ναυτικοί να κινδυνεύουν να βρεθούν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *