Ερντογάν για EastMed | Θα πρέπει να περάσει από την Τουρκία | Τι λέει ο Ντράγκι

Ερντογάν για EastMed | Θα πρέπει να περάσει από την Τουρκία | Τι λέει ο Ντράγκι
Ερντογάν για EastMed | Θα πρέπει να περάσει από την Τουρκία | Τι λέει ο Ντράγκι

Μιλώντας για την κατασκευή του αγωγού EastMed, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το έργο είναι ασύμφορο οικονομικά, προσθέτοντας ότι το συζητάνε και μεταξύ τους πως η μόνη λύση είναι να περάσει από την Τουρκία.

Και μεταξύ τους συζητούν ότι είναι ασύμφορος ο θαλάσσιος αγωγός (EastMed) και ο καλύτερος ο τρόπος είναι να περάσει από την Τουρκία, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το επίσημο ταξίδι του στο Ουζμπεκιστάν

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
(φωτογραφία αρχείου, Presidential Press Office via Reuters). | Ερντογάν για EastMed | Θα πρέπει να περάσει από την Τουρκία | Τι λέει ο Ντράγκι

«Είναι κάτι που δεν γίνεται»

«Γιατί ο τρόπος που εξετάζει το Ισραήλ όσον αφορά τις εξαγωγές ενέργειας είναι ακατάλληλος από πλευράς κόστους. Διότι το να προσπαθούν να στήσουν υποθαλάσσιους σωλήνες από το Ισραήλ προς την Ελλάδα, από εδώ ως εκεί και από εκεί να διανέμεται στην Ευρώπη, φυσικά αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται» είπε ο κ. Ερντογάν όταν ρωτήθηκε για τα ενεργειακά σχέδια της Τουρκίας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων και των συνεπειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αν υπολογιστεί το κόστος διακρίνεται πώς το καταλληλότερο για αυτή την δουλειά είναι να περάσει το φυσικό αέριο από την Τουρκία. Αλλωστε και μεταξύ τους αυτό συζητάνε» τόνισε, σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα sabah.com.tr και τα tourkikanea.gr.

Και πρόσθεσε: «Εντέλει και οι ίδιοι είπαν πως ο καταλληλότερος δρόμος είναι να γίνει αυτό μέσω Τουρκίας».

Είπα στον Χέρτζογκ…

«Στη συνάντησή μου με τον κ. Χέρτζογκ, είπα, “Χωρίς άλλη καθυστέρηση, επιτρέψτε μου να σας στείλω τον υπουργό Εξωτερικών, υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. Εάν συζητήσετε λεπτομερώς το ενεργειακό θέμα με τον υπουργό μου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, όπως θα κάνατε εκτιμήσεις για την περιοχή με τον υπουργό Εξωτερικών μας, εμείς είμαστε εδώ για όλα”» συνέχισε ο τούρκος πρόεδρος.

«Αρκεί να πείτε ειλικρινά, “Εντάξει, κάνουμε αυτό το βήμα”. “Ευχαρίστως”, είπε ο κύριος Χέρτζογκ με μια απάντηση που έδειχνε ότι ήταν έτοιμος για αυτό. “Το ίδιο θα πω και στον κ. πρωθυπουργό. Με την άφιξη του κ. πρωθυπουργού στην Τουρκία, θα ήταν σκόπιμο να συζητήσετε αυτό το θέμα και μαζί του”, είπε. Είπα, “θα χαρώ”» συμπλήρωσε.

Για να καταλήξει:
«Είναι πιθανό ότι έχουν ήδη ξεκινήσει αυτή τη δουλειά για αυτό το θέμα. Εάν μετά το Ραμαζάνι συζητήσουμε αυτό το θέμα με τον Μπένετ και κάνουμε αμέσως τα βήματα, η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας εδώ θα επιταχύνει τη διαδικασία που σχετίζεται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό».

o Mάριο Ντράγκι | Ντράγκι: Τα τελευταία γεγονότα έχουν αλλάξει ριζικά τις εκτιμήσεις για τον EastMed

Ντράγκι: Τα τελευταία γεγονότα έχουν αλλάξει ριζικά τις εκτιμήσεις για τον EastMed

O Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πως μαζί με τον Ισπανό πρωθυπουργό έχουν συζητήσει την πιθανότητα κατασκευής ενός αγωγού Ιταλίας-Ισπανίας που θα βοηθήσει όλη την Ευρώπη

Την ιδέα της δημιουργίας ενός αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας συζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέντρο Σάντσεθ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ενεργειακής θωράκισης, όχι μόνο των κρατών τους, αλλά και της Ευρώπης συνολικά.

Την πληροφορία μετάφερε σε δηλώσεις του ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως οι δύο άντρες συζήτησαν το θέμα σε συνάντηση τους στη Ρώμη, αλλά και στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Η Ισπανία έχει το μεγαλύτερο σύστημα επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη, διαθέτοντας τον υψηλότερο αριθμό τερματικών σταθμών LNG.

Όμως, το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει τρόπο να μεταφέρει γρήγορα το φυσικό αέριο προς την υπόλοιπη Ευρώπη, με τη μεταφορά και από τα Πυρηναία να καθυστερεί εντείνοντας το πρόβλημα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Με τα νέα δεδομένα, λοιπόν, που δημιουργεί ο πόλεμος και ο στρατηγικός στόχος της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι μεσογειακές χώρες μπορούν να παίξουν στρατηγικό ρόλο.

Σημαντικά hubs αερίου

Σε αυτό ακριβώς αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός σχολιάζοντας πως «οι νότιες χώρες της Μεσογείου συνειδητοποιούν τώρα πως μπορούν να εξελιχτούν σε πολύ σημαντικά hubs αερίου, όπως και υδρογόνου».

Όπως εξήγησε, αν και η αντικατάσταση των ρωσικών ροών σε ποσοστό 30% με 40% μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα, η υπόλοιπη ποσότητα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντικατασταθεί.

Η λύση του East Med

Μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός έκανε μνεία και στη λύση του αγωγού East Med. «Υπάρχει μια ακόμη υπόθεση, αυτού του αγωγού φυσικού αερίου EastMed… Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει την σκοπιμότητα του αγωγού» τόνισε.

Πραγματικά η Ιταλία φαίνεται πως πιέζει εσχάτως για την επανεκκίνηση του συγκεκριμένου αγωγού που είναι ικανός να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της διαδρομής Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία.

Από την πλευρά της η Ισπανία φαίνεται δεκτική στην ιδέα του αγωγού με την Ιταλία, αν και η συζήτηση είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Στο μεταξύ, η ισπανική εταιρεία μεταφοράς Enagas επεξεργάζεται σενάρια και λύσεις σε συνεργασία και με γειτονικές χώρες, ώστε να αυξήσει την διασύνδεση της Ισπανίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου και υδρογόνου προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *