Ο ρόλος του Zoom στον ‘πόλεμο’ ΗΠΑ – Κίνας.Ο πόλεμος των δεδομένων κι ο Στρατηγός ΜακΜάστερ

Zoom
φωτογραφία αρχείου. ο Στρατηγός ΜακΜάστερ κι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

Την περίοδο 2017-2018 το ρόλο του συμβούλου ασφαλείας του Λευκού Οίκου είχε αναλάβει ο Στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ.  Ο ίδιος προσελήφθη ως “ανεξάρτητος διευθυντής” από το Zoom, την πλατφόρμα βιντεοδιασκέψεων  που λόγω του παγκόσμιου lock down έχει γίνει απαραίτητο επαγγελματικό εργαλείο.

Θα μπορούσε να γίνει ανάλυση για τις σχέσεις ιδιωτικού τομέα και δημοσίου στις ΗΠΑ, για το αν υπάρχουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι ή όχι αλλά η συγκεκριμένη πρόσληψη ενδιαφέρει περισσότερο στον ψυχρό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Αυτό υπό το πρίσμα της κινεζικής φιλοδοξίας για πρωταγωνιστικό ρόλο στην 4η βιομηχανική επανάσταση.

Λίγα λόγια για το Zoom

Το Zoom ελέγχεται εν τοις πράγμασι από το Πεκίνο. Έχει μεν έδρα στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας και είναι εισηγμένο στον Nasdaq, ωστόσο στηρίζεται σε εξαρτήματα που παράγονται στην Κίνα, όπου εδρεύουν 700 υπάλληλοί του και όπου διοχετεύονται πολλά από τα δεδομένα.

Πρόεδρος της εταιρείας (την οποία ίδρυσε αφότου εγκατέλειψε τη Cisco) με μερίδιο 22%, είναι ο 50χρονος εκατομμυριούχος Σινο-Αμερικανός Έρικ Γιουάν, κατά κόσμον Γιουάν Ζενγκ, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας της Σαντόνγκ και κάτοχος MBA από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Ο Γιουάν εργάσθηκε ως νέος στην Ιαπωνία για τέσσερα χρόνια, όπου η παρακολούθηση μιας διάλεξης του Bill Gates του άλλαξε τη ζωή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταστάθηκε χωρίς καλά καλά να γνωρίζει αγγλικά και αφού είχαν απορριφθεί οι οκτώ πρώτες αιτήσεις του για βίζα.

Όταν το αφεντικό της Zoom καλωσόρισε τον ΜακΜάστερ στην εταιρεία, μίλησε για “ευπρόσδεκτη προσθήκη” στη διοίκηση και εξήρε την “δύναμη χαρακτήρος” του στρατηγού. Αν το δούμε όμως ρεαλιστικά πρόκειται για μία “μετεγγραφή” που απαντά στις ανησυχίες ασφαλείας οι οποίες έχουν εκφραστεί για την πρωτοκαθεδρία της εταιρείας Γιουάν στον μετά κορονοϊόν κόσμο.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών για το Zoom

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών υποψιάζονται, χωρίς να έχουν αποδείξει κάτι,  ότι το Zoom εμπλέκεται σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Κίνας. Ανταγωνιστές όπως ο Ίλον Μασκ ή οργανισμοί όπως το Τμήμα Εκπαίδευσης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης έχουν για τον λόγο αυτό αρνηθεί να καταφύγουν στις υπηρεσίες του.

Κατά την ιταλική επιθεώρηση γεωπολιτικής Limes, η πρόσληψη του ΜακΜάστερ εικονογραφεί τα όρια της στρατηγικής της “αποσύνδεσης” (decoupling) που οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει έναντι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, προκειμένου να μην συνεχίσουν να τροφοδοτούν την οικονομική και τεχνολογική ανάδυση του ανταγωνιστή τους.

Μπορεί η ρητορική Τραμπ κατά της Κίνας να είναι ιδιαίτερα σκληρή (όσον αφορά τον COVID-19) σε μία ίσως προσπάθεια να αποτινάξει όσες ευθύνες έχει για τη διαχείριση της πανδημίας, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Σε αντίθεση βέβαια με τον Ψυχρό Πόλεμο, εδώ έχουμε «πόλεμο δεδομένων» με τις νέες τεχνολογίες να είναι η αιχμή του δόρατος. Εφαρμογές όπως το Zoom, αλλά και  τα social media είναι «όπλα» και μάλιστα θανατηφόρα.

Θα γίνει θερμός ο ψυχρός πόλεμος;

O πλανήτης βρίσκεται σε μία πορεία απο – αμερικανοποίησης χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η πορεία προς έναν πραγματικά πολυ – πολικό κόσμο.

Όσο δεν ολοκληρώνεται η πορεία αυτή, κι όσο βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά ακατάλληλοι άνθρωποι (είτε πολιτικοί, είτε διπλωμάτες ή επιχειρηματίες) τόσο θα ελλοχεύει ο κίνδυνος.

Πάντως για την ιστορία, ο νέος … υπάλληλος της Zoom, ΜακΜάστερ, ασπάζεται την άποψη που επικρατεί μεταξύ της αμερικανικής κοινότητας εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με την οποία, η Ρωσία αποτελεί απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα, ενώ είναι ανταγωνιστική ως προς τις ΗΠΑ.

Θεωρείται τακτικιστής και άνθρωπος του στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ η επιλογή του αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς που αναρωτιούνται πώς ένας αξιωματικός που αντιμετώπισε προβλήματα στην καριέρα του εξαιτίας της στάσης αμφισβήτησης της ηγεσίας, θα λογοδοτεί σε έναν ιδιώτη.

YΓ. στο πλαίσιο πάντως του οικονομικού – επιχειρηματικού σκέλους, που αφορά του Zoom, το Google Meet, η εφαρμογή της Google για βιντεο-συνομιλίες, είναι πλέον δωρεάν διαθέσιμη για όλους, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *