Βίλα Κλωναρίδη | Ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσης του ιστορικού κτηρίου

Βίλα Κλωναρίδη | Ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσης του ιστορικού κτηρίου

Ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες αναστήλωσης της Βίλας Κλωναρίδη, του κτηρίου-συμβόλου που στέκει για περισσότερο από 120 χρόνια στο Πάρκο Φιξ, στα Πατήσια.

Εδώ και μερικές ημέρες, συνεργεία του Δήμου Αθηναίων υλοποιούν τις πρώτες εργασίες αντιστήριξης και αναστήλωσης, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο, ενώ ταυτόχρονα έχουν δρομολογηθεί και οι διαδικασίες εκπόνησης μελετών για την πλήρη αποκατάσταση του κτηρίου.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
bila klonaridi

Σε δήλωσή του για τη διάσωση και αποκατάσταση της Βίλας Κλωναρίδη,  ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε:  «αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή δέσμευση της δημοτικής μας αρχής», της οποίας στόχος είναι «να μην αφήσουμε κανέναν “θησαυρό” από το πλούσιο κτηριακό απόθεμα της πόλης να χαθεί μέσα στη λήθη και στην εγκατάλειψη».

Το ιστορικό κτήριο

Το κόκκινο κτήριο, που φέρεται να αποτελεί έργο του Βαυαρού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ, αγοράστηκε μαζί με τις γύρω εκτάσεις στις αρχές του 20ού αιώνα από τους αδερφούς Κλωναρίδη, σε μια περίοδο που η περιοχή των Πατησίων ήταν αραιοκατοικημένη, γεμάτη κήπους και χωράφια. Το πολυτελές αρχοντικό ξεχώριζε για τον πλούσιο εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο, που ήταν φιλοτεχνημένος από σημαντικούς ζωγράφους εκείνης της περιόδου.

Το 1903, δίπλα από τη βίλα χτίστηκε το εργοστάσιο παγοποιίας και ζυθοποιίας των αδελφών Κλωναρίδη. Τη δεκαετία του ’30, το εργοστάσιο αγοράστηκε από τον Κάρολο Φιξ, ο οποίος άλλαξε τη χρήση του εργοστασίου ως αποθήκης και παγοποιίας.

bila klonaridi

Το 1993 η Βίλα παραχωρήθηκε στον Δήμο Αθηναίων από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το 1994, το υπουργείο ανακήρυξε τη Βίλα Κλωναρίδη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα προαστικής έπαυλης των αρχών του περασμένου αιώνα. Το αρχοντικό κατοικήθηκε έως το τέλος της δεκαετίας του ’90 από τους απογόνους της οικογένειας Κλωναρίδη. Το κτήριο του εργοστασίου κατεδαφίστηκε το 2000. Είκοσι χρόνια αργότερο, τον Μάιος του 2020,  ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία προκάλεσε τεράστια καταστροφή στο εμβληματικό αρχοντικό της περιοχής των Πατησίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *