Βίλα Κλωναρίδη | Η ιστορία του ιστορικού κτηρίου

Last updated on 18 Ιανουαρίου, 2023 at 08:50 πμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Βίλα Κλωναρίδη | Ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσης του ιστορικού κτηρίου

Ενα σημαντικό βήμα για τη διάσωση της διατηρητέας βίλας Κλωναρίδη στα Ανω Πατήσια έγινε από τον Δήμο Αθηναίων. Οπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη (11/1/2023) , ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντιστήριξης του εμβληματικού κτιρίου, που κινδύνευε με κατάρρευση μετά τις σοβαρές ζημιές που του προκάλεσε πυρκαγιά πριν από 20 χρόνια.

Οσο για τη συνέχεια, ο δήμος ανακοίνωσε ότι θα εκπονήσει μελέτη για την αποκατάστασή του, ώστε να μετατραπεί σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Για τη στήριξη της βίλας Κλωναρίδη εκπονήθηκε μελέτη από τον δήμο, η οποία εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού (το κτίριο έχει χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο). «Κατά τις εργασίες αναστήλωσης, ελέγχθηκαν οι τοίχοι του κτιρίου και έγινε προσεκτική απομάκρυνση των ετοιμόρροπων τμημάτων.

Ο εσωτερικός χώρος καθαρίστηκε από ό,τι είχε αφήσει πίσω της η πυρκαγιά, ενώ περιμετρικά του κτιρίου τοποθετήθηκε ειδική σκαλωσιά που συνεισέφερε στην αντιστήριξή του. Πάνω από τη βίλα έχει τοποθετηθεί ένα μεγάλο στέγαστρο, το οποίο προστατεύει το εσωτερικό της από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Τέλος, για λόγους ασφαλείας, ο χώρος γύρω από το κτίριο είναι περιφραγμένος», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης της βίλας προκειμένου, σύμφωνα με τον δήμο, να αξιοποιηθεί για πολιτιστική χρήση, φιλοξενώντας εκδηλώσεις και εκθέσεις, ανοιχτές στο κοινό.

25332150

«Η βίλα Κλωναρίδη είναι ένα κτίριο-σύμβολο για την Αθήνα και η διάσωσή της αποτελεί χρέος απέναντι στην ιστορία της πόλης, αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης.

«Εχοντας ολοκληρώσει τις επείγουσες παρεμβάσεις για τη θωράκιση και αναστήλωσή της, μπορούμε πλέον να κάνουμε το επόμενο σημαντικό βήμα. Θέλουμε αυτό το στολίδι της πόλης να αποκτήσει ξανά ζωή, να ανοίξει τις πόρτες του στις Αθηναίες και στους Αθηναίους ως ένας σπουδαίος χώρος πολιτισμού, ως ένας χώρος ζωντανός, ενταγμένος, φυσικά και λειτουργικά, στο μεγάλο πάρκο του ΦΙΞ που αναμορφώσαμε πλήρως, αναβαθμίζοντας τη γειτονιά των Πατησίων».

Η βίλα Κλωναρίδη κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου ή στις αρχές του 20ού αιώνα και φέρεται να είναι έργο του Ερνστ Τσίλλερ. Βρισκόταν στο κέντρο μιας μεγάλης έκτασης την οποία είχαν αγοράσει οι αδελφοί Μιλτιάδης και Ερρίκος Κλωναρίδης προκειμένου να κατασκευάσουν εργοστάσιο ζυθοποιίας και παγοποιίας. Η επιχείρηση δεν μακροημέρευσε και αγοράστηκε τη δεκαετία του ’30 από τον Κάρολο Φιξ, που μετέτρεψε το εργοστάσιο σε αποθήκη και παγοποιία.

Το εργοστάσιο λειτούργησε έως το 1982 και το 1993 ολόκληρη η έκταση με τη βίλα περιήλθε στον Δήμο Αθηναίων. Το 2000, επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατεδαφίστηκε τμήμα του εργοστασίου, ενώ η κατεδάφιση του υπολοίπου ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα, αφού «αποχαρακτηρίστηκε» από το ΥΠΠΟ το κτίριο του εργοστασίου.

Το ιστορικό κτήριο

Το κόκκινο κτήριο, που φέρεται να αποτελεί έργο του Βαυαρού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ, αγοράστηκε μαζί με τις γύρω εκτάσεις στις αρχές του 20ού αιώνα από τους αδερφούς Κλωναρίδη, σε μια περίοδο που η περιοχή των Πατησίων ήταν αραιοκατοικημένη, γεμάτη κήπους και χωράφια. Το πολυτελές αρχοντικό ξεχώριζε για τον πλούσιο εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο, που ήταν φιλοτεχνημένος από σημαντικούς ζωγράφους εκείνης της περιόδου.

Το 1903, δίπλα από τη βίλα χτίστηκε το εργοστάσιο παγοποιίας και ζυθοποιίας των αδελφών Κλωναρίδη. Τη δεκαετία του ’30, το εργοστάσιο αγοράστηκε από τον Κάρολο Φιξ, ο οποίος άλλαξε τη χρήση του εργοστασίου ως αποθήκης και παγοποιίας.

Το 1993 η Βίλα παραχωρήθηκε στον Δήμο Αθηναίων από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το 1994, το υπουργείο ανακήρυξε τη Βίλα Κλωναρίδη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα προαστικής έπαυλης των αρχών του περασμένου αιώνα. Το αρχοντικό κατοικήθηκε έως το τέλος της δεκαετίας του ’90 από τους απογόνους της οικογένειας Κλωναρίδη. Το κτήριο του εργοστασίου κατεδαφίστηκε το 2000. Είκοσι χρόνια αργότερο, τον Μάιος του 2020,  ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία προκάλεσε τεράστια καταστροφή στο εμβληματικό αρχοντικό της περιοχής των Πατησίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *